Undvik de vanligaste misstagen på aktiemarknaden
Att investera på aktiemarknaden och bygga upp ett kapital över tid är ett bra sätt för att nå ekonomisk frihet. Det finns dock många fallgropar längs vägen som kan grusa dina planer. Vilka är de vanligaste investeringsmisstagen och hur gör man för att undvika dem?
Innan vi sätter igång, vill du hellre att Nicklas förklarar allt i ett klipp? Spana in videon nedanför. Om du hellre vill fortsätta läsa kan du bara scrolla vidare i inlägget.
Nu kommer vi titta närmare på ett antal klassiska investeringsmisstag som du mer än gärna får undvika. Men samtidigt är det bra att ibland få göra sina egna misstag också, det är så vi lär oss. Om vi drar lärdomar av dem så blir de ju lärpengar.
Riskspridning
Att sprida på riskerna och inte lägga alla ägg i samma korg är något av det första många hör. Ändå har vi som kollektiv en undermålig diversifiering, alltså fikonspråk för just riskspridning.
Värdepapperscentralen Euroclear släppte nyligen sin rapport över aktieägandet i Sverige 2021. Där kan vi se att riskspridningen faktiskt ökat senaste åren. Antal personer som enbart äger en enda aktie har sjunkit till 39% samtidigt som vi nu har 5 bolag i portföljen i snitt. Båda siffrorna är dock undermåliga. Aktiespararnas tumregel om 10 – 15 aktier i 5 – 6 olika branscher är ett bra riktmärke för de allra flesta. Vill du ha färre innehav så är det klokt att ha som ambition att vara mer påläst.
Spara långsiktigt
Ibland hör man personer som säger att de börjat investera på aktiemarknaden, med ambitionen om att bli rik inom kort. Det finns förvisso lika många investeringsfilosofier som investerarare men du bör försöka undvika onödigt hög risk. Att bygga upp en rejäl ekonomisk trygghet på börsen är som att se målarfärg torka, till slut torkar det faktiskt. Det är klokt att inte ha för orealistiska förväntningar avseende avkastning.
Annons
Det brukar numera sägas att börsen stiger omkring 10% i snitt per år. Förklaringen är uttrycket ”i snitt”, samtidigt har ett positivt år under perioden stigit +25,4% medan ett negativt år sjunkit -18,5% i snitt. Siffrorna i grafen nedan inkluderar inte utdelning. Med återinvesterad utdelning blir de positiva åren lite mer positiva och de negativa åren lite mindre negativa.
Förstå vad du köper
Att förstå vad man köper och göra sin hemläxa är väldigt viktigt. Att enbart köpa en aktie för att den stigit kraftigt eller för att någon rekommenderat den är vanskligt. Kom ihåg att det bakom varje aktie faktiskt finns ett bolag med produkter och tjänster. Det är ju faktiskt bolagets framtidsutsikter du investerar i när du köper en aktie. Om du har en förståelse för vad bolaget gör och hur de tjänar pengar så tror jag du får mindre ont i magen om aktien sjunker efter köp.
Ibland uppstår det en diskrepans mellan bolagets prestation och aktiens utveckling. Bolaget kanske säljer mer produkter än någonsin tidigare samtidigt som ett uttalande från en centralbankschef gör att marknaden blir nervös och aktier överlag faller. Men även det omvända gäller. Ibland kan det vara så att ett bolag har en viss uppförsbacke samtidigt som aktien går mycket starkt. Det innebär att aktien ibland blir övervärderad eller undervärderad i det korta perspektivet. Långsiktigt är det dock vinstutvecklingen som styr aktiekursen, inte kortsiktigt brus. Om värdet på en aktie är 100 kronor så är det inte ovanligt att aktiekursen svänger mellan 80 – 120 kronor.
Rebalansera portföljen
Förutom riskspridning som innebär att du inte bör lägga alla ägg i samma korg så bör du inte heller ha för stor vikt mot ett eller några enskilda innehav. Om du investerar 10 000 kronor och fördelar dessa likaviktat på 10 olika aktier så innebär det att du investerar 1 000 kronor per aktie. Men låt oss anta att några aktier utvecklings mycket bra, medan några andra utvecklas hyggligt samtidigt som några sjunker kraftigt. Istället för att ha 10 vanliga ägg så har du snart 2 strutsägg, 5 hönsägg och 3 vaktelägg.
Det som händer i de två bolagen vars aktier utgör strutsägg i din portfölj styr i princip hela portföljens utveckling. Så även fast du har flera olika aktier så har viktningen effektivt satt riskspridningen ur spel. Se över ditt sparande någorlunda regelbundet och försök se till att balansen i portföljen är rimlig. Du behöver inte ha en exakt likaviktning men det blir ju inte heller bra om en aktie står för 91% av värdet i portföljen och de andra nio aktierna för 1% vardera.
Undvik alldeles hör hög aktivitet
Fler affärer är sällan synonymt med högre avkastning, även om det såklart finns undantag. Uttrycket Time in Market vs. Market Timing är intressant på detta tema. Det handlar om att det oftast är bättre att vara exponerad mot börsen över tid, istället för att försöka hoppa från tuva till tuva och tajma marknadens rörelser.
Nedan har jag satt ihop ett exempel av godtyckliga siffror. Min poäng är att en jämn och stadig utveckling över tid gör underverk. Den som tar hög risk kanske erhåller en hög avkastning i år, för att se portföljen sjunka ordentligt året efter. I nedan bild ser du att slutsumman år 8 faktiskt är högre för den som lyckats få 7 % avkastning under 8 år än den som till synes haft mycket högre avkastning under positiva år men lämnat tillbaka en stor del av avkastningen under negativa år. Bilden är på intet sätt ett facit och sannolikheten för 8 på saken positiva år är låg, men den skänker förhoppningsvis en reflektion ändå. Sittfläsk är en av de bästa egenskaperna för att bli långsiktigt framgångsrik på börsen, men det är lättare sagt än gjort att bara sitta på händerna.
Undvik att agera i panik
Du tar sällan de mest rationella besluten när du befinner dig under press. När börsen faller kraftigt agerar många i panik genom att slänga sig på säljknappen. Hur konstigt det än låter så ökar risken på börsen i det korta perspektivet ju mer börsen stiger. Omvänt så minskar risken ju mer börsen faller, tvärtom vad som intuitivt känns logiskt. Kom ihåg att de flesta tycker det känns bättre att köpa aktier efter uppgång och säljer samtidigt aktier efter nedgång. Det är dock ingen vinnande strategi.
I sämre tider kommer även tidningarnas löpsedlar förstärka den bilden. Inget fel i det men försök vara medveten om det, i tider när ingen eller få vill äga aktier så brukar goda affärer kunna göras. I nedan bild ser du avkastningen per år från botten efter IT-kraschen och finanskrisen fram till nästa topp. Sätt det i relation till den siffra på 10% som branschen brukar mena är den långsiktiga genomsnittliga årsavkastningen.
För de som redan har en stor del av sitt sparande på börsen så hjälper knappast nedan graf. Men den påminner ändå om att man bör fortsätta spara trots att börsen sjunker. Det är knappast troligt att du kommer kunna investera alla dina pengar på absoluta botten men de affärer som görs under nedgången kommer med stor sannolikhet att bidra till en lite högre avkastning för hela portföljen överlag över tid. CAGR betyder Compounded Annual Growth Rate, alltså årlig effektiv avkastning på svenska. En aktie som ger 0% i avkastning under fyra år och sedan fördubblas år fem kommer att ha haft en CAGR på 15% per år, sett till hela femårsperioden.
Fånga inte fallande knivar
Jag pratade ju alldeles nyss om att det är klokt att fortsätta investera trots sura börstider. Dessutom menade jag ju att de affärer som görs under en börsnedgång tenderar att bli värdeskapande i ditt sparande, när man tittar i backspegeln. Men detta ska inte förknippas med att investera mer i en aktie som sjunker kraftigt på egna meriter, alltså att fånga en fallande kniv.
Att snitta ned sig är populärt, alltså om du köper ett par jeans för 100 kr som sedan faller till 50 kr i pris så köper du ytterligare ett par. Första paret jeans köptes för 100 kr andra för 50 kr, två för 150 kr eller 75 kr per par, du har alltså sänkt inköpskursen från initiala 100 kr per jeans ned till 75 kr. Bra om det är en aktie du vill ha i portföljen under lång tid och ett bolag du verkligen tror på, men inte bara för att aktien gick ned och du inte vill ta förlusten.
Om en aktie sjunker på grund av att framtidsutsikterna grusats och förändrar den analys du initialt gjorde när du köpte aktien så bör du överväga att sälja den. Många blandar dock ihop begreppen här. Jag tycker det är helt OK att investera mer i aktier där bolagens framtidsutsikter fortfarande är goda men där aktierna sjunker på grund av exempelvis en allmän börsnedgång.
Nedgångar på börsen är mycket vanliga, i nedan bild ser du att korrektioner, alltså nedgångar på minst -10% från toppen till botten under året, också är mycket vanliga. De är faktiskt näst intill vardagsmat då de återkommer i princip årligen. Detta till trots är det många som får ont i magen, säljer av efter nedgången och missar följande återhämtning. Jämför gärna nedan bild med hur dessa börsår faktiskt avslutades, vilket du ser i bilden högre upp i detta inlägg.
Undvik att behålla förlorarna och sälja vinnarna
Det gör ondare att förlora en krona än att tjäna en krona. Många av oss sticker huvudet i sanden när börsen eller enskilda innehav utvecklas söderut. ”Bara aktien stiger till var jag köpte, då ska jag sälja”. Det här är inte rationellt, det är såklart inte roligt när en aktie som du trodde på istället sjunker. Men om du inte vill ha kvar aktien så är det ju bättre att sälja omedelbart och faktiskt investera pengarna i något annat du tror på.
Många säljer aktier som stiger och behåller aktier som sjunkit. Det är som att klippa av rosenbusken men låta ogräset frodas. Uttrycket ”Cut your losses short and let your profits run” är tänkvärt. Dock ska vi komma ihåg att aktier ibland sjunker, det är inget konstigt med det. Ett sätt att minska risken för en rejäl sättning i portföljen om ett enskilt innehav sjunker kraftigt är riskspridning, alltså det vi pratade om i början av detta blogginlägg.
Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder
Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.
Psst.. här har jag skrivit ett inlägg på detta tema förut som du kan spana in.
Lycka till med sparandet och undvik gärna misstagen. Även om det är nyttigt att ibland göra sina egna misstag.
Soliga hälsningar,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.