Tips till företagare i oroliga tider

Just nu upplever i princip alla företag att det är oroliga tider. Den vanliga arbetsdagen har bytts ut till att handla om kritiska processer, kontinuitet och leverantörsberoenden för de allra flesta. Hos oss finns det hjälp att få för den som är orolig. Jag vill också dela med mig av tips för hur du kan tänka långsiktigt i ditt sparande och vad vi kan göra för att hjälpa till om ditt företag behöver sänka sina kostnader under en period.

1. Det finns stöd för den som känner oro

När samhället är i obalans kan många människor känna stress, oro och nedstämdhet. Har ditt företag tecknat sjukförsäkring eller premiebefrielseförsäkring hos oss så har ni tillgång till samtalsstöd via Euro Accident. Samtalsstödet är en telefonrådgivning där du som företagare eller anställd kan få prata med exempelvis en psykolog för att få stöd och vägledning i oroliga situationer. På så vis kan du som arbetsgivare stötta dina medarbetare. Samtalen sker såklart under sekretess.

2. Tänk långsiktigt kring pensionssparandet

Vad händer med pensionskapitalet nu när börserna världen över skälver? Det generella svaret på den frågan är att pensionskapitalet minskar. Men det betyder inte att pensionsspararna måste agera. För alla som har minst 10-15 år kvar till pensionsålder kommer börsen förmodligen hinna gå upp och ner vid flera tillfällen. Pensionssparandet är ett långsiktigt sparande och devisen ”time in the market beats timing the market” stämmer bra. Att fortsätta spara varje månad till pension är därför klokt, för då köper man både när börsen går upp och när den går ned. Under tidsperioder när börsen utvecklas negativt handlas fondandelar billigare, det blir som att handla på rea.

3. Prata med oss om ni behöver sänka kostnaderna tillfälligt

För oss är målet att du som företagskund ska vara nöjd med oss och se vårt samarbete som långsiktigt. Vi förstår att ditt företag nu kan stå inför utmaningar som ingen kunde förutspå kopplat till effekterna av coronaviruset. Därför vill vi att du ska känna till möjligheten att temporärt sänka pensionsinbetalningarna om det är så att företaget behöver sänka sina kostnader. Det här är så klart inget som något företag vill göra. Men om alternativet är att säga upp duktiga medarbetare så kanske tillfälligt sänkta pensionsinbetalningar är en bättre lösning. Prata med oss om du vill ha hjälp med hur du ska tänka kring företagets pensionslösning just nu.

Ta hand om er och kom ihåg att drakar lyfter i motvind!

/Daniel Jacobson, Chef Distribution Avanza Pension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg