10 saker jag lärt mig om sparande

…och önskar att jag vetat tidigare! Det här med pengar, sparande och investeringar har inte legat mig så varmt om hjärtat. Missförstå min rätt, jag älskar pengar, speciellt att få dem och spendera dem. Men det var först när jag började på Avanza som jag verkligen började med att investera dem på allvar. Här kommer tips från mig på sparande, spenderande och ekonomi som jag tycker är bra och som jag önskar att jag hade vetat i hela mitt liv.

Köp inte bara köpa Sverigefonder

När jag började att köpa fonder och aktier så gick jag lite på magkänslan, på låga avgifter och morningstar rating. Det slutade med att jag köpte 3st Sverigefonder. Vad jag önskar är att jag hade läst detta inlägg, som handlar om risker (länk kommer), innan jag började investera så jag förstod lite om risk och spridning. Men jag lär mig av mina misstag och jag lär mig att investera mina pengar bättre och bättre genom att prata med vänner, kollegor, familj och att göra misstag

Kom igång

Det är nog det viktigaste av allt jag har lärt mig. Att bara börja. Visst jag har gjort misstag, jag borde ha lär mig mer innan jag började, men det viktigaste är att börja. Jag kunde läst böcker, bloggar, lyssnat på poddar etc i flera år men vad gör det om jag inte kommer igång? Ju tidigare desto bättre. Det finns massor med hjälp på vägen och vet man inte vad man ska börja så har Avanza massa smarta produkter för att man just ska komma igång. Jag tänker på Avanza Auto (där du väljer på hur lång sikt du vill spara och vilken risk), Portföljgeneratorn (där det finns förvalt massa olika fonder för att passa olika ändamål + att du kan ändra själv), Avanza Zero (gratis Svensk indexfond) och nu Avanza Global (världens billigaste Global fond)

Investera inte allt

När jag började med aktier och fonder så tyckte jag det var så kul och spännande att jag investerade alla mina pengar. Efter några månader kom jag på det där med kortsiktigt och långsiktigt sparande och att jag inte hade någon buffert då allt låg i mitt ISK. Det är så lätt att dras med i det roliga att investera och se pengarna växa (eller minska) men glöm inte bort att ha en buffert så du slipper att sälja aktier eller fonder i ett pressat läge

Ha ett sparande

Det pratas mycket om fuck off kapital och det är med all rätt. När man separerar eller skiljer sig är det extremt skönt om man har pengar så man klarar sig. Att separera betyder ibland att man har dubbelt boende ett tag, eller att man behöver köpa nya möbler då hälften av det man hade har flyttat med ens ex, eller att det är skönt att ha lite extra pengar för att göra saker som får en att må lite bättre i en jobbig situation som att resa eller att äta på restaurang. Det finns inget jobbigare att tänka på pengar och speciellt inte när man går igenom en separation så att ha ett litet sparande att ta av underlättar mycket.

Skriv avtal

Oavsett hur kär man är eller hur nära vänner man är ska man alltid skriva kontrakt. När kärleken eller vänskapen tar slut så är det ingen som vill komma ihåg hur det var med de där pengarna som lånades eller att bolånet höjdes för att betala den andras gamla dyra blancolån. Att skriva ett kontrakt är inte sexigt, kul eller romantiskt men så viktigt. Det är en säkerhet för båda parter och gör allt så mycket lättare längre fram

Tänk på tjänstepensionen när du tar ett jobb

Det är kanske inte det första man tänker på när man får eller tar ett jobb. Lönen, arbetsuppgifterna, chefen, arbetsplatsen, arbetstiderna, semester och friskvårdsbidrag är kanske enklare och roligare att tänka på. Men tjänstepensionen betyder mycket. Jag hade ett jobb i många år där jag hade en årsbonus och det var alltid lika trevligt när den kom. Det jag inte visste om och aldrig tänkte på var att den inte var tjänstepensionsgrundande. Det är enklare att tänka på nuet men pensionen är viktig.

Kreditkort som ger något tillbaka

Om man ska använda ett kreditkort så tycker jag det är viktigt att använda ett som man får något tillbaks på. Om det så är cashback eller poäng. Detta önskar jag att jag hade vetat tidigare, tänk så mycket som ”gått förlorat”. Jag älskar att resa så jag har kreditkort som ger mig poäng som jag kan använda på flygresor. Då jag bara använder mina kreditkort (och betalar av dem varje månad, dvs utnyttjar aldrig krediten) så tar dessa poäng mig + en till Asien t&r i business class varje år J

Sätt av pengar på ett boendekonto

Min pappa lärde mig tidigt att föra över pengar till ett boendekonto. Då jag tycker att min pappa är en ganska klok man så har jag levt efter hans råd. Summan till kontot är det samma varje månad och jag sätter in mer pengar än vad utgifterna är. På så sätt så har jag alltid klarat av när räntan har gått upp eller haft pengar om något till lägenheten eller huset har behövt fixas. Jag har alltid varit noga med att inte ta överskottet av pengarna till något annat utan de pengarna ska alltid gå tillbaks till boendet. Som exempelvis när diskmaskinen gick sönder eller när jag ville bygga en altan.

Köp saker långsiktigt

Det är lätt att köpa den där tröjan på den billiga kedjan för att den bara kostar 199kr. Men jag har lärt mig att jag ser saker jag köper också som en investering (här skulle Investeraren inte hållit med men nu är det mitt blogginlägg). Jag sparar hellre pengar för att kunna köpa den där koftan jag verkligen vill ha än att köpa en billigare som jag inte är helt nöjd med och som kommer få mig att fortsätta sukta efter den jag verkligen ville ha.

Jag har en regel när jag köper en sak som jag kallar för avskrivningsregeln. Köper jag en topp för 299kr som jag bara använder 5 gånger så ”kostar” den toppen 60kr per gång jag använder den. Köper jag en topp som kostar 1 000kr och använder den 20 gånger så ”kostar” den 50kr per gång jag använder den. I min värld blir toppen för 1 000kr billigare än den för 299kr. Jag är fullt medveten om att detta kan låta som om jag rättfärdigar mina dyrare köp men detta är ett sätt som funkar för mig. Ett sätt som får mig att köpa saker jag verkligen kommer använda. Att investera långsiktigt och inte bara åka med för att det är billigt, på rea eller att jag tycker den är snygg eller har säsongens färg. Allt handlar väl egentligen om marginalnytta vs marginalkostnad.

Jag måste även slå ett slag för second hand och vintage. Det finns så många ställen på nätet där man kan hitta inredning, kläder och smycken som någon annan inte vill ha längre. Det blir oftast billigare än att handla nytt och det är även bra för miljön med återanvändning.

Investera i dig själv

Det är kanske inte ett spartips eller något som handlar om ekonomi men jag tycker att detta är viktigt. Att investera i dig själv är en investering som är långsiktig. Det är en klyscha men ack så sann: Om inte du är villig att investera i dig, varför ska andra då investera i dig?

Rör på dig! Träna på det sätt som du tycker är kul, träning är viktigt. Om du har ett träningskort som du aldrig använder är det en usel investering. Du behöver inte gå till ett gym, du kan träna hemma med hjälp av tunga böcker, gjutjärnspannan eller fyllda vattenflaskor. Ta promenader, spring, cykla eller åk rullskidor.

Något som förändrade mitt liv var när jag för 6 år sen började räkna mina steg. Jag slutade att ta bilen, hoppade av bussen några hållplatser för tidigt och tvingar mig att aktivt röra på mig varje dag. Mitt mål är 10 000 steg per dag och jag klarar det de flesta dagar J Jag hoppas att jag kommer klara mina monetära spar- och investeringsmål lika bra.

/Åse, Digital Manager på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg