Topplista: Fonderna som gick bäst 2023

Av Felicia Schön

27 dec 23

Share

2023 blev till sist ett starkt börsår – breda Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (OMXSGI) har stigit med drygt 18%. 

Genom att titta på de fonder som gått bäst och sämst under året så får man en bra uppfattning om vilka sektorer som gått allra bäst – och vilka som gått allra sämst.

Bland fonderna som gick bäst 2023 ser vi en dominans av branschen tech/teknologi samt inriktningar på cybersäkerhet och blockkedjeteknik.

När det kommer till regioner så är det främst USA-exponering bland innehaven. I många av fonderna är det några av USA:s stora techjättar i portföljerna – bland annat NVIDIA och Meta (Facebook) som båda har haft en utveckling långt över 100 procent under året. Det är bland annat årets stora AI-boom som bidragit till kursrusningarna.

Vad fonderna som gick bäst också har gemensamt är att samtliga är aktivt förvaltade och därmed har något högre fondavgifter, de ligger någonstans mellan 1,4% – 2,9%. Här kan du läsa mer om hur man kan tänka med fondavgifter. 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att tech-branschen fick sin revansch i år efter de stora fallen som skedde förra året. Kul för alla fond- och aktieägare!

Fonderna som gick bäst 2023

 1. Go Blockchain Fund A (+62%)
 2. JPM US Technology A (acc) USD (+58%)
 3. Swedbank Robur Technology (+50%)
 4. Franklin Technology A Acc USD (+48%)
 5. UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc (+47%)
 6. Allianz Cyber Security AT USD Acc (+47%)
 7. SEB Teknologifond (+47%)
 8. GP Bullhound Global Technology A (+45%)
 9. Pictet-Digital R USD (+45%)
 10. Janus Henderson Hrzn Glb TechLdrs A2USD (+44%)

Per 2023-12-27 kl 08:30. 

Annons

 

Riktar vi istället blicken mot de fonder som presterat sämst under året så är det en dominans av fonder med exponering mot Kina. Det är faktiskt alla fonder förutom två som har en majoritet av innehaven mot Kina. Regionen har haft ett tufft år till följd av politisk osäkerhet och oro i landets fasighetssektor.

De fonder som inte är rena Kina-fonder är nummer 6 och 10 på listan. Nummer 6 är en råvarufond vars inriktning är på komponenter som behövs för elbils-industrin. Nummer 10 har en fondstrategi som riktar in sig på att investera i företag som gynna rekosystem och naturresurser.

Även bland de fonder som presterat sämst i år är det aktivt förvaltade fonder med fondavgifter mellan 2,0-2,0%.

Fonderna som gick sämst 2023

 1. abrdnl-China A Share Sust Eq A Acc USD (-31%)
 2. JPM China A-Share Opps A (acc) (-30%)
 3. Mirae Asset ESG China Sect Ldr Eq A USD (-30%)
 4. Robeco Chinese A-share Equities D EUR (-30%)
 5. JPM China A (dist) USD (-30%)
 6. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc (-29%)
 7. abrdln-All China Sustainable Eq S AccUSD (-29%)
 8. Allianz China A Share AT USD (-28%)
 9. Templeton China A(acc) USD (-27%)
 10. BNP Paribas Fds Ecsystm Rstn Cl EUR CAP (-27%)

Per 2023-12-27 kl 08:30. 

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg