Tips till dig som vill handla utländska aktier

Svenska aktier i all ära men det finns ett helt smörgåsbord av uppemot 70 000 aktier globalt. Behöver man investera i utländska aktier och vad bör man i så fall tänka på? Vi reder ut de vanligaste frågorna.

Varför köpa utländska aktier?

Det klassiska ordspråket ”Gå inte över ån efter vatten” är ganska representativt för sparare i Sverige då en stor del av våra aktier i portföljen återfinns på hemmaplan. Tre av fyra kunder hos oss som har aktier i portföljen nöjer sig med enbart svenska aktier. Fenomenet brukar kallas för Home Bias och menar på att investerare generellt har en tendens att favorisera aktier på hemmaplan, alltså svenska börsen. Det kan bero på att vi är mer bekanta med bolagen, har dem runtomkring oss, är anställd på bolagen eller har vänner och bekanta på bolagen och läser om dem i tidning, radio och tv. Så frågan är ju, varför ska man då gå över ån efter vatten?

Det finns olika argument för att köpa och äga utländska aktier. Ett brukar vara att Sverige utgör en mycket liten del av världens globala finansmarknader. Ett annat att olika marknader har olika karaktäristika och att det finns bolag på andra marknader som man helt enkelt inte kommer åt i Sverige, exempelvis den amerikanska techsektorn som varit populär på senare tid. I Norden brukar det sägas att Sverige bjuder på bank och verkstad, Norge huserar energibolag, Finland har sina råvarubolag och i Danmark återfinns flertalet läkemedelsbolag.

Vissa menar också att det är ett sätt att sprida sin valutarisk, med enbart svenska aktier har man alla sina tillgångar i svenska kronor men å andra sidan har de flesta sina omkostnader i svenska kronor också. En brasklapp här är att våra svenska bolag är relativt internationella vilket innebär att de ofta säljer sina produkter och tjänster runt om i världen i olika valutor, så indirekt får man ju som investerare en valutarisk ändå.

Vilka utländska marknader erbjuder Avanza?

Vi har digitaliserat 11 marknader vilket innebär att du kan handla aktierna direkt på vår sajt och i appar. Utöver det kan du handla aktier i större delen av världen genom att ringa vårt mäkleri på 08-562 250 00, däremot är courtaget lite högre då, alltså kostnaden för att köpa och sälja värdepapper.

Kanada är den mest populära utländska marknaden att äga aktier på (klicka för att förstora)

Vilka utländska aktier är våra kunders favoriter?

Kanada är den mest populära utländska marknaden att både äga och handla aktier på bland de utländska marknader vi erbjuder. Traditionellt sett har det varit USA som varit den mest populära marknaden men har på senare tid fått se sig omsprungen av grannen i norr.

Det mest populära utländska bolaget är Aurora Cannabis, branschen som helhet genomgår en legalisering i flera delar av världen och har blivit en omåttligt populär bransch den senaste tiden. På andra plats hittar vi Danmarks och tillika Nordens största börsbolag, läkemedelsbolaget Novo Nordisk. På Tredje plats USA:s och tillika världens största börsbolag Apple.

I Europa är handeln i Tyskland överlägset störst och det återspeglas även när vi kikar på den europeiska topplistan över våra kunders favoritinnehav. Modehandlaren Zalando är med bred marginal ohotad etta, tillika en utmanare till svenska Hennes & Mauritz och största innehav i investmentbolaget Kinnevik. Infineon är en stor aktör globalt inom halvledare. LVMH äger ett 70-tal lyxvarumärken såsom Dom Pérignon, Moët & Chandon, Louis Vuitton, Bvlgari och Hublot för att nämna några.

Tyskland är ju även en stor bilnation vilket syns i flertalet bilaktier såsom BMW, Volkswagen, Daimler och Porsche. Vill du leta guldkornen på de utländska börserna själv så kan du med fördel göra det på vår Aktielistan som du hittar här.

Vi har även ett helt inspirationstorg för aktier där vi samlar våra kunders favoritaktier på olika marknader. Du hittar samtliga inspirationslistor och topplistor för respektive land här.

Vilket konto passar bäst för utländska aktier?

En vanlig traditionell depå fungerar utmärkt men om du vill ha ett schablonskattat skal så föredrar många kunder Kapitalförsäkringen framför Investeringssparkontot (ISK). På Hembergs blogg finns ett inlägg som beskriver det lite närmare.

 

Lite praktiska tips för handel i utländska aktier

Valutarisk – När du handlar värdepapper på utländska marknader så köps de i utländsk valuta såsom CAD, USD, EUR och det innebär att du även har en valutarisk, alltså att valutan kan stiga eller sjunka i värde.
Växlingsavgift – När du köper utländska värdepapper så tillkommer det en växlingsavgift på 0,25 %, alltså 2,50 kr per tusenlapp.
Avtal – Du behöver signera avtal om du vill handla med amerikanska aktier. Det tar bara någon minut och vi förklarar hur du gör i detta klipp.
Direktinsättning – Du kan sätta in pengar på några sek med Trustly fram till kl. 23:00 och tar mindre än en minut. Du kan även göra interna överföringar på kvällstid numera, vilket är bra då bl.a. den amerikanska börsen är öppen kvällstid (svensk tid).

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg