Spaningar från veckan som gick v. 21

En vecka i dur, både samhällsekonomiskt och på börsen. Uttrycket ”Sell in May and go away…” verkar inte hålla denna majmånad då börsen hittills gått upp 2,3 procent.

Jämfört med tidigare veckor har denna vecka varit lite mer positiv och hittills (fredag eftermiddag) har börsen denna vecka gått upp med 1,2 procent. Därmed verkar vi landa i en positiv månad för majbörsen. Om vi går lite djupare så ser vi bland annat att finska Sampo har sålt en stor del av sitt innehav i Nordea och minskat sitt innehav från 15,9 % till 11,9 %. Även Nordnet har fått se ägarförändringar där Nordic Capital sålt av sitt innehav. En annan händelse är Norwegian Air Shuttle som har tagit in nya pengar genom en nyemission varpå aktien föll. Vi hittar också Norwegian bland våra mest köpta aktier i veckan men det är små innehav det handlar om, även om intresset är stort.Veckans fem mest köpta aktier:

I veckan presenterade också Konjunkturinstitutets sin senaste barometer som nådde den högsta nivån sedan den skapades för 25 år sedan. Nästan alla komponenter pekar uppåt men det är framför allt tillverkningsindustrin som driver.

I veckan har vi också summerat upp vad våra sparare valt att köpa och sälja i maj. Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på Sverigefonder,  åtta av tio kronor går till dessa. Därefter följer globalfonder och fastighetsfonder. Köpen av dessa fonder finansieras främst av teknikfonder.

Vad gäller aktier är det Kinnevik som toppar köplistan för maj. Embracer och Evolution ligger också högt liksom Investor och Kambi. Våra kunder valde att sälja bland annat Volvo och Telia – mer om detta nästa vecka!

Vill du veta mer? Nedan några tips till djupdykningar:

Avanzapodden #187 – med Johanna & Nicklas

Vi tar tempen på Asien med Gunnar Pålsson från Carnegie Fonder.

Finansiellt fredagsmys #10 – med Moa och Nicklas

Titta på det rykande färska fredagsmyset #10 där du får veckan uppsummerad av Nicklas och mig. Är det fördel Europa just nu, hur sparade våra kunder i maj och hur står det egentligen till med den finansiella stabiliteten i Sverige? Detta och en hel del annat i veckans avsnitt.

Trevlig helg!

 

Moa

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg