Så pensionssparar du bäst efter ålder

Av Felicia Schön

26 jan 24

Share

Om du är under 35 år: Satsa på billiga aktiefonder

Som ung vuxen är det smarta valet att välja aktiefonder för sitt pensionssparande. För ju längre tid du har kvar till pensionen, desto högre risk borde du ta. Högre risk är nämligen det som möjliggör högre avkastning, särskilt när det är en så pass lång tidshorisont.

Börja tidigt och investera från start

Det viktigaste att tänka på är att börja pensionsspara tidigt, gärna direkt när du börjar arbeta – även om det bara är någon hundralapp. Se också till att investera sparandet på börsen så de kan växa till sig rejält med hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Det kan vara smart att satsa på låga fondavgifter, för det spelar stor roll över tid.

Så kommer du igång

Det är enkelt att sätta upp ett pensionssparande i fonder. Öppna ett investeringssparkonto, döp det till något som motiverar dig (”Framtidens glassiga dagar” kanske?) och starta ett månadssparande i app eller på sajt.

Välj hur mycket vägledning du vill ha till din fondportfölj:

 • Om du vill att allt sköter sig automatiskt: Avanza Auto
  Investera som en nobelpristagare med enda fond – välj hur lång tid du ska spara, vilken risk du vill ha och hur mycket pengar du vill spara varje månad sen placerar och investerar Avanza Auto dina pengar på bästa sätt helt automatiskt.
 • Om du vill ha hjälp att välja: Portföljgeneratorn
  Vill du välja fonder själv men få förslag på hur man kan tänka? Portföljgeneratorn hjälper dig plocka ihop en egen fondportfölj genom några enkla steg. Perfekt för dig som vill lära dig mer!
 • Om du vill välja själv: Bli inspirerad med våra aktiesidor och fondsidor
  Plocka ihop en egen fondportfölj eller varför inte mixa aktier och fonder i sparande? Med våra topplistor kan du upptäcka spännande aktier och fonder!

Om du är mellan 35–55 år: Fortsätt investera

Mitt i livet har de flesta kommit en bra bit med både den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Det är dessutom årtionden kvar till pension och du kan fortsätta investera ditt sparande i aktiefonder precis som de som är yngre.

Var medveten om hur dina livsval påverkar din pension

Pensionen påverkas av livsinkomsten. Så att till exempel jobba deltid, vara hemma länge med barn, vabba och liknande påverkar pensionen negativt. Men livet händer och det är sånt som de flesta behöver ta – men var medveten om att det påverkar din pension och ha en plan för hur det bör kompenseras med privat pensionssparande. Om ni är två i relationen och inte kan eller vill dela lika – se till att den parten som är hemma mer kompenserar så det inte bara är den ena parten som får en sämre pension.

Låt inte avgifterna äta upp delar av din pension

Det bästa är såklart att hålla koll på avgifterna redan från början, men det är aldrig försent att rädda pensionen från dyra avgifter.
Dels gäller det fondavgifterna, se till att du inte betalar mer än nödvändigt. Dels gäller det avgifterna för tjänstepension. Det finns aktörer som tar ut dyra kapitalavgifter för din pension – över tid blir det enorma summor. Med vår prisbelönta tjänst Pensionsjakten är det enkelt att leta rätt på gamla tjänstepensioner och se om de går att flytta till oss eller inte (och hur mycket man kan tjäna på det).

Rebalansera portföljen för att behålla en bra riskspridning

Det kan också vara läge att se över utvecklingen och fördelningen av fonder i din portfölj. Har någon fondkategori gått betydligt bättre? Då kan det vara så att den ursprungliga fördelningen bör återställas – då är det läge att rebalansera portföljen.

Om du är äldre än 55 år: Bromsa inte för tidigt

Här börjar du närma sig pensionen men den är fortfarande relativt långt borta – och du ska väl inte ta ut alla dina pengar samma år som du blir pensionär? Nej, här är det viktigt att inte dra ner på risken för tidigt eftersom du då kan gå miste om tillväxt. Säg att du sparar 3 000 kronor i månaden till pensionen – efter 10 år kan det bli ytterligare en halv miljon om man räknar med 7% årlig avkastning i snitt.

Tänk istället i femårsplaner. Bara de pengar som ska användas de närmaste fem åren kan man lägga i tryggare räntefonder. Resten får växa vidare och nyttja ränta-på-ränta-effektens underverk.

Vad är en billig fond?

Till sist, vad är egentligen en billig fond? Jo, här pratar vi om fondavgifterna. När det gäller indexfonder (ofta passivt förvaltade fonder) så brukar man säga att de max ska kosta 0,3% i fondavgift.

Sedan finns det aktivt förvaltade fonder, som ofta har en högre fondavgift (snittet är 1,34% enligt en undersökning från Finansinspektionen) – för att dessa ska vara värd sin högre avgift så gäller det att de också presterar bättre (alltså ger dig en högre avkastning). Om de inte går bättre än en indexfond så blir det dyrt. Väljer du aktivt förvaltade fonder så bör du utvärdera dessa med ett par års intervall och se till att du får valuta för pengarna.

Här kan du läsa mer om fondavgifter och hur det påverkar ditt sparande.

Hur investerar andra sin tjänstepension?

Populäraste aktierna:

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. Tesla
 4. NIBE
 5. Microsoft Corp
 6. Evolution
 7. Latour B
 8. Apple
 9. Swedbank A
 10. Kinnevik B

Listar visar de mest ägda aktierna på tjänstepensionskonton bland Avanzas kunder per den 2024-01-25.

Populäraste fonderna:

 1. Avanza 75 
 2. Avanza Zero 
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 
 4. Danske Invest Global Index SA 
 5. Avanza Global
 6. Swedbank Robur Access Asien A
 7. Länsförsäkringar Global Index
 8. Fidelity Latin America A-Dis USD
 9. Avanza Auto 6 
 10. Handelsbanken EMEA Tema A1 SEK

Listan visar de mest ägda fonderna på tjänstepensionskonton bland Avanzas kunder per den 202401-25.

Här kan du läsa mer om hur du sparar till pensionen som 60-talist, 70-talist80-talist och 90-talist.

Ditt framtida jag kommer tacka dig!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg