Spaningar från veckan som gick v. 26

Av Avanza

02 jul 21

Share

Börsen fortsätter att röra sig försiktigt uppåt och när detta inlägg skrivs (fredag förmiddag) har den i veckan hittills gått upp 1,82 procent. Det kan konstateras att varken den pågående regeringskrisen eller riksbankens räntebesked från i torsdags medfört någon större reaktion på marknaden. Läs mer om detta, lite lästips om USA inför stundande nationaldag och hur Avanzas kunder agerat under junimånad när v. 26 nu kan summeras upp.

Politiken är stekhet men marknaden lunkar på

Att reaktionerna varit så pass svaga på den pågående regeringskrisen kan ha flera möjliga orsaker. Dels finns en förväntan om fortsatt politisk stabilitet, oavsett vilket block det är som styr. Dels är det inga radikala förändringar av finanspolitiken som väntas om det skulle bli ett nytt block som tar över makten. De offentliga finanserna är i relativt gott skick – trots massiva stimulanser för att hantera covid-pandemin och det finns alltjämnt en tilltro till fortsatt stabilitet i svensk ekonomi. Därutöver är det relativt vanligt med långdragna och komplicerade regeringsbildningar runt om i Europa – ett exempel är Belgien där det tog 541 dagar att bilda regering. Likaså Riksbankens beslut om att låta räntan vara oförändrad mottogs med ett lugn.

Hur agerar Avanzas kunder?

I veckan har vi också summerat juni månads sparande hos oss på Avanza och vi kan konstatera att Sverigefonder fortsätter att locka sparande liksom globalfonder och fastighetsfonder. Istället säljs framför allt teknikfonder och gröna energifonder. Vad gäller aktier är det återigen värdebolag som favoriseras och på topp tre återfinns Volvo, H&M och SSAB. Månadens säljlista toppas istället av Zalando, Swedbank och AstraZeneca. Vill du läsa mer om hur Avanzas sparare agerat i juni rekommenderas detta inlägg.

Om du funderar över hur du själv ska agera på sommarbörsen rekommenderas detta inlägg som liten inspiration kring hur man kan tänka.

De aktier som fått flest nya ägare i veckan:

Investor B

Volvo B

RNB

Evolution

Rizzo

Värmebölja i USA och heta sysselsättningssiffror

Även om räntebesked och regeringskris inte påverkar den svenska marknaden i särskilt stor utsträckning finns det mer spänning att vänta senare i eftermiddag när amerikanska sysselsättningssiffror rapporteras in. Om sysselsättningen rapporteras in högre än förväntat kan amerikanska centralbanken komma att höja räntorna tidigare än planerat vilket kan komma att påverka marknaderna.

På söndag är det USA:s nationaldag och den amerikanska marknaden är en favorit bland många sparare hos Avanza. Är du nyfiken på vilka amerikanska aktier våra mest förmögna kunder väljer kan du spana in detta inlägg.

Finansiellt fredagsmys #15– Med Nicklas och Moa

I veckans finansiella fredagsmys blir det fullt fokus på USA inför den stundande nationaldagen. Vi resonerar kring att män verkar föredra amerikanska aktier medan kvinnor håller sig till svenska, vilka favoriterna är bland de amerikanska aktierna och vilken börs som har gått bäst, den svenska eller amerikanska.

Avanzapodden Episod 195 – Bolag som gynnas av hemestertrenden

I veckans avsnitt av Avanzapodden pratar Nicklas och Johanna om vilka bolag som gynnas av att vi hemestrar.

Trevlig helg!

 

/Nicklas och Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg