Svenska inflationstakten steg rejält i augusti – men framåt då?
I tisdags fick vi bevittna årets sämsta börsdag i USA och tillika det största börsfallet under en enskild dag sedan pandemisommaren 2020. Boven i dramat var den amerikanska inflationssiffran som kom in högre än väntat och idag kom den svenska siffran, även den över förväntan. Allt annat än en bra mix för marknaden. Men hur bör man tänka nu?
I Sverige steg inflationen 9% i årstakt i augusti mätt som KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) vilket var högre än 8% i juli. Månadsförändringen påverkades mycket av elpriserna som steg 29% under augusti samt fortsatt bred prisuppgång för livsmedel, restaurangbesök och hushållsinventarier.
Vad gäller elpriset så är det ju något som debatteras flitigt i media, det sägs att vi går mot en vargavinter. Stigande bolåneräntor tror jag inte alls påverkar medianhushållen så mycket som man kan tro då medianlånet i Sverige rimligtvis är relativt lågt, utöver det faktum att närmare 3 miljoner bor i hyresrätt. Naturligtvis får vissa det rejält tufft, speciellt om man köpt en större bostad i någon av våra större städer nyligen till en hög prislapp och lån upp till taknocken.
Annons
Elpriserna (likväl som matpriser) påverkar oss alla desto mer, oavsett bolån och belåningsgrad. Kanske är det småhusägare med energikrävande uppvärmningskällor såsom direktverkande el som påverkas allra mest. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt där uppvärmningskostnaden ingår så är det ju främst hushållselen som kan dra iväg, givet att bostadsrättsföreningen har ekonomiska marginaler att absorbera stigande uppvärmningskostnader likväl som räntekostnader.
Den största energislukaren för hushåll är ju normalt uppvärmningen. I det korta perspektivet verkar det som att hushållen kan se fram emot stöd, det verkar de politiska partierna överens om, och i det längre perspektivet anar jag att dagens läge kommer skynda på hushållens energieffektivisering. Mer tätning av fönster, mer isolering, bergvärme, solceller och värmepumpar. Så frågan är om vi vågar tro på fallande energikostnader för hushållen en bit in i framtiden, ser vi ljuset i tunneln?
Hushållen visar redan tecken på att hålla hårdare i plånböckerna
Vad gäller restaurangbesök, hushållsinventarier, reparationer av egna hem och inköp av bilar som SCB lyfter i senaste inflationssiffran tåls att fundera kring. Vi befinner oss i ett läge där priserna stiger på drivmedel, elektricitet, livsmedel och bolåneräntor. Sommaren är över (sommaren där vi skulle ta igen allt semestrande vi inte kunnat göra under pandemin) och välfyllda pandemibuffertar urholkade, tillbaka till verkligheten helt enkelt. Senaste veckan har vi fått vinstvarningar från Thule, Mips och Electrolux – alltså bolag som säljer typiska sällanköpsprodukter. Men visst… de flesta turister som kommer till Sverige lär troligen känna sig nyrika givet vår svaga krona, så de kanske kan hålla uppe restaurangbesökten lite grann.
Annons
Nu verkar konjunkturen bromsa in, försörjningskedjorna flyter på bättre, komponentbristen minskar, inkuranta lager ska reas ut och halvledare är inte lika mycket en trång sektor som tidigare. Dessutom går vi in i en höst med tuffare jämförelsetal för inflationen, den började som bekant accelerera i höstas. Som jämförelse kan sägas att inflationstakten uppgick till 1,3% så sent som juni ifjol eller -0,4% i april 2020. I nedan bild som visar den historiska inflationstakten ser du KPI inte KPIF (fast ränta) som Riksbanken använder som rättesnöre (den siffran är lägre).
Ta oljepriset som exempel – det har sjunkit -30% från toppen i mars men står samtidigt +30% högre än vid inledningen av augusti ifjol. Lägstanivån noterades 2 december ifjol men augustinivån var nära årslägsta. Snart ska det mycket till för att oljan ska bidra till inflationen – den lär snarare bidra till att hålla tillbaka inflationstakten. Energipriser i termer av elektricitet lär fortsatt vara en joker men å andra sidan är det ju tydligt att både den svenska politiken likväl som den europeiska gör allt som står i deras makt för att stävja prisutvecklingen. Men stiger elpriserna tillräckligt mycket så kanske vi får se ett pärlband av företag som höjer priserna på sina produkter ännu mer, såsom Essity nyligen, vilket eldar på inflationen. Å ena sidan å andra sidan, precis som vanligt.
Låt oss hålla tummarna för att hösten kyler av inflationstakten och att riskviljan så sakteligen återvänder till börsen.
Allt gott,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.