Pensionsspara efter ålder

Av Felicia Schön

26 sep 23

Share

Anna, 30 år: Satsa på bredd och tillväxt

När det är långt kvar till pensionen är rena aktiefonder det givna valet. Visst innebär det en hög risk, men börsnedgångar snarare bra i det här fallet. Det blir lite som att handla på rea eftersom man får mer värdepapper för pengarna när börsen sjunker. När man ska sätta ihop sitt sparande kan man välja något av följande:

1. Superenkla valet: Investera som en nobelpristagare med enda fond – Avanza Auto. Välj hur lång tid du ska spara, vilken risk du vill ha och hur mycket pengar du vill spara varje månad sen placerar och investerar Avanza Auto dina pengar på bästa sätt helt automatiskt.

2. Enkla tillvalet
: Tycker du att det är roligt att spara och investera? Använd Portföljgeneratorn som hjälper dig plocka ihop en egen fondportfölj genom några enkla steg.

3. Extra tillvalet
: Plocka ihop en helt egen portfölj – och mixa aktier och fonder i sparandet. I våra topplistor kan du upptäcka spännande aktier och fonder!

Emma, 45 år: Håll farten

Här har de flesta kommit en bra bit med både tjänstepensionen, den allmänna pensionen och det privata pensionssparandet. Man har dessutom mer än än två årtionden kvar till pension och kan fortsätta ha hög risk och spara i rena aktiefonder.

Härifrån är det bra att gå igenom sitt sparande vart annat år. Det är viktigt att se till att man inte betalar höga avgifter i onödan. Med vår tjänst Pensionsjakten är det enkelt att leta rätt på gamla tjänstepensioner och se om de går att flytta till oss eller inte (och hur mycket man kan tjäna på det). Dessutom är det bra att hålla ett öga på fördelningen i sparandet, har någon fondkategori gått betydligt bättre? Då är det läge att rebalansera portföljen.

Annons

Kerstin, 60 år: Bromsa sent

Att flytta alla pengar till räntefonder kan låta tryggt när pensionen närmar sig, men då missar man viktig tillväxt. I dag lever vi omkring 20-25 år som pensionärer. Under dessa år kan (och ska) pengarna växa vidare. Tänk istället i femårsplaner. Bara de pengar som ska användas de närmaste fem åren kan man lägga i tryggare räntefonder. Resten får växa vidare.

Billiga fonder är en säker rabatt

Till sist, hur ska man tänka med de där avgifterna? Rensa ut onödiga skalavgifter i ditt pensionssparande – de tillför ingenting.

Vad gäller fonder kan vi välja mellan billiga indexfonder eller lite dyrare aktivt förvaltade fonder. Billiga indexfonder med max 0,3% i avgift är en säker rabatt som passar bäst för 9 av 10 sparare. Självklart finns det även dyrare aktiva fonder som är bra, men dessa måste du utvärdera oftare och kontrollera så du verkligen får betalt för den högre avgiften.

Hur investerar andra sina pensionspengar?

Populäraste aktierna på tjänstepensionskonton:

 1. Investor B
 2. Tesla
 3. SBB B
 4. Volvo B
 5. Microsoft Corp
 6. Kinnevik B
 7. Evolution
 8. Latour B
 9. Apple
 10. Swedbank A

Listar visar de mest ägda aktierna på tjänstepensionskonton bland Avanzas kunder per den 2023-09-26.

Populäraste fonderna på tjänstepensionskonton:

 1. Avanza 75 
 2. Avanza Zero 
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 
 4. Danske Invest Global Index SA 
 5. Avanza Global
 6. Swedbank Robur Access Asien A
 7. Länsförsäkringar Global Index
 8. Fidelity Latin America A-Dis USD
 9. Avanza Auto 6 
 10. Handelsbanken EMEA Tema A1 SEK

Listar visar de mest ägda fonderna på tjänstepensionskonton bland Avanzas kunder per den 2023-09-26.

Här kan du läsa mer om hur du sparar till pensionen som 60-talist, 70-talist80-talist och 90-talist.

Lycka till med ditt pensionssparande!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg