Utveckla ditt sparande med nya investeringar
Majoriteten av våra kunder sparar och investerar i aktier, fonder eller en mix av de två. Med nästan 1 400 fonder och 10 000 olika aktier på vår plattform är smörgåsbordet av investeringsmöjligheter nästan oändligt. Det bästa sparandet är det som blir av men för den som vill bredda sitt sparande har jag några tips. Låt oss kika närmare på dem!
Se bortom Sveriges gränser i ditt sparande
Vi har ett mycket starkt home bias, alltså en förkärlek till svenska aktier och Sverigefonder. Det är inte alls fel, men världen är börsnoterad så varför inte blicka globalt i sitt fond- och aktiesparande? Sverige utgör trots allt sällan strax under 1 procent av ett globalt index.
Vi erbjuder aktiehandel på 12 olika marknader där USA är den mest populära utanför Sveriges gränser. Totalt landar ungefär var sjunde investerad aktiekrona utanför Sverige. Tittar vi på fonder så har vi 922 aktiefonder på plattformen, 627 av dem investerar utanför Sverige.
Olika länder har olika karaktäristika, något som förmodligen lockar till dessa finansiella charterresor. På hemmaplan har vi gott om bank och verkstad. Norge bjuder på energi och sjömat medan Danmark har en stor läkemedelsindustri. Tyskland har en stor fordons- och kemiindustri medan världens största ekonomi och kapitalmarknad USA bjuder på flera av världens största techbolag. Jag tycker inte att man behöver gå över ån efter vatten, men varför inte efter saft? Det jag menar med det är att man inte nödvändigtvis behöver investera utomlands ur ett riskspridningsperspektiv, utan för att hitta spännande bolag och affärsmodeller som inte erbjuds på hemmaplan i Sverige.
Kombinera ditt aktiesparande med fonder
Ett sparande i aktier kan med fördel kombineras med fonder, vilket många gör. Majoriteten av de aktier våra kunder äger återfinns i Sverige. De flesta spararna har relativt god koll på bolagen tack vare att vi läser om dem i tidningarna, hör om dem på radio och tv-nyheter, känner någon som jobbar där eller kanske själv är anställd i ett svenskt börsnoterat bolag. Men den aktieintresserade personen som exempelvis vill investera i tillväxtmarknader gör det med fördel via fonder. Att investera i exotiska marknader är både tidskrävande och dyrt, här är fonder ett bra alternativ.
Ett annat sätt att kombinera aktier och fonder är genom att ha en fond som bas i sparandet, såsom en indexfond eller globalfond. Genom fonden får du en bred exponering mot börsen medan dina enskilda aktieinnehav förhoppningsvis blir lyckosamma och drar upp avkastningen för hela portföljen. Ett klassiskt sätt att vara defensiv och offensiv på samma gång. Full fart framåt men håll tätt bakåt helt enkelt.
Fondlistan hjälper dig att filtrera fonder utefter fondtyp. Väljer du aktiefonder får du sedan välja vilka regioner i världen du tycker är intressanta. Efter det får du välja inriktning, såsom olika branscher eller olika typer av bolag såsom tillväxtbolag eller värdebolag.
Vill du bli inspirerad kring olika fonder så kan du också kika lite närmare på vår Fondinspiration.
Kombinera ditt fondsparande med enskilda aktier
Aktiesparande är kul, allmänbildande och för de flesta också långsiktigt lönsamt. Ett fondsparande är dock den bästa sparformen för de allra flesta. Det ger en exponering mot börsen som över tid är en av de bästa källorna för värdetillväxt på dina sparpengar. En fördel med att investera i enskilda innehav utöver ditt fondsparande är att du kan välja till aktier som din fond inte äger. Det här är ett bra alternativ för den som vill ha ett sparande men som samtidigt är nyfiken på aktier och gärna vill doppa tårna.
Aktielistan hjälper dig att filtrera fram guldkornen på aktiermarknaden efter dina preferenser. Där kan du sortera efter aktierna som gått bäst på olika tidsperioder, börsvärde, värdering, direktavkastning, ägare och mycket mer.
Ett annat sätt att börja leta efter aktier kan också vara att kika på dina aktiefonders sidor, där framgår vilka som är de 10 största innehaven. Är det något innehav du vill ha större exponering mot så kan du ju enkelt köpa aktier i det bolaget också. Men en av de största fördelarna med att köpa enskilda aktier vid sidan av fondsparandet kan nog sägas vara att kunna köpa aktier som fonden inte redan äger.
Har du många olika fondinnehav så är Min Fondportföljanalys ett kraftfullt verktyg som ger en bra överblick över vilka aktier du redan har exponering mot. Antingen för att få inspiration till vilka aktier du ska köpa eller för att säkerställa att det inte blir kaka på kaka. Tjänsten ger nämligen en samlad bild över din exponering mot länder, branscher och största innehav bland samtliga fonder i ditt sparande.
Buffertsparandet trivs bäst på sparkonto
Utöver aktier och fonder erbjuder vi också sparkonton. Alla behöver en buffert och den är sällan optimal att ha på börsen i form av ett aktie- eller fondsparande. Vi har både obundna- och tidsbundna sparkonton och samtliga har insättningsgaranti. Spana in dem här.
Att månadsspara är enkelt och smart
Ett månadssparande är ett enkelt och smart sätt att månadsspara. I våra egna fonder har vi sänkt det minsta köpbeloppet till 1 krona medan det minsta beloppet att månadsspara är 100 kronor. Fördelen med just månadssparande är att det sköter sig självt. Dessutom vet vi att många fondsparare i Sverige köper efter uppgång och säljer efter nedgång. Ett löpande månadssparande gör att du inte aktivt behöver ta det där köpbeslutet i dåliga börstider då många istället säljer men i efterhand inser nog var ett bra köptillfälle. Här kan du läsa mer om månadssparande, inte minst varför det är bra i sämre börstider.
Sammanfattningsvis
- Sprid risken genom att investera i utländska aktier och fonder
- Kombinera ett aktiesparande med en indexfond eller exponering mot marknader du inte kommer åt via ditt aktiesparande.
- Kombinera ett fondsparande med någon eller några aktier som du tror på.
- Låt buffertsparandet arbeta genom att placera det på något av våra sparkonton.
- Månadsspara för att låta sparandet gå på autopilot.
Psst… vi erbjuder även investeringar i obligationer, börshandlade produkter, derivat, ETF:er och mycket mer för den som är intresserad av det.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.