Vårstäda och lös ut små pensionsförsäkringar

Av Johanna Kull

07 feb 19

Share

Låt inte ditt pensionssparande kvävas av höga avgifter. Privata pensionsförsäkringar under 46 500 kronor kan du faktiskt göra återköp på. Ta ut pengarna från den dyra försäkringen och stoppa istället in dem på ett gratis ISK. Det gjorde jag och slapp därmed en avgift på totalt 3% per år.

Efter att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016 är det för de flesta av oss en dålig affär att spara i en privat pensionsförsäkring eller IPS. Vi blir dubbelbeskattade eftersom vi betalar skatt på pengarna både vid insättning och uttag. Undantaget är om du inte har tjänstepension via jobbet eller om du är egen företagare.

Att spara till pensionen gör vi nu bäst på ISK eller gratis i en kapitalförsäkring utan avgift. Pengarna som vi redan sparat i pensionsförsäkringen ligger dock kvar och är låsta till 55 års ålder, med ett viktigt undantag. Mindre pensionspotter, under ett prisbasbelopp (46 500 kr 2019) kan man faktiskt redan nu lösa ut. Så länge försäkringsbolaget eller banken godkänner det ska tilläggas. Mig veterligen gör alla bolag det, men rätta mig gärna om jag har fel.

Det går även att återköpa vissa tjänstepensioner, om det är en så kallad individuell tjänstepension. Hos konsumenternas försäkringsbyrå kan du läsa mer om vilka kriterier som ska vara uppfyllda då.

Att vi kan återköpa små pensionspotter är lysande och ger oss konsumenter mycket större möjligheter att välja bort dåliga försäkringar och banta avgifter. Själv har jag återköpt en liten slatt på 6 000 kr. För den betalade jag totalt 3% i avgift per år, 140 kr i fast avgift plus 1% av kapitalet. Det här bara för själva försäkringen, men till det tillkom det ju också fondavgifter. Inte mycket kvar till mig med andra ord… En avgift på 3%.

När du gör ett återköp så får du visserligen betala inkomstskatt på pengarna, du fick ju skatteavdrag när du sparade dem. Men skatt, det ska vi ju betala förr eller senare hur som helst och jag gör det hellre nu när summan är mindre.

Förutom att du med återköpet kan banta avgifter, finns det fler fördelar. Framför allt, att samla dina pensionspengar och ditt övriga sparande på samma ställe gör att det blir enklare att följa och hjälper dig att få koll.

Hur gör jag?

Logga in på minpension.se och ta reda på vilka försäkringar du har. Återköpet gäller bara privata försäkringar.

Genomför själva återköpet genom att kontakta din bank/pensionsbolag. Hos Avanza gör du det genom att skicka ett meddelande i inloggat läge. Läs mer här.

Sätt in pengarna på det ISK eller KF där du har ditt nuvarande pensionssparande.

Har du någon pensionsförsäkring under 46 500 kr som du funderar på att återköpa?

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg