Spara tusenlappar på din största utgift

Av Johanna Kull

28 okt 19

Share

Spara tusenlappar varje år utan att anstränga dig. Ja, genom att ge vårt bolån lite extra kärlek är det ofta möjligt. Mellan banken med högst och lägst rörlig snittränta just nu, skiljer det hela 4 300 kronor i räntekostnad per miljon i lån och år. På bundna bolån är skillnaderna i räntekostnad ännu större. Pengar som man kan ha betydligt roligare för än att skänka bort dem till banken. 

Jag är en stark förespråkade för att vi ska lägga energi på rätt saker. Visst är det bra att ha koll på sina småutgifter som den där onödiga take away-kaffe eller det där spontanköpet på lunchen. Störst effekt på vår ekonomi får vi dock om vi börjar med de utgifter där vi har mest pengar att spara. Det är för väldigt många hushåll på bolånet. Genom att få ner sin boränta några punkter (finansspråk för hundradels procent. 10 punkter är alltså 0,1%), sparar vi ofta åtskilliga tusenlappar per år.

Första steget mot en lägre räntekostnad är att ta reda på vilken ränta man har idag och genom att jämföra sin ränta med snittet.

Skiljer hela 75 000 kronor

Den genomsnittliga räntan som hushåll fick betala för nya lån utan bindningstid var i september 1,47%. Skillnaden mellan banker är dock stor. Mellan banken med lägst och den med högst snittränta skiljde det hela 0,43 procentenheter. Det kan låta lite men för varje miljon i lån innebär det 4 300 kr mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner är alltså skillnaden hela 12 900 kr årligen. Pengar som du istället kan spara, amortera extra, eller ha roligt för. Alla betydligt bättre alternativ än att skänka bort pengarna till banken.

För bundna räntor är skillnaden ännu större. Vill du binda bolånet är det därför extra viktigt att du jämför räntor innan du slår till. Även en till synes marginell skillnad i ränta, blir ett betydande belopp över tid. Har du till exempel ett lån på 3 miljoner och en bindningstid på 5 år, blir den totala räntekostnaden 225 000 kr om din ränta är 1,5 %. Jämfört med 300 000 kr om din ränta istället är 2 procent. Den till synes lilla skillnaden på 0,5 procentenheter kostar dig alltså 75 000 kr över en femårsperiod.

Se upp för tillfälliga ränteflörtar

Bankerna listräntor, alltså vad de visar upp i skyltfönstret skiljer sig ännu mer. Hos vissa banker är skillnaden mellan list- och snittränta nära en procent. Som bolånekund hos dessa banker måste man alltså pruta. Det är närmast en förutsättning för att få en bra ränta. Själv föredrar jag modellen när man får ett schysst pris direkt, utan att behöva pruta. Jag har varken tid eller lust att lägga energi på att ringa runt till olika banker, pruta och hota med att flytta mitt lån. För att sen behöva vara på min vakt efter ett år när rabatten löper ut. Och då tvingas göra samma procedur igen. Nej, prutat och klart är mer transparent. tydligt och jämförbart.

Bli inte ränteslö

Att räntorna är historiskt låga är ingen anledning till att lägga ner mindre energi på att jämföra bolån. En halv procents lägre ränta innebär ju alltid 5 000 kronor lägre räntekostnad per år och miljon du har i lån. Oavsett ränteläge. Du tackar ju inte nej till en rabattcheck på H&M bara för att de redan har relativt billiga kläder. Då ska du heller inte göra det med ditt bolån.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg