Vikten av långsiktighet i coronaoron

”Everybody has a plan until they get punched in the mouth”. Det är inte ofta jag som ekonom får chansen att citera en gammal boxare, i detta fall Mike Tyson, så jag tar chansen när den kommer. För citatet är ganska talande för det som sker på marknaden just nu. Torsdagens historiska börsras på 11 procent, dagens fortsatta fall och börsnedgången på 30 procent på mindre än en månad är helt klart ett hårt slag i ansiktet på oss som har våra besparingar i aktier eller aktiefonder. Det kan ingen sticka under stol med. Det spelar ingen roll hur mycket vi tidigare har tjatat oss blåa om att vi är långsiktiga och inte bryr oss om börsens svängningar. Det är i tider som dessa vi testas. Håller du kvar vid din strategi även efter att börsen fallit 30 procent på mindre än en månad, eller får den allmänna oroskänslan dig att kasta in handduken? Jag hoppas du svarar det förstnämnda. Det kommer gynna dig och din portfölj i slutändan.

Undvik tajming-momentet

Under senaste veckornas turbulenta börs har privatspararna valt att fylla på med aktier. Man har försökt köpa dippen som det ofta kallas. Under torsdagens dramatiska ras skedde dock en tvärvändning.  Urblåsningen på marknaden fick människor att trycka på säljknappen. Man orkade inte längre. På fredagen vände sedan börsen upp igen, lyft av koordinerade penning- och finanspolitiska insatser samt nyheter som stora insynsköp. För att under måndagen vända ned igen efter att flera europeiska länder stängt sina gränser, UD avrått från alla resor utomlands och inte minst amerikanska centralbanken under söndagen gått ut med mycket kraftfulla penningpolitiska åtgärder. De sänker räntan till noll samt pumpar ut likviditet i ekonomin genom att köpa obligationer för minst 7 000 miljarder dollar. En kraftfull åtgärd, men också ett tecken på hur allvarlig situationen är.

Fortsätt månadsspara

Börsen just nu är närmast omöjlig att förutse. Självklart kan det sjunka mer. Coronaoron har långt ifrån blåst över, den har kanske inte ens passerat sin kulmen. Ingen vet. Men agerandet, att vi privatsparare köper i inledningen av nedgången men sedan helt byter fot och börjar sälja, det är ett skolboksexempel på svårigheten i att tajma marknaden. Stressen man känner i såväl upp- som nedgång, gör att man helt enkelt har en tendens att tajma fel. Undvik detta genom att inte göra förhastade affärer just nu.

Var du långsiktig och fyllde du på i dina fonder/aktier för en månad och 30 procent sedan? Ja, då bör du rimligtvis vara långsiktig och göra det även nu. Inte för att det är ett givet köptillfälle, men det är heller inte ett givet säljtillfälle.

Börsen kommer närmast garanterat fortsätta att vara volatil framöver. Och dagar med kraftiga fall varvas med dagar med ordentliga uppstudsar. Osäkerheten är närmast total och alla famlar efter information om hur hårt corona slagit och framför att kommer att slå mot bolagens vinster. Att det får betydande påverkan det vet vi, men hur stor? Och framför allt hur lång påverkan?

Världen kommer att återhämta sig

Det enda vi kan vara säkra på , det är att det att världen tillslut kommer att återhämta sig. Om det är redan i år, nästa år eller kanske till och med om två år, det kan vi däremot inte veta. Det beror på när vi får kontroll på smittspridningen. För hur viktiga de finans- och penningpolitiska åtgärderna än är, så är viruset själva huvudingrediensen i denna soppa. Och det är den som måste botas för att ekonomin ska kunna återgå till det normala. Och det görs tyvärr inte av pengar. Pengar kan göra att de ekonomiska effekterna av pandemin mildras, men de försvinner trots allt inte.

När vändningen kommer, det kan vi dock inte veta. Men när vi väl andas ut och känner att vi har kontroll över situationen, då har vanligtvis börsen redan vänt upp. Och då vill jag vara med på tåget. Därför håller jag mig till min strategi. Köper månadsvis och har bara långsiktiga pengar på börsen.

Och varför ska jag annars ha en strategi, om jag inte håller mig till den när det blåser?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg