Spara utan att dra in på något

Det tog några års velande innan jag kom igång med mitt sparande för omkring tio år sedan. Det fanns många ursäkter, jag var ju ung och ville ut och resa, upptäcka världen, åka skidor i alperna, shoppa, gå ut och äta på restaurang. Jag var, och är, väldigt levnadsglad och vill njuta av livet till fullo.

Så hur lyckades jag till slut komma igång med mitt sparande och ta det där första steget? Eftersom jag inte var beredd att ge upp min livsstil tänkte jag att jag måste börja med det som låg närmast till hands, att så att säga plocka äpplen från grenarna som hängde rakt framför mig, men framförallt, det fick inte kosta en krona.

Omöjligt? Inte alls. 

Sagt och gjort, min sparkarriär inleddes med att jag började spara utan att det krävde att jag var tvungen att ta pengar från lönen, och utan att jag överhuvudtaget behövde dra ned på utgifter som gick till det jag älskade i livet.

Det handlar om att ta sig an och genomföra enkla uppgifter som vem som helst kan klara av. Jag började med att kolla upp vad mitt värdepappers-konto hos en av storbankerna kostade. Det visade sig att de tog ut 0,45 procent i avgift av mitt sparkapital varje år. Så jag flyttade mina pengar till en nischbank som hade en kapitalförsäkring helt utan avgifter. Till en början resulterade det i ett par hundralappar per år i besparing, men på längre sikt betydligt mer än så. Idag sparar jag i ett ISK.

Sedan stängde jag av mitt onödiga tv-abonnemang med extra betalkanaler, jag hade oftast inte tid att titta på dem ändå. Men jag behöll kanalerna som ingick i Sveriges Television som finansieras med radio- och tv-avgiften. Med den åtgärden sparade jag in omkring 300 kronor per månad.

Jag och min nuvarande man hade en varsin etta som var och en betalade runt 5 000 kronor i hyra för. Vi bytte dem till en gemensam tvåa lite längre från stan som kostade totalt 6 000 kronor per månad. Bara här blev besparingen för mig 24 000 kronor per år, minus lite extra el och annat.

Jag köpte också en cykel och började cykla till arbetet. På så vis sparade jag in kostnaden för mitt SL-kort som på den tiden kostade 690 kronor per månad. Jag cyklade förvisso inte veckans alla dagar, utan köpte kuponger kanske två dagar per vecka. Cykelinköpet bidrog till uppskattningsvis 400 kronor i sparade kronor varje månad under den tiden jag cykelpendlade.

En bra start som gav mersmak

Allt som allt fick jag ihop omkring 30 000 kronor på ett år, pengar som jag till en början placerade i fonder på mitt nya konto hos nischbanken. Vilken boost för självförtroendet, jag hade lyckats med mitt mål, att få ihop ett sparkapital, eller kalla det startkapital, utan att ha gett upp något av det som jag då ansåg som roligt i livet.

Idag har jag börjat plocka äpplen även från grenarna högre upp i trädet, i och med att jag både har andra prioriteringar och större möjligheter att spara pengar från min lön. Men jag bär fortfarande med mig samma tänk nu som för tio år sedan. Jag föredrar att köpa begagnade möbler och jag köper oftast barnens kläder på Facebooks köp- och säljgrupper i mitt närområde. Utöver att det är ekonomiskt och att använda kläder och möbler fungerar utmärkt, särskilt barnkläder som barnen växer ur efter en säsong, så är det även en insats för miljön då det går åt mängder av vatten och kemikalier att framställa textilier.

Jag handlar mat på nätet när det finns bra rabatterade varor, de är enklare att hitta och fördelen mot en fysisk butik är att de spontana köpen minimeras. När jag handlar i min lokala fysiska matbutik skapar jag min handlingslista utifrån den butikens rabatterade varor, och håller mig till listan.

En gång per år ser jag över mina olika avtal och abonnemang för att hålla mig uppdaterad. Summa summarum så var det insikten om att det går att komma igång med ett sparande utan att röra lönen som gjorde att jag kom igång med mitt sparande för tio år sedan.

Det här är bara några av alla ”billiga” spartips jag använder mig av. Har du några att dela med dig av?

/Lovisa Eklund, skribent privatekonomi på Placera

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg