Snitträntorna juli – spara tusenlappar på bolånet

Att bry sig om de till synes små skillnaderna i ränta är varken överkurs, småsnålt eller bara något för den extra intresserade. Det är något som alla vi med bolån bör göra. Snitträntorna för juli visar att skillnaden i räntekostnad annars snabbt kommer upp i femsiffriga belopp. Här alla bankers snitträntor just nu.

Högst 3 månaders ränta betalar Handelsbankens kunder, med 1,62 procent. Det är 0,29 procentenheter högre än SBABs kunder och innebär 2 900 kronor högre räntekostnad per år för varje miljon du har i lån. För ett lån på 3 miljoner blir alltså skillnaden i räntekostnad hela 8 700 kronor per år.

För lån med längre bindningstid är skillnaden i räntekostnad ännu större och det skiljer hela 0,44 procentenheter mellan Ica-banken med högst femårsränta och Danske med lägst. Det innebär 4 400 kr mer i räntekostnad per miljon och år, eller 22 000 över hela femårsperioden. För ett lån på 3 miljoner innebär det alltså smått absurda 66 000 kronors skillnad i räntekostnad sett över hela femårsperioden.

Mer till dig, mindre till banken

Skänk inte bort dessa pengar till banken utan se boräntan som den sparprodukt som det faktiskt är. Du har så mycket pengar att vinna på det. Här är fyra punkter att tänka på.

  • Använd dig av snitträntorna – Snitträntan är vårt kanske viktigaste jämförelsepris och hjälper oss att skaffa koll och göra medvetna val.
  • Se upp för tillfälliga ränteflörtar – Alltför ofta hör jag om människor som lockats över till en bank med löfte om en hög rabatt på boräntan. En rabatt som bara håller i ett kanske två år. För att undvika att bli lurad av dessa tillfälliga ränteflörtar tycker jag att du i första hand ska välja en bank som ger dig en bra ränta direkt. Utan att du behöver pruta och hota med att byta bank. Att direkt få en konkurrenskraftig ränta är mer transparent än att din ränta beror på hur enträgen du är på att pruta. En rabatt som du sen måste hålla under konstant övervakning.
  • Undvik villkorade flyttar – Några punkter lägre ränta äts snabbt upp av högre avgifter på pension, barnspar, svärmors försäkring eller annat du lockas att flytta. Lockas du av ett paketpris, var då noga med att räkna ut totalkostnaden.
  • Var försiktig med att binda räntan – Binder du så ska du göra det för att du vill veta vad din räntekostnad blir kommande år. Som en slags försäkring. Gör det inte för att banken säger att nu är det läge att binda räntan. Det är nämligen lite utav rådgivarnas favorittips men brukar allt som oftast vara fel. Ha istället marginaler i din ekonomi, så att du har råd med en högre ränta. Jag brukar förespråka att man ska leva som om man har dubbelt så hög ränta redan idag och spara eller amortera mellanskillnaden.

Är du nöjd med din boränta?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg