Vad behöver du tänka på för att få en bra pension?

Av Avanza

24 aug 20

Share

För många är tankar på pension förknippat med oro. Det känns komplicerat och diffust. Åtminstone har jag fått den bilden då jag talar med vänner och bekanta. En fråga som jag får med jämna mellanrum är ”vad måste jag tänka på för att få en bra pension?”. Faktum är att det inte är så komplicerat som många tror. Och du behöver inte vara någon pensionsentusiast för att skaffa dig bra förutsättningar för en hög pension. Här är mina tips för hur du kan få en bra pension:

Grundläggande tips

  1. Jobba – om du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension.
  2. Välj en arbetsgivare med tjänstepension eller betala in tjänstepension till dig själv om du är egenföretagare – tjänstepensionen är ett helt nödvändigt komplement till den allmänna pensionen. Längre ner i inlägget ser du vad som är en marknadsmässig tjänstepensionsinbetalning.
  3. Undvik höga avgifter – flera aktörer i pensionsbranschen tar ut onödigt höga avgifter vilket påverkar pensionen negativt. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och inte välja fonder med en avgift som överstiger 0,50%.

 Påbyggnadstips 

  1. Spara privat – komplettera med ett privat månadssparande på ett investeringssparkonto (ISK) eller genom att löneväxla. Om du sparar 1 750 kr/mån i 15 år blir det drygt 500 000 kr givet en årlig avkastning på 6%.
  2. Jobba ett extra år – om du har möjlighet att arbeta längre får det relativt stor effekt på pensionen. Ett extra arbetsår innebär ca 8% högre allmän pension.

Den följdfråga som ofta kommer gäller tips nr 2 och vad som är en ”normal” tjänstepensionsinbetalning. Ett bra riktmärke är tjänstepensionsinbetalningar i nivå med de stora kollektivavtalen. Enligt ITP (pensionsavtalet för privatanställda tjänstemän) ser inbetalningarna till tjänstepension ut så här:

Lön på 30 000 kr/mån innebär en tjänstepensionsinbetalning på 1 350 kr/mån
Lön på 40 000 kr/mån innebär en tjänstepensionsinbetalning på 1 800 kr/mån
Lön på 50 000 kr/mån innebär en tjänstepensionsinbetalning på 4 354 kr/mån
Lön på 60 000 kr/mån innebär en tjänstepensionsinbetalning på 7 354 kr/mån

Siffrorna baseras på basbelopp avseende 2020

Följer du mina tips tror jag att du kommer ha ett bättre liv som pensionär, åtminstone en hygglig privatekonomi. Trevlig sensommar!

/Daniel – Avanza Pension

PS. Du som egenföretagare kan enkelt teckna tjänstepension helt digitalt här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg