Valutakonto på KF är här – slipp växla varje gång
Valutan är en viktig aspekt när du investerar i utländska aktier. Den kan skapa både med- och motvind för dina aktiers utveckling. Om du är Private Banking eller Pro-kund kommer du nu att slippa den automatiska växlingen mellan kronor och den utländska valutan du handlar i. För nu kan du själv bestämma när du vill växla i 6 utländska valutor med valutakonto på kapitalförsäkring.
- Amerikanska dollar, USD
- Kanadensiska dollar, CAD
- Norska kronor, NOK
- Danska kronor, DKK
- Schweiziska franc, CHF
- Euro, EUR
Du bestämmer helt enkelt själv när du vill växla dina svenska kronor till någon av de utländska valutorna. Så har du exempelvis en portfölj med bara amerikanska aktier kan du växla dina pengar en gång och sedan investera eller trejda mellan olika aktier eller andra värdepapper som handlas i USD utan att behöva växla. Och när du väl växlar så betalar du 0,125 procent istället för ordinarie pris 0,25 procent.
Klicka här för att läsa mer och skaffa valutakonto!
Manuell eller automatisk växling?
En bra liknelse som jag snappade upp från en aktienördig kollega var att se på valutakonto på KF som en bil med manuell låda. Att välja en bil där du själv får välja vilken växel bilen ska köra i ökar din kontroll och kostar mindre. Jag tycker den jämförelsen är toppen och valmöjligheten kundvänlig. Nu kan du välja själv!
Välj kapitalförsäkring för utländska aktier
Valutakonto kommer bara finnas tillgängligt på kapitalförsäkring (KF) och det finns goda anledningar till det. KF är den bästa kontoformen för utländska aktier eftersom vi begär tillbaka den utländska källskatten åt dig och betalar året efter. Det finns mer att läsa på om hur KF skiljer sig från ISK.
De 10 mest populära utländska aktierna
- NVIDIA
- Tesla
- Novo Nordisk B
- Apple
- Microsoft
- Norwegian Air Shuttle
- Amazon.com
- Polestar ADR
- Advanced Micro Devices
- NIO ADR A
Data från 6 februari 2025.
USA ökar sin globala finansdominans
Under lång tid tänkte jag att amerikanska aktier utgör ungefär hälften av innehaven i en globalfond. De sista åren har jag fått revidera den tumregeln flera gånger om och nu finns det exempel där USA-aktier står för 75 procent av fonder i den populära fondkategorin.
En stor anledning till att intresset för amerikanska aktier ökar så mycket beror på två parallella rörelser som gett dubbeleffekt. Den ena är de amerikanska teknikbolagens kursutveckling. Indexet Nasdaq 100 har de senaste fem åren gett drygt 140 procent i avkastning. Stockholmsbörsen har under samma period gett cirka 65 procent. Båda beräknade med återinvesterade utdelningar. Den andra faktorn är svenska kronans försvagning mot dollarn. Valutaparet USD/SEK har de senaste tre åren ökat med 19 procent. Kanske motiverar det här att gå över ån för vatten? Det har åtminstone gjort det under den här perioden, framtiden vet vi som vanligt ingenting om.
Annons
Vilken geografisk allokering ska portföljen ha?
Olika aktiemarknader har olika karaktärer. I Sverige har vi en stor koncentration av bolag inom industri och bank, medan Danmark domineras av en läkemedelsjätte och USA av teknikbolag. Att diversifiera sin portfölj med bolag i olika geografier minskar totala risken. Men kom ihåg att var en aktie är notering kanske främst spelar roll för valutan den handlas i. Många stora bolag är väldigt globala i ett viktigare perspektiv, nämligen var de säljer och tjänar pengar på sina sålda varor och tjänster. Hos oss kanske du handla digitalt på 12 marknader, jag tycker du ska se alla som potentiella platser att hitta case till din portfölj.
Lycka till med dina utländska investeringar!
/Philip
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.