Spara till andras barn

Jag älskar mina syskonbarn, men avskyr deras födelsedagar. Lösningen på problemet är att ge en present som bara blir mer värd med tiden och som förhoppningsvis växer till 30 000 på 18 års-dagen. Samtidigt som jag slipper förstöra humöret med att gå till leksaksaffären. Här mer om vad du ska tänka på när du sparar till andras barn. 

En present som gör verklig skillnad

Jag har inga egna barn men tre, snart fem, syskonbarn som jag skulle göra vad som helst för. Och de vet hur man utnyttjar situationen och lindar mig kring lillfingret. Jag tänker dock att det är förmånen man har när man är faster/moster. Att få skämma bort sina syskonbarn med glass och vilda lekar, för att sedan fly fältet när de sockerhöga ungarna blir trötta och tar fram sina mindre charmiga sidor. Mitt tålamod med syskonbarnen har dock en viss gräns. Födelsedagar. Jag avskyr dem. Inte tårtkalaset i sig, men presenterna. Inte för att jag är snål, utan för att jag får huvudvärk bara av tanken på att gå in i en leksaksaffär. Kläder är inte heller ett alternativ. De har ju redan allt. Inte för att de mer bortskämda än andra svenska medelklassbarn, utan för att de är just det.

Både för miljön och mitt välbefinnandes skull ger jag dem därför numera pengar insatta i fonder varje födelsedag/jul. Presenter som gör verklig skillnad för August, Elsa och Gretas framtid. För inte skulle Elsa tacka mig för den där My Little Pony’n om 20 år. Ett fondsparande som kan bli tillskott till en kontantinsats däremot… Eller som kan bidra till finansieringen av en säsong i alperna. Ja 1 000 kr per barn och år, i fonder som avkastar 7 procent per år i snitt, har vuxit till hela 34 000 kr efter 18 år. 

Börssparande det naturliga valet

Eftersom jag sparar i flera år är ett börssparande det naturliga valet. Enklast är att spara i en billig global och/eller Sverigefonder, med max 0,4 % i avgift. Men det här bassparandet överlåter jag till barnens föräldrar, för även här har jag ju förmånen att slippa ta det stora ansvaret. Jag väljer därför att spara till mina syskonbarn i mer (i mina ögon) spännande/nischade fonder med fokus på miljö- och ny energi. Inte bara för att jag är övertygad om att denna typ av bolag har framtiden framför sig, utan också för att det känns bra i magen. Här mer fondinspiration och här kan du läsa vidare om hur Placeras fondredaktör Pär Ståhl lagt upp sitt barnspar. Hade jag velat spara direkt i aktier hade jag valt bolag som barnen känner igen och gillar.

Spara till andras barn på ISK

Genom att spara pengarna på ett investeringssparkonto i barnens egna namn kommer mina syskonbarn få tillgång till pengarna på 18-årsdagen. Oavsett hur mogna de är då. Alternativet är att spara i en kapitalförsäkring i barnens föräldrars namn, med barnet som förmånstagare. Det är dock inget roligt alternativ för mig. Visst litar jag på mina syskon, men ger jag bort en present vill jag att det att det ska gå direkt till barnet inte mellanlanda hos föräldrarna.* Skulle jag däremot ha egna barn blir frågan en annan. Då skulle jag spara i en gratis kapitalförsäkring i mitt namn, men med barnet som förmånstagare.

Har du erfarenhet av att spara till andras barn?

//Johanna

*Det är bara föräldrarna som kan öppna ett ISK i barnets namn och genomföra själva fond-/aktieköpet. Du kan dock sätta in pengar på barnets konto (även ISK har ju ett kontonummer) och sedan får du berätta för föräldrarna viken fond/aktie de ska köpa. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg