Utdelande fonder eller ETF:er? Så väljer du rätt
Många investerare gillar att se hur kontot fylls på med regelbundna utdelningar, och då kan utdelande fonder vara ett smidigt alternativ.
Hur fungerar utdelande fonder?
När det kommer till utdelande fonder så innebär utdelningen ingen extra avkastning utöver värdeutvecklingen, utan det är snarare en omfördelning av kapital. När en fond ger utdelning sjunker dess NAV (andelsvärde) med motsvarande belopp, vilket gör att den som investerar har samma totala kapital. Det viktiga är alltså att förstå att utdelningar i fonder inte skapar mervärde – utdelningarna är bara en annan form av kapitaldistribution.
Detta skiljer sig från aktieutdelningar, som kommer från bolagets vinst och som kan signalera stabilitet och lönsamhet i bolaget. En fondutdelning kan däremot komma både från aktieutdelningar och från att fonden säljer av innehav, vilket gör att den snarare blir en teknisk utbetalning.
Traditionell fond eller ETF?
Det finns två vanliga alternativ för de som vill investera i utdelande fonder: en traditionell fond eller en ETF. De skiljer sig åt strukturellt:
- Vanliga fonder handlas till NAV en gång per dag.
- ETF:er kan köpas och säljas i realtid på börsen, precis som aktier.
ETF:er har ofta lägre förvaltningsavgifter, men kan innebära courtage vid handel och potentiellt större spreadar. För att fördjupa dig i ETF:er och hur de fungerar kan du läsa mer här.
Annons
Hur väljer man en utdelande fond/ETF?
Fondens investeringsstrategi
Utdelande fonder kan ha olika strategier beroende på vilken typ av bolag eller tillgångar de fokuserar på. Här förklarar jag några av de mest populära alternativen.
Covered call-ETF
En strategi som blivit allt vanligare bland utdelande ETF:er är covered call-strategin. Utöver de utdelningar som bolagen genererar skapar fonden extra intäkter genom att sälja köpoptioner på sina innehav. Det kan ge en högre direktavkastning och mycket regelbundna utdelningar – vissa populära ETF:er delar ut så ofta som månadsvis. Direktavkastningen är dessutom ofta högre än den cirka 2% som bolag i ett globalt index i snitt ger, vilket kan vara attraktivt för de som prioriterar regelbundna utdelningarna framför totalavkastning.
Samtidigt begränsar strategin möjligheten att dra nytta av stigande aktiekurser. En risk med att denna strategi blir allt mer populär, och fler fonder systematiskt säljer köpoptioner, är att utbudet av utställda köpoptioner på marknaden ökar betydligt snabbare än efterfrågan på dito. Det kan pressa optionspriserna och göra det svårare för fonderna att få bra betalt. Kortfattat, utan att bli för teknisk, skulle det kunna innebära att premierna man får från optionerna sjunker samtidigt som aktiekurserna kan ligga still eller falla. Man har då alltså bytt bort möjligheten till en högre totalavkastning mot att man får ett stabilt kassaflöde.
Jämfört med att hålla en vanlig indexfond och sälja av andelar vid behov är covered call-strategier ofta en suboptimerad metod för att skapa kassaflöde, då de begränsar portföljens möjlighet att fullt ut dra nytta av marknadens uppgångar. Utöver detta ska man också se över om strategin i fonden kan tänkas ha dolda kostnader, vilket inte sällan är ovanligt i syntetiska strategier där aktieexponering nås genom så kallade Total Return Swaps och där man dessutom omsätter köpoptionerna regelbundet.
Utdelande aktiefonder
Utdelande aktiefonder, inklusive ETF:er, kan ha olika inriktningar, antingen geografiskt (t.ex. svenska, europeiska eller globala aktier) eller sektormässigt (t.ex. fastigheter eller konsumtion). En vanlig strategi är att investera i högutdelande bolag eller så kallade Dividend Aristocrats – bolag som höjt sina utdelningar årligen i minst 25 år. Generellt sett är högutdelande bolag mer defensiva, vilket innebär att de ofta har stabila kassaflöden men begränsad tillväxt. Detta kan också resultera i en lägre direktavkastning jämfört med fonder som delar ut delar av sitt eget kapital. I ett globalt index ligger direktavkastningen vanligtvis på 2–3%, och för en fond som endast delar ut den direkta avkastningen från de underliggande bolagen innebär detta att det är just denna procentandel som investeraren får i utdelning. Till skillnad från strategier som covered call, där uppsidan begränsas genom att ställa ut köpoptioner, påverkas inte kurstillväxten i en vanlig indexfond eller utdelande aktiefond på samma sätt. Däremot kan direktavkastningen vara lägre, vilket gör det viktigt att kontrollera den förväntade utdelningsnivån om regelbundet kassaflöde är en avgörande faktor.
Är utdelningen fast i kronor eller en andel av NAV?
En sak till att tänka på är huruvida utdelningen är förutbestämd i absoluta kronor eller om den är en andel av fondens NAV. I vissa fall är utdelningen satt som en procentuell andel av NAV, vilket innebär att direktavkastningen förändras i takt med fondens värdeutveckling. Om fondens värde sjunker, sjunker även utdelningen i kronor.
Detta skiljer sig från en enskild aktie, där bolaget kan välja att hålla utdelningen konstant i kronor trots att aktiekursen sjunker, vilket leder till en stigande direktavkastning.
Vilken strategi passar dig bäst?
Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga vilken strategi som passar bäst för dina mål. Utdelande fonder kan vara ett bra alternativ för den som söker ett regelbundet kassaflöde utan att behöva sälja av andelar själv. Det kan vara särskilt fördelaktigt för den som vill leva på sina utdelningar, en stiftelse eller för en individ med betydande kapital som önskar en stabil inkomstström.
Topp 10 mest ägda utdelande ETF:er:
- XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF) (B1 SEK)
- XACT Sverige (UCITS ETF)
- Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF
- JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF – USD (dist)
- Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF – (USD) Dist
- Franklin European Quality Dividend UCITS ETF
- Vanguard S&P 500 UCITS ETF – (USD) Dist
- iShares MSCI Japan UCITS ETF USD (Dist)
- Global X SuperDividend UCITS ETF – USD Distributing
- Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF – USD Distributing
Listan visar de mest ägda utdelande ETF:erna på vår plattform per den 8/4-2025.
Topp 10 mest ägda utdelande fonder:
- Aktiespararna Direktavkastning B
- SEB Sverige Indexnära B utd
- SEB Sverige Småbol C/R utd
- SEB USA Indexnära D USD – Lux utd
- Aktiespararna Global Direktavkastning B
- Handelsbanken USA Index (B1 SEK)
- Handelsbanken Global Index (B1 SEK)
- Handelsbanken Europa Index (B1 SEK)
- SEB Bioteknikfond D EUR – Lux utd
- SEB Global Indexnära D USD – Lux utd
Listan visar de mest ägda utdelande fonderna på vår plattform per den 8/4-2025.
// Mary Espinosa Olsson, förvaltare Avanza Fonder
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.