Ta ditt sparande till nya höjder med ett sparmål

Av Avanza

04 jan 22

Share

För ett halvår sedan lanserade vi möjligheten att skapa sparmål i appen. Och nu såhär i nyårslöftestider vill vi passa på att se vilka mål våra kunder har och hur det har gått för dem.

Ungefär 170 000 kunder har skapat sparmål sedan lanseringen, vilket motsvarar runt 10% av våra kunder. Men om du är en av de som ännu inte skapat ett mål så undrar du kanske vad det handlar om egentligen. Du har säkert hört förut att det är viktigt att sätta mål i olika sammanhang. Med träning, på jobbet och kanske också med ditt sparande. Men varför är det så viktigt att sätta mål med sparandet?

Därför är sparmål värdefulla

Att spara går inte ut på att vara snål utan smart och att göra medvetna prioriteringar. Genom att skapa ett sparmål och formulera vad du faktiskt sparar till blir den prioriteringen lättare att göra i vardagen – och det är där svårigheten med sparandet ofta finns.

Sparande handlar ju om att göra uppoffringar idag och att avstå snabba belöningar för att istället belöna vårt framtida jag. Det här är svårt för vår hjärna och därför måste vi jämna ut oddsen för vårt framtida jag bäst vi kan. Genom att visualisera och formulera ett så konkret mål som möjligt hjälper vi oss själva att prioritera och göra de små förändringarna som i slutändan tar oss dit vi vill. Vad är viktigast, hämtmat ikväll eller den där resan du längtar efter? Vad är viktigast, ett par nya solglasögon eller att bli skuldfri? Självklart blir livet tråkigt om man aldrig unnar sig själv något även för stunden – men att oftare ta medvetna val och kunna svara på frågan ”Vad är viktigast…?” är anledningen till att sparmål är värdefulla.

Annons

Så skapar du ett mål

Målen hänger ihop med de kategorier som du sedan tidigare haft på din kontoöversikt och för att skapa ett mål klickar du helt enkelt på kategorin som du vill målsätta. Om du har flera konton och bara vill sätta mål på ett av dem så kan du också klicka på trepricksmenyn för kontot och välja ”Nytt sparmål”. Välj vad du sparar till, svara på ett par frågor och vips så har du ett mål!

På kontoöversikten visas nu en diskret indikator på hur mycket av målet du uppnått och klickar du dig in på målet kan du se en prognos över ditt sparande och din sparplan – på så sätt kan du följa och se om du ligger enligt plan eller behöver justera något.

Du kan också simulera negativa och positiva scenarios för prognosen och självklart också se din historiska utveckling i förhållande till din plan. Här kommer vi löpande att ge dig fler och bättre funktioner för att stötta dig längs med resan mot ditt mål!

Populäraste sparmålen

170 000 kunder har tillsammans skapat över 200 000 mål, superkul tycker vi såklart! Majoriteten av dessa är långsiktiga mål och allra vanligast är Miljonärsmålet. Här är de 10 vanligaste målen:

Det skiljer sig dock en hel del mellan olika åldrar vilket är spännande att se. Till exempel är Bostad överrepresenterat bland 21-30-åringar medan Barnsparande är vanligare bland de allra yngsta och 31-50-åringar.

Kollar vi på sparandet hos sparmålskunderna så kan man se att kunder med mål höjer sina månadssparanden mer än kunderna i stort i samband med att målet skapas. Man får vara lite försiktig med jämförelser mellan sparmålskunder och övriga kunder, men generellt så sparar de mer och har högre avkastning. De har också fler aktier i snitt, ungefär 9,8 stycken, jämfört med snittet för alla våra kunder som ligger på 5,3 stycken aktier.

De kunder som har målen Ekonomiskt oberoende och Sluta jobba sparar mest i månaden medan Resa, Husdjur och Barnsparande är de målen som kunderna månadssparar minst till.

Tittar vi på skillnader mellan kvinnor och män så ser vi att kvinnor är överrepresenterade i målen Bostad, Pension, Framtid och Resa medan männen har en högre andel som sparar till Miljonär, Ekonomiskt oberoende och Sluta jobba.

Något som också är lite spännande är att vi kan se skillnader runt om i landet:

  • Hallänningarna sparar mest till barn
  • Buffert är mest populärt i Dalarna, Värmland och Västernorrland
  • Båt är vanligast i Blekinge
  • Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland är överrepresenterade när det gäller att spara till bostad
  • Gotlänningarna sparar mest till Resa
  • Jämtland och Gävleborg har flest mål till Framtiden

Vill du se mer om hur sparmålskunderna sparar så har vi samlat massor rolig statistik här.

Är du inte en av de 170 000 som har skapat ett mål? Gör dig och ditt sparande en tjänst och starta det nya året med ett sparmål. För kom ihåg: Ett mål utan en plan är bara en dröm!

Lycka till med ditt sparande!

/Viktor Hultman, Produktägare team Målsätta

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg