Vad ska du göra när du slutar jobba?

Vad ska du göra på ålderns höst när du slutar jobba? Kanske gå med i en bouleförening, laga långkok eller levla upp i Fortnite? Oavsett vad du gör så hoppas jag att du njuter och mår bra. En aspekt som underlättar ett njutbart liv som pensionär är en dräglig ekonomi. Av den anledningen ska du ge dig själv de bästa förutsättningarna för en hög pension.

Du får pension ifrån staten (givet att du inte jobbar svart), din arbetsgivare (givet att arbetsgivaren gör avsättningar till tjänstepension) och dig själv (givet att du som fyraåring klarat Marshmallowtestet dvs. att du kan avstå något idag för att få ännu mer i framtiden). Jag jobbar med tjänstepension och kommer berätta för dig varför det är värt att investera tid i att flytta gamla tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare.

Få ut mer av ditt pensionssparande

I branschen har många försäkringsbolag en försäkringsavgift eller kapitalavgift som det även kallas på 0,65%. Just avgifter är något du ska akta dig för, i synnerhet när det kommer till pensionssparande eftersom pensionssparande löper över långa tidshorisonter. Då får helt enkelt avgifterna stor påverkan. Vi har 0% i försäkringsavgift/kapitalavgift. Avkastning är också viktigt tänker du men ingen av oss vet hur börsen kommer prestera på sikt och därav fortsätter jag att fokusera på det vi faktiskt kan påverka idag – nämligen avgifterna. Det handlar om att ge sig själv de bästa förutsättningarna för en hög pension och jag hävdar då att låga avgifter är superviktigt.

Du kan med fördel flytta dina gamla tjänstepensioner för att sänka avgifterna i ditt pensionssparande. Om du är 40 år och har 500 000 idag i upparbetat tjänstepensionskapital och sänker din totala avgift från 1,50% till 0,50% så får du 1 117 222 kr mer i pension. Bara sådär! Det är ju som att vinna på lotto! De flesta pensionsspararna kan alltså få högre pension givet att de dedicerar lite tid en vardagskväll (en fredag eller lördag känns väl pretentiöst) åt att flytta gamla tjänstepensioner.

Vi har tagit fram ett första utkast på ett verktyg som ska hjälpa dig att flytta din gamla tjänstepension. I den bästa av världar ska ju detta gå helt digitalt men där är vi inte riktigt ännu – det kräver samsyn från flera aktörer i branschen.

Självklart är inte pensionärslycka endast kopplat till pengar men det är åtminstone en variabel mindre att känna oro kring i en bräcklig värld. Som jag brukar säga: bättre att flytta sin tjänstepension idag än att tvingas flytta som pensionär om 30 år pga. otillräcklig pension. Eller nåt åt det hållet…

Testa vår nya flyttprocess för tjänstepension här.

Må gott!

/Daniel Jacobson – Chef Tjänstepension Företag

PS 1: Vissa bolag tar ut en flyttavgift på ca 1-3% för att genomföra flytten men det är nästan alltid värt att betala en flyttavgift idag för att bli fri från försäkringsavgift/kapitalavgift under resterande spartiden.

PS 2: Det går inte att flytta kollektivavtalad tjänstepension till Avanza exempelvis pension från SAF-LO, KAP-KL, PA 03 eller ITP/ITPK.

Hur har jag räknat?
De antaganden jag gjort är en årlig nominell avkastning på 6% och en inflation på 2%. Individen sparar mellan 40-65 år och plockar därefter ut pensionspengarna under en 20-årsperiod. På pensionsutbetalningar betalar du inkomstskatt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg