Vikten av långsiktighet i coronaoron

Av Johanna Kull

16 mar 20

Share

”Everybody has a plan until they get punched in the mouth”. Det är inte ofta jag som ekonom får chansen att citera en gammal boxare, i detta fall Mike Tyson, så jag tar chansen när den kommer. För citatet är ganska talande för det som sker på marknaden just nu. Torsdagens historiska börsras på 11 procent, dagens fortsatta fall och börsnedgången på 30 procent på mindre än en månad är helt klart ett hårt slag i ansiktet på oss som har våra besparingar i aktier eller aktiefonder. Det kan ingen sticka under stol med. Det spelar ingen roll hur mycket vi tidigare har tjatat oss blåa om att vi är långsiktiga och inte bryr oss om börsens svängningar. Det är i tider som dessa vi testas. Håller du kvar vid din strategi även efter att börsen fallit 30 procent på mindre än en månad, eller får den allmänna oroskänslan dig att kasta in handduken? Jag hoppas du svarar det förstnämnda. Det kommer gynna dig och din portfölj i slutändan.

Undvik tajming-momentet

Under senaste veckornas turbulenta börs har privatspararna valt att fylla på med aktier. Man har försökt köpa dippen som det ofta kallas. Under torsdagens dramatiska ras skedde dock en tvärvändning.  Urblåsningen på marknaden fick människor att trycka på säljknappen. Man orkade inte längre. På fredagen vände sedan börsen upp igen, lyft av koordinerade penning- och finanspolitiska insatser samt nyheter som stora insynsköp. För att under måndagen vända ned igen efter att flera europeiska länder stängt sina gränser, UD avrått från alla resor utomlands och inte minst amerikanska centralbanken under söndagen gått ut med mycket kraftfulla penningpolitiska åtgärder. De sänker räntan till noll samt pumpar ut likviditet i ekonomin genom att köpa obligationer för minst 7 000 miljarder dollar. En kraftfull åtgärd, men också ett tecken på hur allvarlig situationen är.

Fortsätt månadsspara

Börsen just nu är närmast omöjlig att förutse. Självklart kan det sjunka mer. Coronaoron har långt ifrån blåst över, den har kanske inte ens passerat sin kulmen. Ingen vet. Men agerandet, att vi privatsparare köper i inledningen av nedgången men sedan helt byter fot och börjar sälja, det är ett skolboksexempel på svårigheten i att tajma marknaden. Stressen man känner i såväl upp- som nedgång, gör att man helt enkelt har en tendens att tajma fel. Undvik detta genom att inte göra förhastade affärer just nu.

Var du långsiktig och fyllde du på i dina fonder/aktier för en månad och 30 procent sedan? Ja, då bör du rimligtvis vara långsiktig och göra det även nu. Inte för att det är ett givet köptillfälle, men det är heller inte ett givet säljtillfälle.

Börsen kommer närmast garanterat fortsätta att vara volatil framöver. Och dagar med kraftiga fall varvas med dagar med ordentliga uppstudsar. Osäkerheten är närmast total och alla famlar efter information om hur hårt corona slagit och framför att kommer att slå mot bolagens vinster. Att det får betydande påverkan det vet vi, men hur stor? Och framför allt hur lång påverkan?

Världen kommer att återhämta sig

Det enda vi kan vara säkra på , det är att det att världen tillslut kommer att återhämta sig. Om det är redan i år, nästa år eller kanske till och med om två år, det kan vi däremot inte veta. Det beror på när vi får kontroll på smittspridningen. För hur viktiga de finans- och penningpolitiska åtgärderna än är, så är viruset själva huvudingrediensen i denna soppa. Och det är den som måste botas för att ekonomin ska kunna återgå till det normala. Och det görs tyvärr inte av pengar. Pengar kan göra att de ekonomiska effekterna av pandemin mildras, men de försvinner trots allt inte.

När vändningen kommer, det kan vi dock inte veta. Men när vi väl andas ut och känner att vi har kontroll över situationen, då har vanligtvis börsen redan vänt upp. Och då vill jag vara med på tåget. Därför håller jag mig till min strategi. Köper månadsvis och har bara långsiktiga pengar på börsen.

Och varför ska jag annars ha en strategi, om jag inte håller mig till den när det blåser?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

26 svar till “Vikten av långsiktighet i coronaoron”

 1. Marknaden har alltid rätt. Psykologin är en stor del av spelet. Detta gör börsen så intressant. Tack för ett bra inlägg Johanna.

 2. Tack för en väldigt bra skrivet blogginlägg. Jag har svårt att förstå dessa paniksälj som sker lite här och var. Detta är snarare ett utmärkt läge att stresstesta dig själv och din portfölj. Står du pall för trycket, har du rätt riskspridning? Vi har en del oljebolag i vår portfölj och dessa har givetvis tagit rejält med stryk. Jag ser detta som ett tillfälle att investera lite extra i de bolag jag tror mest på, ty det finns en verklighet efter denna nedgång där oljan kommer att vara eftertraktad. Dock, vi gör våra köp med eftertanke och sprider riskerna. Det är inget som vet när uppgången eller bottnen kommer, det bästa tror jag då är att sprida sina köp och ta sikte på kvalitativa bolag som vi innan gnällde över att ”de är för dyra”. Nu är de inte så dyra längre…

  Det är psykologiskt tufft att se 30% av sin pengamaskin gå upp i rök, men detta är bara ett värde vid en viss tid i historien. De allra flesta bolag kommer att finnas kvar om 5 år, och då vi sparar långsiktigt fortsätter vi att köpa, istället för att sälja med kraftig förlust och gräva ner sig i ett hål. Tänk på att en förlust är ingen förlust förrän den realiseras med en säljorder. Jag tänker istället i termer av ”billigt” och ”dyrt”. För två månader sedan var de flesta av våra bolag dyra, nu är de billiga. Betydligt snällare mot sinnet än att tänka att jag ”gått med förlust”. Och glöm för all del inte aktieutdelningarna. De är betydligt trögare än börsvärdet, och har en tendens att svänga betydligt mindre än börsen.

  Lycka till!
  https://snalgrisen.blogspot.com/

  • Tack för fina ord och låter som ni har en bra strategi. Lycka till med investerandet! //Johanna

 3. Tack Johanna. Jag är helt ny på marknaden och har gjort världshistoriens sämsta köp, efter att på rekommendation av en vän (som är ekonom) placerat hela mina livsbesparingar på börsen väldigt dåligt tajmat den 21 februari. Jag har alltså netto sett hela mitt kapital sjunka 30% på bara några veckor, vilket gör ordentligt ont i magen. Jag har dock inget behov av pengarna i närtid. Dina ord lugnar än orolig småsparare.

  • Hej Johan, Förstår att det känns riktigt surt idag och lider med dig. Men bra tänk med långsiktigheten, det kommer bättre tider. Fråga bara dem som genomlevt såväl IT-krasch som finanskris. Lycka till med investerandet! //Johanna

 4. Hittade ingen gilla-knapp men såna här inlägg är som balsam för själen i dessa tider. Jag passar på att köpa dippen och tänker långsiktigt, is i magen folks! 🙂

  • Tack Sara, vad roligt att höra att du uppskattar inlägget .Tror du har helt rätt strategi. Lycka till med dina investeringar. //Johanna

   • Inte vad en gammal Avanza kund förväntar sig, att inlägg som var relevant plockas bort.

 5. Jag är ny i aktie/fond världen och möts hela tiden med principen många talar om, att ”sitta lugnt i båten”. Jag har ingen stora investeringar, men på kort tid försvann 10000kr mellan fingrarna. Hade jag hunnit ta ut pengarna, hade jag ju trots allt haft 10000kr mer på plånboken att investera i nya billiga fonder/aktier. Nu måste jag hitta nya 10000kr att investera. Varför är det ingen bra strategi, att ha hunnit ta ut pengarna och reinvestera på ett billigare marknad?

  • Det är en bra strategi att sälja innan det går ner, om du vet när det går upp oxå.. Ponera att du köper aktier för 100/st, sen säljer för 80 vid en nedgång sen går det upp till 85 och stannar där.. Jag förstår vad du menar, förstår du vad jag menar? Det är otroligt svårt att timea marknaden, men vet man vad som ska hända eller vågar chansa så kan man sälja, det är ju precis lika riskabelt att sitta kvar, iallafall i teorin..

  • Därför att de flesta kommer sälja när det gått ner och köpa när det har gått upp. Med andra ord tappat pengar. Man skulle såklart sålt innan Corona-fallet om man visste att det skulle inträffa, men ingen visste det.

   • Ingen ”visste” men jag sålde allt före stora nedgången (ren magkänsla och stor tur), köper nu tillbaka i olika ”batcher”, strategin att köpa nu istället för när det var 30% högre pris har alltid funkat för mig i jämförelse med att sitta kvar i båten. 30% ned ger (ned till 70 ifrån 100). för att komma upp till 100 måste det stiga 42%. Ren matematik. Teoretiskt munbajs men fakta, praktiskt förstår jag vad ni menar, försök inte lura marknaden med alla äggen som man brukar säga.

 6. jag tror att börsen kommer att sjunka ännu mera, eftersom kulmen är inte nådd än gällande corona, varken här eller i usa, och då kommer folk att handla mindre och då berör det många företag. man har viktigare saker att tänka på.

 7. Hej
  Om man har ett ledigt kapital och med en placeringshorisont på minst 10 år så kan nog detta vara en investerings möjlighet.

 8. Hej,
  tack för en välformulerad blogg! Det enda som oroar mig är inte nedgången utan risken att vissa bolag ju faktiskt kan gå i konkurs…

 9. Hej! Tack för ett välformulerat inlägg. Det enda som möjligen oroar är att företag kan gå i konkurs…

 10. Så kan man göra och det är rätt i stora delar av börslivet, men förskräckligt dåligt i andra. Med enkla medel och rel små ansträngningar kan man skaffa sig enkla försäkringar och samtidigt långsiktigt höja sin avkastning rejält. Men det kräver en gnutta intresse och en koll någon gång ibland, så det är ju valfritt:
  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/sitt-still-i-b%C3%A5ten

 11. Hej!
  Jag har länge planerat på att börja spara t.ex. inför husköp (plan ca 5 år) och pension (plan 30 år). Har ännu inte börjat och då undrar jag: är det bra att göra det nu eller vänta tills allt stabiliserats? Tänkte investera ca 150.000kr i avanza auto.
  Är jättedålig på ekonomiska frågor, uppskattar såna här blogginlägg som hjälper mig en liten bit på vägen!
  Tack på förhand 🙂

 12. Tack Johanna för ditt kloka blogg inlägg. Har valt att försöka hålla min strategi och sitta lugnt i båten hur mycket det än stormar. Men känner att jag också vacklar i mina tankar om vad som är rätt och fel att göra just nu, även om jag sparar långsiktigt. Så stort tack än en gång!! Jag behövde läsa ditt blogginlägg just nu / Rose-Marie

 13. Ja, verkligen ett bra skrivet inlägg Johanna.
  Jag gjorde mitt första aktieköp den 2:a Mars i år. Sen dess har det varit informationsintag utan dess like från bland annat dina poddar och media. Otroligt mycket värt för en som mig som inte ens varit intresserad av att ”prata pengar” tidigare. Så tack så hemskt mycket!

  Ska återgå till mina röda siffror nu. Försöker lugna mig med att jag köpt ”bra” företag otroligt billigt. Sen måste jag erkänna att man ändå blir lite stressad av att se portföljen rasa i värde. Ni brukar säga något om en båt, men minns inte riktigt. 😉

  • Hej! De brukar säga att man inte ska investera allt i ett värdepapper. Det blir som en tung sumobrottare som sitter på ena kanten av båten xD Jag har också börjar spara nu. Vore roligt att snacka och jämföra våra erfarenheter ^^

 14. Uppskattar din hänvisning till Iron-Mike.
  Vad som oroar mig är den goda grogrund för masspanik som nu finns då medi agerar i realtid och gärna spär på oron med braskande rubriker. Marknaden har visat sig oerhört sårbar för detta och vi är nu medvetna om att detta kan hända igen.

 15. Det vore bättre om bankerna hörde av sig mera för att prata igenom ekonomin etc. Känner till en ungkarl
  nu 70 år gammal som bor i föräldrahemmet sedan födelsen. Han har haft alla besparingar i räntefonder,
  trots att han hade kunnat satsa på mera av typ aktier eftersom hans hus och mark är värd så mycket att han kommer att kunna belåna på sitt eget hem, hypotekslån och bo kvar, släktingar finns inte. Minst en miljon extra hade han tjänat på att rådas till att välja en viss risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.