Vilken balans mellan börs och ränta ska man ha?

Av Johanna Kull

24 maj 18

Share

Att skaffa rätt balans mellan börs och ränta är det enskilt viktigaste steget för att få dina sparpengarna att växa bättre. Det handlar inte om att gissa huruvida börsen ska upp eller ner närmsta halvåret, utan om att planera utifrån ditt egna pengabehov. Bättre balans skulle snabbt ge snittsvensken 30 procent extra varje årtionde.

Mycket pengar på sparkonton må kännas tryggt, men vi glömmer ofta att dessa pengar inte ger någon tillväxt. Det är som att ha bilen stående på tomgång för att att alltid vara beredd. Det kostar och innebär i snitt 4-5 procent i utebliven tillväxt varje år. Och eftersom räntekära sparare ofta har samma räntetunga balans år efter år, blir det över tid stora summor pengar de går miste om.

Har du ett för räntetungt sparande?

Svenska sparare har i snitt hälften av sitt sparande placerat på börsen, i aktier eller aktiefonder. Den andra hälften ligger i räntefonder eller på sparkonto. Det är en något räntetungt fördelning som passar om det var så att vi ska använda hälften av pengarna inom de närmsta fem åren. Ofta sparar vi dock betydligt längre än så och avkastningen skulle med all sannolikhet bli bättre om vi istället viktade över en del av räntesparandet till breda aktiefonder.

Skillnaden går inte att underskatta. Sett till de senaste 10 åren har till exempel en genomsnittlig Sverigefond haft en tillväxt på 150 procent, jämfört med en blandfonds 56 procent och en penningmarknadsfonds (alternativet till sparkonto) 12 procent. Investerade du 10 000 kronor för det 10 år sedan har det alltså vuxit till 25 000 kr, 15 600 kr eller 11 200 kr beroende på vilken sparform du haft.

En orättvis jämförelse, hävdar säkert någon nu. Börsen är osäker och återhämtningen efter finanskrisen samt de historiskt låga räntorna har eldat på aktiekurserna. Ja absolut, börsen är osäker och vänder ner i snitt vart tredje år. Ingen av oss kan dock veta när det där minusåret kommer. Det kan vi bara spekulera i. Vad vi däremot har kontroll över är när vi ska använda pengarna? Är det till ett lägenhetsköp nästa år, ja då värderar vi stabilitet mer än tillväxt och då hör inte pengarna hemma på börsen. Är det däremot pengarna vi ska avvara i 5- 10 eller hela 30 år, då spelar det ingen roll att värdet varierar under tiden. Fokus bör då vara tillväxt snarare än stabilitet.

Vilken balans ska jag ha?

Exakt vilken balans mellan börs och ränta vi ska ha går inte att säga. En bra tumregel som jag använder mig av är dock att alltid ha bufferten samt de pengar jag planerar att använda inom fem år tryggat på sparkonto och i företagsobligationsfonder med kort löptid. Är du extra försiktig kan du såklart välja att ha 7 års-pengarna ”tryggade” medan det för den som är mer riskbenägen kanske räcker med att ha 3 års-pengarna tryggade. Oavsett, ta en minut och gå igenom ditt sparande. Räkna ut balansen mellan börs/ränta och fråga dig: Stämmer verkligen denna fördelning med mina planer för pengarna? 

Genom att göra detta och låta tiden avgöra sparvalet, får du ett mindre chansartat sparande. Det är dessutom allt som som oftast en effektivare väg till långsiktigt hållbar avkastning, än att gissa huruvida börsen ska upp eller ner det närmaste halvåret. Det är spekulation, inte sparande.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer