Teknik och läkemedel lockar i april

Av Johanna Kull

04 maj 20

Share

Efter de stora börsrasen i mars, blev återhämtningen i april fenomenal och stockholmsbörsen steg 6,5 procent. I alla fall på kort sikt vann alltså glädjen över de enorma stimulanspaketen och de försiktiga öppningarna av världens ekonomier, över rädslan för de nattsvarta konjunktursignalerna. Sikten framåt är dock högst oklar och bolagens närmast omöjliga uppgift att ge en prognos för resten av året har präglat vårens rapportsäsong. Spararna är hur som helst optimistiska och gör i april stora nettoköp i såväl aktier som fonder. Låt oss titta närmare på vad som lockat under månaden.

Köper decenniets vinnarfonder

Månadens klart mest köpta fonder är teknikfonder. Teknikbolagen har klarat årets börsoro mycket bra och teknikfonderna tillhör årets vinnarfonder. Det har uppmärksammats av spararna och var tredje fondkrona har i april gått till just teknikfonder. Fonderna som också är senaste decenniets vinnarfonder med en genomsnittlig årlig avkastning på 17 procent, ger spararna exponering mot snabbväxande tillväxtbolag och är ett bra komplement i svenskarnas ofta bank- och verkstadstunga portföljer.

En annan än mer nischad fondtyp som lockar är läkemedelsfonder. I dem görs de största köpen någonsin och antalet sparare med minst en läkemedelsfond i portföljen är 16 procent fler än vid årsskiftet. Läkemedelsbolag är så kallade defensiva aktier och brukar vanligtvis klara sig bättre i tider av kris, något som denna gång stämmer i allra högsta grad. Inte bara skriker världen efter vaccin, efterfrågan på medicinteknik och utrustning är också på nivåer långt över det normala.

På säljsidan hittar vi företagsobligationsfonder. Försäljningarna är dock en femtedel så stora som under massflykten i mars.

33 procent fler ägare i populäraste bolaget

Aktiviteten bland aktiespararna är mycket hög under månaden och nettoköpen i april är de största på många år. Köpen är breda och utmärkande för köptoppen är att inget enskilt bolag sticker ut. Börsens största investmentbolag Investor är månadens mest köpta aktie.

Investor har blivit spararnas folkaktie nummer ett och här fyller man på med aktier för tionde månaden i rad. Nettoköpen i Investor hittills i år är 200 procent större än under hela fjolåret och antalet aktieägare har ökat med 33 procent sedan årsskiftet. Här tycker jag spararna tänker helt rätt. Ett investmentbolag är en bra grund i portföljen och ger en automatisk riskspridning

Bankerna med sin viktiga roll att säkra kreditförsörjningen till svenska bolag befinner sig mitt i coronakrisens epicentrum och inför rapporterna var storleken på kreditförlusterna det stora orosmolnet. Kreditförlusterna var emellertid något mindre än befarat, vilket börsen gav tummen upp till. Spararna har fyllt på med bankaktier i snart ett och ett halvt år, så innan man fyller på med mer bank i portföljen kan det vara vettigt att se över sin nuvarande exponering mot sektorn.

Oljebolagen tillhör de bolag som drabbats värst av nedstängningen av världens ekonomier. Efter att Lundin Energy fallit som mest 58 procent sedan årsskiftet, valde spararna att bottenfiska i aktien och antalet ägare närapå fördubblades på ett par veckor. Det visade sig vara ett lyckosamt drag, då aktiekursen sedan 16 mars är upp drygt 80 procent. Värt att komma ihåg är att det alltjämt råder en extrem obalans på oljemarknaden och att risken i aktierna är hög.

Har du gjort fond- eller aktieaffärer i april?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg