Undvik misstagen – här är 5 vanligaste frågorna om deklarationen

Av Avanza

01 mar 21

Share

Deklarationsdags! Här får du svar på de fem vanligaste frågorna om deklarationen från andra avanzianer. Hittar du inte det du funderar över? Inga problem – här har vi samlat fler smarta tips och viktiga datum inför deklarationen.

1. Vad blir skatten på mitt ISK?

ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto.

Så ser du din skatt på ISK
Du behöver inte själv räkna ut skatten på ett ISK. Du hittar din ISK-skatt i deklarationsunderlaget via Profil > Deklaration & Kontobesked > Kontobesked > Deklaration.

Vill du räkna ut din ISK-skatt? Här beskriver vi hur du går tillväga.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ditt ISK fungerar.

2. Vad är mitt anskaffningsvärde?

Anskaffningsvärde är det genomsnittliga pris du har betalat för dina aktier. Försäljning värdepapper på ett aktie- och fondkonto behöver redovisas till Skatteverket på en så kallad K4-blankett.

För att se ditt anskaffningsvärde kan du skapa en förifylld K4-blankett.

Du kan även se ditt anskaffningsvärde i transaktionslistan när du loggar in hos oss. Där kan du enkelt filtrera på enskilda värdepapper och se ditt genomsnittliga pris

Här kan du läsa mer om anskaffningsvärde och hur dina aktier beskattas.

3. Jag har inte sålt några värdepapper, men det står att jag ska deklarera ändå?

Då kan det bero på att du haft teckningsrätter (TR) eller uniträtter (UR) som har gått till förfall under året. Som kund hos Avanza får du automatiskt information om hur det ska beskattas.

Här kan du läsa mer om hur du deklarerar teckningsrätter (TR) eller uniträtter (UR).

4. Vad är utländsk källskatt och hur sker avräkning för den?

När du får utdelning från bolag som har sitt legala säte i annat land än Sverige så drar ursprungslandet en skatt (utländsk källskatt). Den utländska källskatten är ofta 15% av utdelningsbeloppet, men kan variera från land till land. Källskatten redovisas i din transaktionshistorik i samband med att utdelningen bokas in på ditt konto.

Avräkning på ISK
På ett ISK sköter Skatteverket avräkningen av utländsk källskatt. Om du är berättigad avräkning så sker den året efter du erlagt källskatten då utländsk källskatt som betalats under 2020 kommer med per automatik i deklarationen för 2020, som man deklarerar för år 2021.

Avräkning på Kapitalförsäkring
På en Kapitalförsäkring söker istället Avanza Pension avräkning för din utländska källskatt. Återbetalning av källskatten sker tre år senare. För de kunder som betalade utländsk källskatt på sin Kapitalförsäkring under år 2017 utbetalades 100% av denna i februari 2020. I samband med utbetalningen skickar vi ett meddelande till samtliga kunder som berörs av denna. Tänk på att du behöver ha kvar samma kapitalförsäkring som källskatten drogs från för att du ska ha möjlighet att få återbetalningen.

Här kan du läsa mer om vad utländsk källskatt är.

5. Jag har utländska aktier, måste jag deklarera i utlandet?

Nej, då ska du deklarera på precis samma sätt som om du sålt svenska aktier. Det är ingen skillnad på om du sålt en svensk eller utländsk aktie.

Här kan du läsa mer om hur du blir kund om du bor utanför Sverige.

Har du fler funderingar kring deklarationen? Det är helt naturligt att känna sig osäker när man ska deklarera. Här kan du skriva din fråga direkt i sökfältet! Om du inte hittar vad du letar efter kan du också kontakta oss per telefon.

Läs mer

Skatteverkets guide till försäljning av värdepapper
Skattehistorik för aktier
Skatteverket sida för deklaration 2020
Avanza Akademin – skatt & deklaration
Avanza frågor & svar kring deklaration

Lycka till med deklarationen!

Relaterade inlägg