Spaningar från veckan som gått v. 48

Av Avanza

03 dec 21

Share

Fortsatt oro för spridningen av omikron och begreppsdiskussion när inflationen fortsätter att oroa marknaden. Så kan börsvecka 48 summeras.

Förra veckans börsoro kopplat till spridningen av omikron har spillt över även till denna vecka som ändå verkar gå mot en vecka på plus.

Förutom oro kring omikron har också FED-chefen Powells uttalande om begreppet ”transitory” (tillfällig) inflation fått effekt på marknaden. Powell tolkas nu som mer hökaktig (dvs att skärpningar av penningpolitiken kan komma tidigare än vad som hittills kommunicerats) vilket marknaden också reagerade på. Förutom inflation har FED också ett sysselsättningsmål och alldeles nyss publicerades den senaste jobbrapporten som kom in betydligt lägre än vad de flesta bedömare trodde. Det ska bli intressant att se om detta får FED att uttrycka sig mer duvaktigt igen kring räntepolitiken. Nästa penningpolitiska beslut från USA kommer den 15 december.

I veckan har det också presenterats nya inköpschefssiffror för den svenska privata tjänstesektorn. Dessa visar på en fortsatt kraft i återhämtningen då den steg från oktober till november med 0,7. Likaså steg industri-PMI för euroområdet. Fortsatt fart i den ekonomiska återhämtningen alltså men det är viktigt att komma ihåg att dessa indikatorer är tillbakablickande och inte tar hänsyn till omikron.

Aktierna med flest nya ägare

Finansiellt fredagsmys

I veckans avsnitt får du börsveckan summerad, dissekerad och diskuterad, både de stora och små händelserna avhandlas. Dessutom får du höra om hur Avanzas kunder agerade i november. Du hittar veckans avsnitt här.

Avanzapodden

I veckans avsnitt gästas podden av Christoffer Ahnemark som är förvaltare på Origo Fonder. Vi får bland annat höra om hur livet skiljer sig mellan att vara förvaltare gentemot analytiker och hans top picks just nu. Lyssna här!

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg