Kan man låta sparandet ta semester?

Av Avanza

30 jun 21

Share

Sommaren är här och för många av oss väntar en tid av ledighet från jobb och fritidsaktiviteter. Men hur ska man egentligen tänka kring sitt sparande, ska man låta det gå på semester? I detta blogginlägg får du lite tips kring hur du kan tänka kring sparandet under sommaren.



Kan man sätta sparandet på autopilot?

Det är så klart helt beroende av hur du valt att investera dina pengar. Det brukar ju heta att sparande är som träning, det viktiga är att komma igång. Men olikt träning, där återhämtning är en nästan lika viktig del som själva träningen, gäller för sparandet att ju mer aktiv du är, desto mindre kan du slappna av under sommaren.

Om du valt att vara aktiv bör du därför fortsätta vara det oavsett temperatur och tidpunkt i månaden. Om du däremot valt att spara i företag som du känner väl till och tror långsiktigt på  kan du gott kosta på dig att ta det lugnt och låta sparandet tuffa på. Låt dig inspireras av en av världens mest kända och framgångsrika investerare Warren Buffet som bland annat sagt ”Our favorite holding period is forever” liksom det empiriskt bevisade ”time in market beats timing the market”. Det handlar helt enkelt om att agera långsiktigt på börsen. Om du gör det under årets alla dagar kan du gott luta dig tillbaka under sommaren och slippa fundera över hur börsen rör sig.

Sommaren, ett tillfälle att zooma ut

Även om du väljer att koppla av från ditt sparande i sommar är det också ett bra tillfälle att skaffa sig ny kunskap genom att zooma ut perspektivet och läsa rapporter, publikationer och annat spännande material som kan bredda din kunskap och ta ditt sparande till en ny nivå. Sommaren kan alltså bli ett perfekt tillfälle att lära känna ett nytt bolag eller hitta nya trender som kan ge en spännande utveckling för ditt sparande.

Om man ändå vill vara aktiv, vad ska man då ha koll på?

Men sommaren, som historiskt inneburit lägre aktivitet med viss nedåtgående trend (läs allt om sommarbörsen i min kollega Nicklas inlägg här), kanske också kan vara ett tillfälle att köpa aktier som legat på bevakningslistan ett tag. Om du vill fortsätta vara aktiv i ditt sparande under sommaren är därför ett tips att ställa in kurslarm för att du inte ska behöva följa utvecklingen lika aktivt. Likaså finns ett antal händelser att hålla ögonen på som kan komma att påverka börsen i sommar.

Pandemin

Även om vaccineringen rullar på och samhället öppnas upp allt mer är oron stor för utvecklingen av olika mutationer som sprider sig i snabb takt. Den fortsätta utvecklingen på börsen kommer självklart påverkas av detta. Inte minst tjänstesektorn som är i mycket stort behov av att samhällena fortsätter att öppnas upp.

Den svenska regeringskrisen

Den regeringskris som nu pågår i Sverige har hittills inte lett till någon större nervositet på den svenska marknaden. Inte heller den utdragna regeringsbildningen 2018 medförde några större nedgångar på den svenska börsen. En viktig orsak till detta är att svensk ekonomi utvecklas väl och att de offentliga finanserna är i relativt god form. Dessutom är långdragna regeringsbildningar relativt vanliga runt om Europa i dag och bedömningen är därför att marknaden kommer att ta den svenska med fortsatt ro. Beroende på vilken partikonstellation som tar över rodret kan dock ditt sparande komma att påverkas långsiktigt av bland annat förändrad beskattning och förutsättningar för företag. Därför kan det vara bra att följa den fortsatta utvecklingen och de politiska utspel som kan komma att påverka ditt sparande på längre sikt.

Inflationen och sysselsättningen i USA

Vad som däremot påverkar marknaden i allra högsta grad är amerikanska FED. I mitten av juni meddelades att de kommande räntehöjningarna flyttas fram från 2024 till 2023. Marknaden tog beskedet med ro – liksom de rekordnivåer av inflationen som rapporterades in under början av juni. Detta då man bedömer att den stigande inflationen beror på tillfälliga effekter som kommer att avta. Men om lönerna börjar stiga och FED signalerar att de behöver vidta åtgärder kommer marknaden förmodligen att agera på detta. Likaså är sysselsättningssiffrorna en viktig indikator på när FED kommer att agera. Sysselsättning som avviker från det förväntade kan komma att påverka kommande räntejusteringar och därmed också marknaden.

PMI-siffror

Inköpschefsindex har nått nya rekordnivåer och det blir intressant att se om den fortsatta positiva utvecklingen kommer att fortsätta. Efter att ekonomierna börjat öppnas upp igen har flaskhalsar skapats i flera produktionsled, råvarupriser nått rekordnivåer och en brist på halvledare tvingat bolag att dra ner på produktionstakten. Även om marknaden redan prisat in förväntade positiva utfall i inköpschefsindex följs utvecklingen noga och avvikelser kan komma att ge effekt på marknaden i stort.

Kvartalsrapporter

I juli kan vi se fram emot bolagsrapporter och förväntan är på starka resultat bland många bolag. Förra årets andra kvartal, som helt präglades av effekterna av pandemin, låg på låga nivåer och jämförelsen lär därför blir enkelt slagen för de flesta företag. Samtidigt fortsätter börser runt om i världen att nå ny rekordnivåer samtidigt som det finns en förväntan om fortsatta breda uppgångar. Som vi ju vet tycker inte börsen om osäkerheter och rapporter som avviker från det förväntade kan leda till nervositet på marknaden.

Hur gör jag själv?

Jag har i dag ett sparande i företag som jag långsiktigt tror på och tänker därför inte vara särskilt aktiv i dessa. Däremot är sparande ett så pass stort intresse för mig att jag kommer att följa ett antal bolag som jag har på min bevakningslista för att se om det är läge att köpa något av dem. Dessutom är jag en bokmal och kommer därför att lägga mycket tid på det där utzoomandet.  På läslistan har jag tre böcker:

  • Klassikern Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds av Charles Mackay som förklarar hur manier uppstår och tar läsaren med på en tur genom börsbubblor, häxjakter och alkemi.
  • Jag ser också fram emot att hugga tag i Motley Fools bok Warren Buffet Invests Like a Girl: And Why You Should, Too. Nyligen skrev jag om hur kvinnor tenderar att ta lägre risk i sitt sparande – det ska bli intressant att läsa Motley Fools perspektiv på detta.
  • Slutligen, Katrine Marcal kom i våras ut med sin nya bok Att uppfinna världen om hur könsroller stått i vägen för innovation.

Ha en skön sommar!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg