3 portföljer att kika närmare på!

Vill du ha tips och inspiration till en spännande aktieportfölj? Här delar @Investeraren med sig av sina 3 portföljer och vilka bolag som döljer sig där.

investeraren1

Inledningen på börsåret 2016 gick till historien som en av de svagaste starterna på mycket länge. I just ett sådant klimat försöker jag vara extra aktiv i mitt sparande. Det finns förmodligen lika många investeringsfilosofier som investerare och det viktigaste är att just din filosofi passar dig. Här tänkte jag berätta hur jag tänker kring mitt sparande.

Mina egna placeringsregler säger mig att jag ska spara 45 procent av min nettoinkomst varje månad, investera i bra kvalitetsbolag och alltid återinvestera utdelningen. Placeringshorisonten är livslång vilket möjliggör ett långsiktigt tänkande bortanför dagens ibland stökiga börsutveckling. Jag har ett högt sparmål men det beror också på att just sparande och investeringar är min största passion. Ett generellt riktmärke brukar annars vara att ett sparande på tio procent av disponibel inkomst är en mycket bra nivå. Däremot vill jag passa på att säga att det viktigaste är att komma igång med sitt sparande och bibehålla en uthållig nivå snarare än att gå in för hårt och sedan behöva backa, jag känner själv igen det från otaliga nyårslöften och gympass i januari vars löften snart faller i glömska.

Nedgångar är som träningsvärk i dubbel bemärkelse eftersom det är tråkigt att se värdet på sparandet minska samtidigt som det faktiskt blir billigare att köpa mer. Träningsvärk idag bygger ökad muskelmassa imorgon och på samma sätt kan finansiell träningsvärk idag skapa starkare finansiella muskler imorgon om man vågar köpa när det gör som ondast. Med det sagt så sparar jag löpande varje månad men brukar ibland sätta av lite extra om börsen gått ned mycket.

Långsiktighet lönar sig vilket det finns otaliga exempel på. För att minska den psykologiska dimensionen så separerar jag portföljen helt från min löpande ekonomi. Om börsen går ned så är det inte en resa eller bil jag gått miste om utan snarare ett köpläge som uppstått. Det viktigaste för mig är att hitta bolag vars affärsidé jag tror på. Om jag tror på bolaget idag, trodde på dem igår och kommer tro på dem imorgon så finns det inget som hindrar mig från att köpa fler aktier när börsen är sur. Jag brukar säga att man ska våga vara långsiktig och för att ge lite perspektiv så kan vi se att många relativt stora bolag på Stockholmsbörsen gett en god avkastning senaste 10 åren, då har vi inte tagit hänsyn till utdelning och får dessutom med oss finanskrisen under tidsperioden.

kurstillväxt 10 år

Mina portföljer delar jag upp i tre delar för att kunna få en bättre jämförelse. Här delar jag med mig av vilka bolag som finns i mina portföljer, hoppas det kan skänka lite inspiration.

Kassaflödesportföljen stora och stabila bolag med bra lönsamhet inom respektive nisch. Försöker se till att bolagen har ett marknadsvärde på minst 10 miljarder.

Tillväxtportföljen mindre bolag med potential att bli morgondagens storbolag. Helst ett marknadsvärde på minst 1 miljard kronor men inte ett krav.

Worldwideportföljen utländska innehav oavsett storlek.

Anledningen till uppdelningen är att jag vill kunna jämföra hur mina placeringar presterar i förhållande till ett jämförbart index. Ofta brukar de större bolagen på börsen dra växelvis gentemot de mindre. Förra året är ett bra exempel där storbolagen hade en medioker utveckling relativt småbolag som steg ordentligt. För att jämföra äpplen och äpplen separerar jag dem alltså.

Worldwideportföljen är en egen portfölj eftersom den innehåller en valutadimension. De aktier jag köper i olika länder handlas ju i utländsk valuta vars växelkurs rör sig mot svenska kronor. En amerikansk aktie som stiger tio procent samtidigt som svenska kronan förstärks tio procent mot amerikanska dollarn gör ju att avkastningen blir noll även om aktien stigit, för att undvika denna jämförelsestörande post så får de utländska aktierna helt sonika husera i en egen portfölj.

Kassaflödesportföljen

kassaflöde

 Tillväxtportföljen

tillväxt

Worldwideportföljen

worldwide

 

Vad har du för guldkorn i portföljen? dela gärna med dig.

Stort lycka till med ditt sparande!
Nicklas

Relaterade inlägg