3 portföljer att kika närmare på!

Vill du ha tips och inspiration till en spännande aktieportfölj? Här delar @Investeraren med sig av sina 3 portföljer och vilka bolag som döljer sig där.

investeraren1

Inledningen på börsåret 2016 gick till historien som en av de svagaste starterna på mycket länge. I just ett sådant klimat försöker jag vara extra aktiv i mitt sparande. Det finns förmodligen lika många investeringsfilosofier som investerare och det viktigaste är att just din filosofi passar dig. Här tänkte jag berätta hur jag tänker kring mitt sparande.

Mina egna placeringsregler säger mig att jag ska spara 45 procent av min nettoinkomst varje månad, investera i bra kvalitetsbolag och alltid återinvestera utdelningen. Placeringshorisonten är livslång vilket möjliggör ett långsiktigt tänkande bortanför dagens ibland stökiga börsutveckling. Jag har ett högt sparmål men det beror också på att just sparande och investeringar är min största passion. Ett generellt riktmärke brukar annars vara att ett sparande på tio procent av disponibel inkomst är en mycket bra nivå. Däremot vill jag passa på att säga att det viktigaste är att komma igång med sitt sparande och bibehålla en uthållig nivå snarare än att gå in för hårt och sedan behöva backa, jag känner själv igen det från otaliga nyårslöften och gympass i januari vars löften snart faller i glömska.

Nedgångar är som träningsvärk i dubbel bemärkelse eftersom det är tråkigt att se värdet på sparandet minska samtidigt som det faktiskt blir billigare att köpa mer. Träningsvärk idag bygger ökad muskelmassa imorgon och på samma sätt kan finansiell träningsvärk idag skapa starkare finansiella muskler imorgon om man vågar köpa när det gör som ondast. Med det sagt så sparar jag löpande varje månad men brukar ibland sätta av lite extra om börsen gått ned mycket.

Långsiktighet lönar sig vilket det finns otaliga exempel på. För att minska den psykologiska dimensionen så separerar jag portföljen helt från min löpande ekonomi. Om börsen går ned så är det inte en resa eller bil jag gått miste om utan snarare ett köpläge som uppstått. Det viktigaste för mig är att hitta bolag vars affärsidé jag tror på. Om jag tror på bolaget idag, trodde på dem igår och kommer tro på dem imorgon så finns det inget som hindrar mig från att köpa fler aktier när börsen är sur. Jag brukar säga att man ska våga vara långsiktig och för att ge lite perspektiv så kan vi se att många relativt stora bolag på Stockholmsbörsen gett en god avkastning senaste 10 åren, då har vi inte tagit hänsyn till utdelning och får dessutom med oss finanskrisen under tidsperioden.

kurstillväxt 10 år

Mina portföljer delar jag upp i tre delar för att kunna få en bättre jämförelse. Här delar jag med mig av vilka bolag som finns i mina portföljer, hoppas det kan skänka lite inspiration.

Kassaflödesportföljen stora och stabila bolag med bra lönsamhet inom respektive nisch. Försöker se till att bolagen har ett marknadsvärde på minst 10 miljarder.

Tillväxtportföljen mindre bolag med potential att bli morgondagens storbolag. Helst ett marknadsvärde på minst 1 miljard kronor men inte ett krav.

Worldwideportföljen utländska innehav oavsett storlek.

Anledningen till uppdelningen är att jag vill kunna jämföra hur mina placeringar presterar i förhållande till ett jämförbart index. Ofta brukar de större bolagen på börsen dra växelvis gentemot de mindre. Förra året är ett bra exempel där storbolagen hade en medioker utveckling relativt småbolag som steg ordentligt. För att jämföra äpplen och äpplen separerar jag dem alltså.

Worldwideportföljen är en egen portfölj eftersom den innehåller en valutadimension. De aktier jag köper i olika länder handlas ju i utländsk valuta vars växelkurs rör sig mot svenska kronor. En amerikansk aktie som stiger tio procent samtidigt som svenska kronan förstärks tio procent mot amerikanska dollarn gör ju att avkastningen blir noll även om aktien stigit, för att undvika denna jämförelsestörande post så får de utländska aktierna helt sonika husera i en egen portfölj.

Kassaflödesportföljen

kassaflöde

 Tillväxtportföljen

tillväxt

Worldwideportföljen

worldwide

 

Vad har du för guldkorn i portföljen? dela gärna med dig.

Stort lycka till med ditt sparande!
Nicklas

Relaterade inlägg

Kommentarer

15 svar till “3 portföljer att kika närmare på!”

 1. Du visade din portfölj på Twitter nyligen och då hade du Nordnet i din tillväxtportfölj.
  Står ingen stans om att du har sålt av, har du inte Nordnet längre eller är det bara så icke transparent att du inte får säga det på en Avanza blogg?

  • Hej Fredrik,
   Det var uppmärksamt av dig, det uppskattar jag 🙂
   Jag har funderat på det där ett tag och tagit beslutet att avyttra min post i Nordnet i samband med detta inlägg. Saken är den att jag haft både Nordnet och Avanza i portföljen då jag velat få exponering mot en bransch med strukturell tillväxt. Jag har varit kund hos Avanza det senaste decenniet innan jag blev anställd och då ett aktieinnehav (för mig) utgör en extra morot att ge järnet så har jag valt att enbart fokusera på Avanza. Det blir helt enkelt konstigt för mig personligen att bibehålla innehavet. Tack för din kommentar 🙂 https://twitter.com/Investeraren/status/715852139478851584
   / Nicklas

 2. Hej aktiesparare i alla åldrar!
  Det är verkligen tre spännande portföljer att inspireras av, men vi har ju alla
  lite olika smak! /Per Haukaas, aktiesparare sedan 1980

  • Hej Per,

   Tack för de fina orden. Då jag ser att du varit aktiesparare sedan 1980-talet så kan jag tänka mig att du varit med på många fina kursresor 🙂

   Trevlig kväll,
   Nicklas

  • Hej,

   Kan det vara så att du tänker på amerikanska Pandora Media Inc? Den aktien har inte gjort någon aktieägare överlycklig den senaste tiden. Jag tänker däremot på den danska smyckestillverkaren Pandora som rusat 448 procent på tre år. Bolaget har dessutom en ordentlig lönsamhet, titta närmare här http://www.4-traders.com/PANDORA-A-S-6705882/financials/

 3. Spännande genomgång och fina bolag!

  Funderar hur du ser på viktningar mellan portföljerna, vad som är grundinställningen och om du fyller på mer i den portfölj som tillfälligt utvecklats sämst?

  Och angående bolagsstorlek så tycka mindre och illikvida bolag statistiskt gå bättre. Har du någon tanke om det? Underförstått, vilken andel stora bolag har du och är den möjligen ”för hög” ur det synsättet? Dock väldigt fina bolag som sagt, men allt annat lika brukar mindre bolag gå bättre 🙂

  Med vänliga hälsningar
  Gustav

 4. April, April, nu finns vi till
  och lyssnar på allas skämtsamma drill
  En storbank fin – vilken medicin
  med skyhöga kostnader – den var fin-
  Jag tror jag hellre väntar på
  att höra vad ni utöver detta ska spå – i framtiden.
  Sånglärkan

  • Hej Birgitta,

   Fin trudelutt, du får bjuda på en likadan nästa gång det beger sig med aprilskämt 🙂

   Vänligen,
   Nicklas

 5. Hej! Kul läsning och en grym pod du gör.

  Jag har ett guldkorn i Victoria park. Plockade på mig dessa vid årsskiftet 14/15 och följde med upp till 9:40 där jag sålde av hälften. För att senare köpa tillbaka de för 10 när de gick ut med en förändrad utdelningspolicy. De ligger lite närmare hjärtat än andra aktier.

  En fråga till dig också. Finns det någon fördel med att göra en split med tvångsinlösen istället för att bara ha en utdelning? Tänker på HiQ.

  Mvh

  • Hej Anton,

   Tack för de vänliga orden, kul att du gillar podden 🙂
   Victoria Park fanns på min radar för ett antal år sedan när de ville etablera livsstilsboende vid kalkbrottet i Malmö. Jag håller tummarna för dig att det blir en bra affär.

   Vad gäller split och tvångsinlösen så finns det lite skattetekniska skillnader mellan olika sätt att transferera värde till aktieägarna. Just denna metod är vanligare om det är en stor andel utländska ägare i bolaget. För just HiQ var den andelen 31,5 % på balansdagen 2015 (31/12). Vi pratar om detta i senaste poddavsnittet som du hittar här: https://soundcloud.com/pratapengar/episod-14-jakten-pa-den-forsvunna-skatten

   Avkastning på dig,
   Nicklas

 6. Om kronan försvagas 10% mot dollarn går väl dollarn upp och aktien stiger i värde räknat i SEK?

  • Hej Peter,

   Här hade det smugit sig in ett fel i texten. Korrekt exempel är att en amerikansk aktie som stiger 10 procent blir en nollsummeaffär om den amerikanska dollarn försvagas 10 procent mot svenska kronor.

   Vänligen,
   Nicklas

 7. Om man tar 1,15^10=4,04

  Det innebär ju att om mitt startvärde är 100 kr så har jag cirka 404 kr efter 10 år.

  Men skillnaden är ju ungefär 304 kr som det stigit dvs. ungefär 300 % på 10 år och inte 400 %

  • Hej,

   Du har helt rätt och jag funderade inför utskicket av blogginlägget om det fanns risk för missförstånd. Andemeningen var att trycka på att totalt kapital är värt fyra gånger mer efter tio år men av 404,5 % så är ju 304,5 % avkastning och resterande del (100%) är själva startvärdet, precis som du säger.

   Vänligen,
   Nicklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.