Testa dina ekonomikunskaper
En av fem svenskar förstår inte vad ränta innebär och en av tre saknar baskunskaper om aktier och aktiefonder. Det visar en ny undersökning från Finansinspektionen. Ekonomiska kunskaper som är helt nödvändiga för att vi ska kunna göra medvetna val. Här kan du testa om du själv skulle få ekonomiskt körkort.
Finansinspektionen släppte idag en ny rapport om hushållens privatekonomi och finansiella förmåga. Rapporten är ömsom ljuv musik, ömsom skräckläsning för en en sparnörd som mig. På plussidan är att andelen hushåll som aldrig har slut på pengar vid månadens slut ökat till 79 procent (69 procent vid tidigare undersökning 2009) och att intresset för privatekonomi ökat.Bra där, men
På minussidan är att gruppen som uppger att de har det svårt ekonomiskt är lika stor idag som vid senaste undersökningen 2009. 13 procent av hushållen skulle inte kunna hantera en oförutsedd utgift på 20 000 kr utan att ta lån. Lån som knappast tillhör den billigaste sortens lån.
Oroväckande är också att det ökade intresset för privatekonomi inte lett till att kunskaperna om privatekonomi ökat. Precis som vid förra mätningen är det alltför många som inte kan svara på relativt enkla frågor om inflation, ränta och risk.
Det här är oroväckande. Jag menar inte att alla måste ha en ekonomutbildning eller på en lunchrast kunna förklara Riksbankens räntepolitik. Nej det handlar om att du, för att göra medvetna val, i frågor som påverkar din ekonomi allra mest (och därmed påverkar hela ditt liv) måste ha en viss grundläggande kunskap. Vi kan kalla det för ekonomiskt körkort. Utan detta körkort ökar risken för att du ska spara i för dig fel produkter, ta dåliga lån eller i värsta fall bli lurad av oseriösa rådgivare (läs säljare).
Frågorna som Finansinspektionen ställde till 1 000 slumpmässigt utvalda vuxna hittar du här nedan. Ta och testa dig själv. Skulle du få ekonomiskt körkort? Inom parentes ser du andelen som svarade rätt på just denna fråga). Svaren hittar du längst ned på sidan.
Frågor som mäter finansiell förmåga
1) Anta att du har 100 kr på ett sparkonto med 2 procents ränta. Hur mycket tror du att du skulle ha på kontot efter 5 år om du låter pengarna växa på kontot? (78%)
a) Mer än 102 kr
b) Exakt 102 kr
c) Mindre än 102 kr
2) Anta att räntan på ditt sparkonto är 1 procent och inflationen 2 procent. Om du låter dina pengar stå på kontot i ett år, kommer du då vid årets slut att kunna köpa för….? (61%)
a) Mer
b) Lika mycket
c) Mindre
3) Är följande påstående sant eller falskt? Att köpa aktier i ett enstaka företag är vanligtvis säkrare än att köpa andelar i en aktiefond? (69%)
a) Sant
b) Falskt
Frågor som mäter räknefärdighet
4) Om sannolikheten att få en sjukdom är 10%, hur många av 1 000 personer kan förväntas få sjukdomen? (80%)
5) En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60 000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny? (56%)
6) Fem personer vinner på ett lotteri och ska dela lika på vinsten. Om vinsten de ska dela på är 2 miljoner kronor, hur mycket får var och en? (67%)
Ta kontrollen
Hur stod du dig? Förhoppningsvis fick du alla rätt. Speciellt på de tre första frågorna. Är det något som är oklart där, rekommenderar jag dig annars att läsa på. Använd dig gärna av Avanza Akademin. Det är en bra sida att klicka runt på, både för nybörjare och mer sparvana. Och det här säger jag inte för att vara en jobbig typ som vill förvandla dig till en ekonomijunkie som jag. Nej det handlar helt enkelt om att det är kunskaper som vi behöver i vår vardag. Kunskaper som det kan bli väldigt dyrt att inte ha.
Lycka till!
//Johanna
Rätt svar: 1) Mer än 102 kr, 2) Mindre, 3) Falskt, 4) 100 personer, 5) 90 000 kr, 6) 400 000 kr