Spaningar från veckan som gick, v 33

Börsveckan har präglats av en oro för hur amerikanska FED ska agera kring kommande nedtrappningar av stödköp och räntejusteringar. Dessutom är oron fortsatt stor för hur spridningen av deltavarianten av Coronaviruset kommer att utvecklas i kombination med en fortsatt komponentbrist – och vi ser en vecka som gått i moll.

En börsvecka som gått i moll

I onsdags publicerades protokollet från FEDs möte i juli och marknaden sjönk till följd av en oro för kommande nedtrappning av stödköpsprogrammet av värdepapper (tapering) och kommande räntejusteringar. Samtidigt är den globala komponentbristen fortsatt stor och flera fordonstillverkare sjönk när produktionen sjunker. Sammantaget ser vi en börsvecka som slutar i moll. Hittills (fredag fm) har Stockholmsbörsens breda index (inkl. utdelningar) gått ner med -2,94 procent.

Hur ska man tänka kring investmentbolag?

Ett annat område som präglat börsveckan är utvecklingen i de stora investmentbolagen. Under börsåret 2021 har investmentbolagen gått som tåget och flera har slagit Stockholmsbörsen med hästlängder. Intresset för investmentbolagen har varit massivt och finns bland de mest populära aktierna bland Avanzas sparare. Denna typ av bolag brukar också ofta nämnas som bra ”nybörjaraktier” och vi ser också ett mycket stort intresse bland Avanzas sparare för just investmentbolag.

Annons

I och med det stora intresset för investmentbolagen har också värdet på bolagen stigit vilket lett till att många i dag handlas till premie istället för rabatt. De senaste veckorna har flera stora investmentbolag backat och en livlig diskussion pågår kring värderingarna. Samtidigt pågår det en generell diskussion kring värderingar på börsen i största allmänhet. Om detta och hur man kan tänka pratar vi om både i veckans Finansiella fredagsmys och i Avanzapodden.

De fem aktier som fått flest nya ägare i veckan är

Embracer Group B

Hexatronic Group

ISR Holding

Investor B

Creades A

Finansiellt fredagsmys #19

I veckans avsnitt av Finansiellt fredagsmys #19 är vi lite extra peppade för att vara tillbaka i studion efter en lång sommar. Vi fördjupar oss i börsveckan, investmentbolagen och gör en och annan utsvängning.

Avanzapodden

I veckans avsnitt av Avanzapodden #202 djupdyker Nicklas och Johanna i investmentbolag, investeringsbolag och serieförvärvare. De resonerar kring hur man kan tänka om premievärderingar.

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg