10 företag som är större än de flesta länder

Den amerikanska tidsskriften Fortune publicerar årligen en lista över de 500 största bolagen i världen rankat efter årlig omsättning. Ett företags årliga omsättning är värdet på den totala försäljningen som bolaget gjort under året. Med hundratals miljarder dollar i årlig omsättning blir man lätt lite blind för hur stora siffrorna är. Därför ställde vi siffrorna i relation till olika länders BNP, som är ett mått på värdet av de varor och tjänster som ett land producerat under ett år.

corporation-revenue-vs-national-gdp
Vi svenskar kan glädja oss åt att vi är större än Wal-Mart, än så länge.


Vi var även nyfikna på hur pass populära dessa bolag är bland våra sparare. Det visade sig att många av de största bolagen i världen verkar vara relativt oupptäckta av svenska sparare.
 För vissa av bolagen är förklaringen givetvis att de är noterade på en marknad som endast går att handla via telefonorder till vårt mäklarbord (08-562 250 00). Men även gigantiska bolag som Shell och Sinopec, som båda går att handla elektroniskt via sajten, har få ägare bland Avanza-kunderna.

Notera att denna lista endast visar bolagens omsättning. Skulle man istället ranka bolagen efter vinst får man istället en helt annan bild. Vi kommer återkomma med fler liknande listor framöver. Om ni har några tips på listor ni skulle vilja se så är det bara att lämna en kommentar här nedanför!

Världens största bolag sorterat på årlig omsättning (2013)
Aktie Verksamhet Börs Ägare** Oms*** +/- i år****
KS 1 Wal-Mart Detaljhandel us 380 $476,3 mdr -6,8%
KS 2 Royal Dutch Shell Olja & gas us 35 $459,6 mdr 14,6%
KS 3 Sinopec Olja & gas us <5 $457,2 mdr 16,1%
N / A 4 CNPC***** Olja & gas 0 $432,0 mdr
KS 5 ExxonMobil Olja & gas us 133 $407,7 mdr -2,9%
KS 6 BP Olja & gas us 215 $396,2 mdr -0,1%
N / A 7 State Grid Energi 0 $333,4 mdr
MÄKL* 8 Volkswagen Bilar de 20 $261,5 mdr -14,4%
KS 9 Toyota Motor Bilar us 40 $256,5 mdr -2,5%
MÄKL* 10 Glencore Råvaror gb <5 $232,7 mdr 14,9%
KS 11 Total Olja & gas us 22 $227,9 mdr 5,2%
KS 12 Chevron Olja & gas us 89 $220,4 mdr 0,3%
MÄKL* 13 Samsung Hemelektronik gb 21 $208,9 mdr -5,5%
KS 14 Berkshire Hathaway Konglomerat us 914 $182,2 mdr 8,0%
KS 15 Apple Hemelektronik us 2374 $170,9 mdr 18,7%
MÄKL* 16 AXA Finans fr 0 $165,9 mdr -11,6%
MÄKL* 17 Gazprom Olja & gas gb 781 $165,0 mdr -17,4%
MÄKL* 18 E.ON Energi de 51 $162,6 mdr 1,5%
KS 19 Phillips 66 Olja & gas us 20 $161,2 mdr 5,0%
MÄKL* 20 Daimler Bilar de 14 $156,6 mdr -3,9%

* Handlas via telefonorder till mäklarbordet – 08-562 250 00. Se kostnad för courtage i prislistan för Bas och Premium.
** Antal kunder hos Avanza som ägde aktien per 2014-08-05.
*** Omsättning i miljarder USD för räkenskapsår som slutade på eller innan den 31 mars, 2014. Källa: Fortune.com
**** Utveckling i år uppdaterad med stängningskurs 2014-08-05. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza
***** PetroChina är den noterade delen av CNPC och står för större delen av omsättningen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

18 svar till “10 företag som är större än de flesta länder”

 1. Hej! Roliga listor!

  Jag skulle vilja se listor över exempelvis:
  -topp tio svenska bolag som alltid har kvar eller höjer utdelningen år efter år.
  Även för de nordiska länderna med flera!
  -tio i topp för tillväxten i bolag hade också varit intressant.
  -listor över historiskt framgångsrika bolag.

  Kul med listor, speciellt om det går att göra pengar på dem!
  MVH Fredrik

  • Hej Fredrik!

   Kul att du gillar listorna. Bra idéer! Ska se över om vi kan göra dem.
   Vänligen,
   Daniel, Avanza

 2. Det innebär att de flesta företagen i tio i topp har större omsättning än svenska staten och kommunerna tillsammans.

 3. Hej,
  Om det finns seriösa P/E tal och direktavkastningar för dylika bolag så är det ju ända av visst intresse. Hur mycket de omsätter är ändå mer av kuriosa.
  mvh Kjell H

 4. Är dessa listor ett skämt, eller på vilket sätt tillför de något av nytta? Ingen kan ”göra pengar” på dylika listor på enkelt sätt, som någon nämnde, då har man missuppfattat något gravt.

  • Hej!

   Vad synd att du inte verkar gilla listorna vi publicerar på bloggen. De har dock visat sig vara väldigt populära bland många av våra läsare, så vi kommer fortsätta att publicera liknande listor framöver. Skulle du vilja se andra typer av listor eller har du andra idéer på saker som du vill läsa om på bloggen så får du gärna återkomma.

   Önskar dig en trevlig kväll!
   Vänligen,
   Daniel, Avanza

   • Ja det är möjligt att de är populära. Men, på vilket sätt tillför det verklig kundnytta?
    Möjligen bidrar dylika listor till mäklararvode på kort sikt.
    Om syftet är att tex utbilda era kunder, så att bättre affärer görs, då är det mer seriöst att tex starta ett konkret utbildningssamarbete med Aktiespararna.

    • Hej igen!

     Jag förstår hur du menar. Tanken med dessa listor är framförallt att visa intressant och rolig statistik om börsnoterade bolag eller branscher. Vill man läsa analyser eller använda verktyg som stöd för investeringsbeslut så finns det andra kanaler för detta genom Placera, bloggare eller vår hemsida. Jag tar dock tacksamt emot kritiken och kommer framföra din önskan om bättre utbildningar!
     /Daniel, Avanza

  • Hej, igen anonyme -Skriver. Håller med dig. Jag förstår inte heller varför man väjer för att använda de källor som krävs. Alla de världsledande källorna är engelskspråkiga, vilket inte är så märkligt eftersom världens två viktigaste finanscentrum har det som hemmaspråk och ca hälften av det globala börsvärdet finns på New York-börserna. Det går inte att förstå marknaden kommande rörelser i förväg om man inte använder de främsta informationskällorna och lär sig tolka dem. Folk satsar sina pengar utan att ha läst den viktigaste informationen.

 5. Från trotter!
  Hej!
  På tiden att Avanza utvidgar sitt revir och lär svenska folket att blicka ut
  då den svenska borsen är botten tycker jag. Jantelagen härskar på OmX.
  Tala om for folk att pengar att tjäna på aktier ligger utanfor sveriges gränser .
  Avanza måste bli oppnare och kundvänligare tycker jag..
  Mvh!
  Rune

  • Hej.

   Det finns ca 25 000 stora kvalitetsbolag på världens 100 största börser, några hundra statsobligationer, tusentals företagsobligationer, ca 100 investeringsbara valutor, några hundra råvaror och över 10 000 fonder och ETF att välja mellan.

   Det blir något lättare att hitta rätt om man väljer bland alla dessa på ett seriöst sätt än de 50-tal svensknoterade aktier de flesta väljer bland. När de är fullvärderade under långa perioder lär det inte hjälpa att stirra på samma listor även nästa dag…..

   Sedan är det ju inte Avanzas fel att de flesta kunder efterfrågar just de 50-talet svenska aktierna. De kan ju inte driva banken och lägga mest energi på det kunderna inte efterfrågar.

   Kan man utbilda kunderna att göra bättre affärer? Idag underpresterar kundkollektivet till och med mot SIX return index nästan varje kvartal. Vad jag vet så har ingen visat att det går att göra på ett stort kundkollektiv, inte ens i USA, utan det är samma underprestation över allt även där utbudet är mycket större.

   Däremot går det att fånga upp enskilda individer från hela kundgruppen och bidra till lyfta avkastningen genom utbildning och utökat utbud så man har mer att välja på. Det är värt ett försök och jag skulle gärna bidra hälsar Stefan wahlqvist.

 6. Trevlig lista, speciellt kul att se hur många avanzasparare som äger de olika aktierna.

  En lista på de tio företag som delat ut mest till sina aktieägare de senaste tio åren (både procentuellt men även i rena pengar) hade varit intressant.

 7. Varför jämföra länders BNP (förädlingsvärde; det värde ett företag eller land skapar genom ekonomisk aktivitet) med företags omsättning (inkl. vad de betalar för insatsvaror i produktionen)? Det är två helt olika saker, och säger absolut ingenting om vem som är ”större” än vem.

  Nästan alla länder är mycket, mycket ”större” än nästan alla världens företag. Ett gigantiskt amerikanskt företag har kanske $25 miljarder i value added. Sveriges BNP är i jämförelse över $500 miljarder.

  • Hej JPL!
   Tack för din feedback. Givetvis går det inte att exakt översätta ett lands BNP med ett företags omsättning. Men i och med att siffrorna är så stora och svårt att greppa för gemene man utan att man får någon sorts referens så lämpade det sig i detta fall att jämföra med just BNP eftersom de ligger så pass nära vår egen BNP och några andra välkända länder inklusive våra grannar.
   Vänligen,
   Daniel, Avanza

   • Är det här svaret på allvar? Ni gör explicita jämförelser mellan två variabler som inte är jämförbara (och inte är nära att vara jämförbara), med motiveringen att de respektive siffrornas storlek påminner om varandra?

    Effekten är ju trots allt att företagens storlek överskattas med, säg, en 20-faktor. Läge att fundera äver rubrik och ordval, kanske?

    • Hej igen!
     Du har helt korrekt när det gäller siffrorna. Vi får se till att vara mer tydliga nästa gång. Återigen, vi tackar vänligen för din feedback!
     /Daniel, Avanza

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.