Vilka investeringsområden kan bli intressanta efter EU-valet?

Av Avanza

03 jun 24

Share

Senare i veckan går vi och stora delar av Europa till valurnorna för att rösta i EU-valet. Vad kommer det att få för konsekvenser för dina investeringar? Vi har rest runt och träffat bolag i Sverige, Luxemburg och Tyskland för att gräva djupare i det.

Spelar EU-valet verkligen någon roll?

En något ledande fråga kanske… Men ja, visst gör det det. EU-parlamentet har stor makt inom många viktiga frågor, som konkurrensregler, transportregler, kemikalielagar och inte minst om EU:s budget, handelsavtal och klimatmål. Den kommande femårsperioden förväntas handla mycket om prioriteringar i budgeten och vilka åtgärder vi ska ta för att nå de klimatmål som sattes under den senaste mandatperioden.

Enligt opinionsundersökningarna ser det ut som att gröna partier kommer tappa något mot 2019, på bekostnad av höger- och framför allt extremhöger-partier. Det har i sin tur gett upphov till en viss rädsla kring framtiden för EU:s klimatarbete. Ett område där EU tagit stora steg de senaste fem åren, trots pandemi, inflation och krig.

Annons

Vad säger bolagen själva?

Oavsett om det handlar om politiska val, ny teknologisk utveckling som Artificiell Intelligens eller konsekvenserna av en pandemi – så är vår starka övertygelse att det ger väldigt mycket att vara ute på fältet och träffa bolagen som driver ekonomin. Inget ger lika djupa insikter som att se aktivitetsgraden i fabrikerna, vad bolagen arbetare med inom sin forskning och utveckling och vilka frågor de aktivt driver mot politiker.

Efter våra resor och bolagsbesök är det ett par saker som sticker ut:

 • Energiomställningen är här för att stanna. Det är inte otänkbart att EU:s klimatmål kommer debatteras och till och med omförhandlas – men alla är överens om att det kommer byggas mer förnybar energi och därmed behöva investeras kraftigt i elnäten. Idag är det lika mycket en fråga om att säkra tillgång till energi som det är en fråga om utsläpp. De största vinnarna tror vi finns bland de som arbetar med att modernisera och anpassa elnäten i Europa.
 • Kollektivtrafik kommer bli allt viktigare framåt. Tillväxten i elbilar kommer inte försvinna, men det finns risk att det blir en av de frågor som kommer prioriteras ned framåt. Vad som däremot står tydligt oavsett vad som driver våra bilar – är att EU vill att fler ska åka kollektivtrafik och att det måste blir enklare att göra det. Om det så är en affärsresa till Köpenhamn eller en semestervecka i Madrid så ska det vara enkelt att åka kollektivt. Här finns intressanta vinnare bland bolagen som utvecklar mjukvara för att effektivisera och modernisera kollektivtrafik.
 • Mindre fokus på nästa generations jordbruk. De senaste åren har det varit bra momentum för att begränsa kemikalieanvändning och skydda naturen, men sannolikt kommer vi se mer urvattnade lagförslag på de områdena efter valet. Vi tror att vinnarna kommer, åtminstone kortsiktigt, vara de större etablerade bolagen inom jordbrukskemikalier och matvaruproduktion, medan förlorarna kommer vara många mindre bolag med nya innovationer inom exempelvis biologiska bekämpningsmedel och precisionsjordbruk.

Hur agerar vi i Avanza Impact by Circulus?

Det är viktigt att skilja på kortsiktig turbulens och skifte i en långsiktig strukturell drivkraft. Vad gäller både nästa generations jordbruk och omställningen till elbilar ser vi snarare det förstnämnda. Samtidigt kommer vi vara försiktiga inför bolag med stor EU-exponering inom de områdena. Ett sådant bolag finns faktiskt i fonden idag, nederländska Alfen. De säljer laddare till elbilar, men Alfen sitter också i hjärtat av moderniseringen av elnäten i Europa, då de producerar system både för energilagring och smarta elnät. Med tudelade drivkrafter kortsiktigt men starka långsiktiga drivkrafter är det ett bolag vi fortsatt gillar.

Vi har också börjat gräva djupare i lösningar för effektivare kollektivtrafik. Det är ett område vi idag inte har någon investering i, men där ser vi både kortsiktigt och långsiktigt lovande utsikter, inte minst på mjukvaruområdet.

Avanza Impact by Circulus 10 största innehav:

 1. Advtech Ltd
 2. Hikma Pharmaceuticals PLC
 3. ReposiTrak
 4. Volution Group PLC
 5. Montrose Environmental Group
 6. Graphic Packaging
 7. Verra Mobility A
 8. 5N Plus Inc
 9. Palomar Holdings
 10. Global Water Resources Inc

Se fler innehav på fondsidan här!

// Joakim By, Christofer Halldin och Simon Park, fondförvaltare Avanza Impact by Circulus.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. För information, faktablad & informationsbroschyr se avanza.se/avanzaimpact

Relaterade inlägg