Spara i fonder – så kommer du igång
Att sätta ihop en bra och långsiktigt hållbar fondportfölj är inte svårt. Det räcker med att ha koll på ett par enkla byggstenar. Här går vi igenom tre steg för hur du snabbt och smidigt skaffar dig ett första klassens fondsparande.
Att inte lägga alla ägg i en och samma korg är en gyllene regel när det kommer till investeringar Det är precis vad vi inte gör när vi sparar i fonder. Genom att spara i en aktiefond placerar du indirekt dina pengar i minst 16 olika bolag, ofta betydligt fler. Denna enkla form av riskspridning är främsta fördelen med fonder. En annan tydlig fördel är att du enkelt och billigt kan placera på marknader utanför Sverige. Visst kan du relativt enkelt själv investera i amerikanska aktier, men vill du köpa en aktie som bara är noterad på någon av de kinesiska börserna blir det betydligt svårare och framför allt blir det dyrare än att investera via fonder.
Ett framgångsrikt fondsparande i 3 steg
Snabbvägen till en passande fondportfölj går via portföljgeneratorn som du hittar här. Det är heller inte svårt att sätta ihop en egen fondportfölj. Det gör du enkelt i tre steg. Först och främst ska du välja vilken typ av fond som passar: en räntefond, en blandfond en aktiefond eller en kombination av flera olika slags fonder. Olika fonder har olika risknivå beroende på vad för marknad eller bransch de investerar i och en aktiefond har till exempel alltid högre risk än en räntefond. När du hittat rätt balans mellan aktie- och räntefonder är det dags att välja kategori av fond. En bra portfölj innehåller fonder som kompletterar varandra. Sedan är det dags att välja specifik fond.
1. Hitta balansen aktie- vs räntefond
För rätt få rätt blandning av fonder är tipset att fråga dig själv vilken tidshorisont du har. Alltså när du ska använda pengarna. Ju längre bort i tiden det är, desto högre risk kan du ta. Ska du spara till pensionen under en trettioårsperiod är sannolikt 100 procent aktiefonder det bästa valet. Ska du däremot bara spara i tre till fem år är en försiktig blandfond eller en kombination av en korträntefond och aktiefond det naturliga valet.
2. Välj rätt kategori av fond
När du hittat rätt balans mellan aktie- och räntefonder, är det dags att välja vilken typ av fonder du ska fylla portföljen med och vilken andel av totalt sparande de ska utgöra. En bra portfölj innehåller fonder som kompletterar varandra. Det finns alltså ingen anledning att ha fem olika Sverigefonder. De kompletterar inte varandra alls. En Sverigefond, en globalfond och en tillväxtmarknadsfond innehåller däremot helt olika bolag. Det kan också vara intressant att lägga till en eller ett par spetsfonder, till exempel en teknikfond eller en grön energi-fond. Kom dock ihåg att en smalare fond i regel innebär högre risk. Därför bör du alltid ha den största delen av ditt sparande i bredare fonder. Den exakta fördelningen mellan olika fonder måste du komma fram till själv och inte heller i det här fallet finns något facit, men kom ihåg – ju smalare fond, desto högre risk.
3. Välj specifik fond
Slutligen är det dags att välja specifika fonder. Alltså vilken av alla Sverige- eller globalfonder du ska välja. Det enkla valet är att välja indexfonder med låg avgift. Det är en säker rabatt. Max 0,3 procent i förvaltningsavgift är en bra tumregel. Vill du istället välja aktivt förvaltade fonder får du följa upp dina fondval lite oftare och se till att du får betalt för den högre avgiften, d.v.s. att de över tid slår sitt jämförelseindex.
Ett bra verktyg när du ska jämföra fonder inom samma kategori är att titta på fondens Morningstarbetyg som sätts utifrån fondens historiska avkastning. Den tiondel av fonderna i en kategori som haft högst riskjusterad avkastning de senaste tre, fem och tio åren får betyget fem stjärnor, medan den tiondel som haft lägst riskjusterad avkastning i kategorin får en stjärna. Stjärnbetygen säger alltså ingenting om vilken fondtyp som varit bäst, fonderna jämförs bara inom sin egen kategori. Fondbetygen ger heller inga svar om framtiden, men visst fyller de ändå en funktion. Ska man välja en fond att spara i väljer g det festa va oss hellre en som historiskt har presterat bäst i sin klass, än en som tillhört bottenskrapet. Visst kan kommande år bli annorlunda, men förvaltarna av en fond som år efter år får fyra eller fem stjärnor gör troligtvis någonting mer rätt än andra.
Annons
Snabbvägen via Auto eller portföljgeneratorn
Portföljgeneratorn som du hittar här, är snabbvägen till en passande fondportfölj. Portföljgeneration hjälper dig att få en bra balans mellan aktie- och räntefonder, få en bra spridning över olika delar av världen samt att hitta specifika fonder. Den kan användas som inspiration eller så kan du använda dig av verktyget rakt av.
Vill du ha ett ännu enklare sparande och hålla dig till bara en enda fond är Avanza auto ett lämpligt alternativ. Här kan du läsa om de olika Auto-fonderna.
Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder
Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.
Stort lycka till med ditt fondsparande!
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.