Månadens mest köpta aktier och fonder

September blev sjätte månaden i rad med positiv avkastning på stockholmsbörsen och privatspararnas aktivitet var mycket hög. Majoriteten av spararna tycks dela globala investerarkollektivets tro på att vi är inne i en ny stark aktiemarknad och man nettoköper aktier för sjunde månaden i rad och fonder för sjätte månaden. Här vilka aktier och fonder som lockade i september. 

Aktiespararna tankar bank

På köptoppen hittar vi hela tre storbanksaktier med Handelsbanken i topp som månadens klart mest köpta aktie. Här köpte spararna efter nyheten om att banken ska stänga ner nära hälften av sina kontor. Bankernas aktiekurser har i flera år varit pressade av ökade kostnader och penningtvättsutredningar, men nu tycker uppenbarligen många sparare att värderingarna blivit väl låga. Bakom köpen finns sannolikt också förhoppningar om förhållandevis matiga utdelningar nästa år. I år råder utdelningsstopp, men svenska banker är välkapitaliserade och flera analytiker menar att det finns utrymme för extrautdelning kommande år.

Elbilstillverkaren Tesla tar sig som ensam utländsk aktie in på köptoppen. Spararna storköpte Tesla efter kursraset på 21 procent under en enskild handelsdag. Aldrig tidigare har privatspararna köpt mer i aktien och antalet ägare i Tesla bland Avanzas kunder har ökat med 40 procent på en månad.

Månadens säljlista är spretig men toppas av gamingbolaget Stillfront. Gamingbolagen generellt har haft en formidabel utveckling, lyfta av stark underliggande tillväxt och den förvärvsaktivitet som råder inom sektorn. Stillfrontaktien är upp över 200 procent i år och att befintliga aktieägare valt att plocka hem en del av vinsten är rimligt. Man har emellertid inte sålt innehavet helt, vilket blir tydligt när man tittar på antalet aktieägare i bolaget som är upp 16 procent på en månad.

Fondspararna håller sig på hemmaplan

Stockholmsbörsen tillhör de bäst utvecklade börserna senaste månaden. Det är något som fått gehör av fondspararna där Sverigefonder toppar köplilstan för andra månaden i rad. Fyra av tio fondkronor går dit. Här väljer spararna primärt billiga indexfonder eller aktivt förvaltade Sverigefonder som fokuserar på små- och medelstora bolag.

Teknikfonder är månadens näst mest köpta fonder. Stora globala investerare har under månaden minskat sin exponering mot teknik något och det har skett en försiktig sektorrotation till mer cykliska industribolag. Det är ingen trend som märks av bland privatspararna. Tre av månadens sex mest köpta fonder är teknikfonder.

Fonder som investerar i guld och silver är månadens klart mest sålda fonder. Dessa fonder fick många nya sparare under sommaren när guldpriset nådde en ny rekordnivå, men i takt med att guldpriset sedan dess backat något har emellertid spararnas intresse för fonderna svalnat markant.

Har du köpt eller sålt något i september?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg