Utblick 2016 – vart är vi på väg?

Den 27 april förra året nådde Stockholmsbörsen (OMXSPI) sin hittills högsta nivå någonsin, för att sedan backa ca 17% till dagens nivåer. Det är i ett intressant börsläge vi inleder året och för att belysa detta dedikerade vi en kväll till just detta tema – Utblick 2016. Kvällen i sin helhet går att se här, med djupdykningar i bland annat Sverige, USA, tillväxtländer och REITs. Vi avslutade med utblickar på kort och lång sikt, summerade i det här blogginlägget.

Kortsiktig utblick – är det läge att sälja?

I den kortsiktiga utblicken tog Avanzas Mikael Nilsson upp glidande medelvärde som ett enkelt sätt att sätta börsens rörelser i perspektiv. Ser vi till ett enkelt glidande medelvärde för de senaste 200 dagarna (SMA 200) har det vänt från stigande till fallande vid tre tidigare tillfällen sedan 1999 och nu har det just hänt igen. De gånger som det här har inträffat tidigare har det inneburit betydande nedgångsperioder på börsen.

tekniskanalysomxs30_1999

Vill man själv se glidande medelvärde för ett index eller en aktie kan man göra det i graferna på Avanzas sajt genom att klicka på ”TA”, ”Indikator” och sedan ”SMA”.

tekniskanalysomxs30

En annan poäng som lyftes fram var att börsens uppgångsperioder varat i sjuårscykler de senaste decennierna. En kittlande fråga är om vi just lämnat en sådan sjuårsperiod bakom oss?

7ar7ar7ar

 

Långsiktig utblick – med regelbundna köp är det alltid köpläge

I den långsiktiga utblicken backade vi bandet hela vägen tillbaka till 1802. Under de två sekel som passerat sedan dess har aktiemarknaden i USA stigit med i genomsnitt 8,3% per år. Utvecklingen har självklart inte varit spikrak, med krascher som den stora depressionen på 1930-talet och IT-bubblan vid millenieskiftet. Trots det har 1 dollar investerad i amerikanska aktier år 1802 stigit i värde till 12,7 miljoner dollar år 2006. Förutom ett bra exempel på ränta på ränta-effekten, som av Albert Einstein kallats världens åttonde underverk, synliggörs även hur aktier varit den överlägset bästa investeringsformen under den här långa perioden. För den långsiktige har den största förlusten inte varit att köpa aktier vid fel tillfälle – utan att inte investera i aktier överhuvudtaget.

totalreturn1801-2001

Även om börsen på kort sikt kan röra sig kraftigt är det väldigt svårt att tajma marknaden och för de allra flesta är den statistiskt bästa strategin därför att månadsspara löpande, hellre än att försöka pricka börsens toppar och dalar.

Även om man hade maximal otur och startade ett månadssparande precis på toppen innan finanskrisen och dess börsnedgång har en sådan investering hittills ändå totalt avkastat 83%.

manadsspara2000kr

Några nyheter från Avanza

Under kvällen bjöds också på några av årets nyheter från Avanza! Vi strävar hela tiden efter att fortsätta göra sparande billigare, bättre och enklare för er kunder och senaste årets utveckling på Avanza genomlystes ur dessa tre perspektiv:

Billigare

* Gäller vid order över 1 000 kr. Gäller ej vid telefonorder till mäkleriet.
Bättre

Enklare

Relaterade inlägg

Kommentarer

11 svar till “Utblick 2016 – vart är vi på väg?”

  • Hej!

   Det kan vara så att du valt SMA50 på vår sajt och ställt in veckopunkter (vi har tyvärr inte möjlighet att visa dagspunkter så lång tid tillbaka i grafen). SMA50 på veckopunkter ser ungefär ut som SMA200 på dagspunkter.

   Mvh,
   Daniel

 1. Hej!
  Följ Avanzas råd och månadsspara i aktier.

  Plussa på med att göra ett rejält uttag när börsen gått upp
  låt oss säga 15 procent under en period eller när den når all time high.

  Det är viktigt att man gör vinsthemtagningar om tillfälle ges!

  Öka sedan månadssparandet med de pengar du tagit ut.

  schyfil

 2. Såvitt jag kan se tar det inte 10 sek att föra över pengar från min bank till mitt Avanza-konto – det tar minst 1 dag.

  • Hej Bo!

   Med vår nya tjänst Direktinsättningar via Trustly går över på några sekunder från de flesta banker (ej Handelsbanken ännu, men det kommer).

   Mvh,
   Daniel

 3. Hej!
  Om man tittar på dowjones har den snart avslutat första
  vågen. Sen skall det bli minst två till innan börsen
  sticker över vågorna.

 4. […] https://blogg.avanza.se/utblick-2016-vart-ar-vi-pa-vag/ Läste artikeln ovan från Avanza och den var intressant. Den bekräftar bara det jag redan tycker om aktiesparande men det är alltid kul att läsa intressanta artiklar. I grova drag så förklarar dom att det är alltid köpläge på börsen – om man sparar långsiktigt förstås. Speciellt en sån tid som nu när det verkar som vi har en dipp är det ju i princip rea på börsen just nu. Och vem älskar inte rea liksom? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.