Spaningar från veckan som gått, v. 50

Av Avanza

17 dec 21

Share

En centralbankstung vecka har präglat världens börser där OMXSGI, efter en del pendlande, går mot  det negativa territoriet, fredag strax innan kl 15 ser vi en nedgång på 1,83 procent.

Det har varit en centralbankstung vecka med besked från bland annat amerikanska FED, eurozonens ECB, och brittiska Bank of England. Även om beskeden var olika vad gäller stödköpsprogram och räntejusteringar fanns ändå en samsyn om att fokus nu går från att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 till att lägga krutet på att hantera den höga inflationen.

Först ut i detta pärlband av centralbanksbesked var FED i onsdags kväll. Beskedet, som var i linje med förväntningarna, gav en initial positiv reaktionen på den amerikanska marknaden  och börserna steg. Men på torsdagen ökade oron och framför allt amerikanska tillväxtbolagen  fick se kraftiga nedgångar. Detta smittade även av sig till övriga världens börser under fredagen.

Aktierna med flest nya ägare i veckan

Finansiellt fredagsmys

I veckans avsnitt får du börsveckan summerad, dissekerad och diskuterad, både de stora och små händelserna avhandlas. Denna vecka med lite extra fokus på centralbanksbeskeden och marknadernas reaktion Du hittar veckans avsnitt här.

Avanzapodden

I veckans avsnitt gästas vi av IKC Fastighetsfond och dess förvaltare Niklas Hultqvist. Vi får veta mer om Niklas investeringsfilosofi och vad det är som lockar med tillgångsslaget fastigheter? Dessutom får vi lära oss lite finanslingo och vad det är som kan driva värde härifrån och framåt. Du hittar avsnittet här

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg