5 sista minuten-spartips

Känner du dig stressad över att du inte börjat spara till semestern? Du är inte ensam. En undersökning visar att nästan var femte svensk tar lån för att åka på semester på grund av ett bristande sparande. Det behöver inte vara du! Att komma igång med ett sparande så nära inpå semestern kan vara svårt, men inte omöjligt. Därför kommer här mina topp fem sista minuten-spartips inför din nästa resa.

 • Se över dina utgifter på kort sikt
  Undersök vad du har för utgifter som du snabbt kan kapa. Det kan vara exempelvis att skippa take-away kaffe varannan morgon på väg till jobbet (se min kollega Christine Carstenius grymma inlägg om hur du gör det) eller motstå frestelsen att följa med kollegorna på AW varje vecka.
 • Köpstopp
  Ett köpstopp har flera fördelar. Förutom att spara ihop till semestern kommer du också återupptäcka dina kläder igen! Vänta med att uppdatera garderoben till hösten och lägg över dom pengarna till semesterkassan istället.
 • Sälj av onödiga prylar
  Rensa garderoben och sälj av vad du inte längre använder, gå igenom vinden och sälj barnleksakerna som stått och dammat de två senaste åren eller gör dig äntligen av med cykeln som du ändå aldrig använder. Du har säkert en massa prylar av värde som du kan sälja av och klara dig finfint utan.
 • Hyr ut ditt boende
  För den som har möjligheten att hyra ut sitt boende kan det vara en utmärkt extra inkomst för semestern, och det är mindre komplicerat än det låter. Idag finns företag som kan agera mellanhand för en smidig uthyrningsprocess för både hyresgästen och hyresvärden.
 • Skatteåterbäringen
  Tillhör du en av de som ska få tillbaka på skatten i år? Då får du sannolikt pengarna utbetalt någon gång under våren. Jag vill ju helst av allt säga att du ska återinvestera pengarna i aktier eller fonder men om det är så att du känner dig stressad över semesterkassan kan skatteåterbäringen vara räddaren i nöden.

Bonustips för semestern 2019

Även om du fått tips för att hjälpa dig med sparandet till årets semester är det samtidigt viktigt att redan nu tänka på nästa års resa. Det är aldrig för tidigt att börja! Här kommer tre bonustips för att kicka igång #sparbeach2019.

 • Planera i tid och sätt en budget
  I samma stund som du börjar fundera på nästa års resa är det dags att börja spara. Genom att planera i tid och lägga under pengar under hela året, blir nästa års resa både roligare och mindre utav ett stressmoment.
 • Sätt upp månadssparande och döp kontot
  Öppna ett sparkonto (med sparränta!) och upprätta en stående överföring. För att göra sparandet ännu tydligare kan man ändra kontonamnet till sitt semesterändamål. Jag blir mycket mer motiverad att föra över pengar varje månad till ett sparkonto som heter ”Kroatien” än ”Sparkonto+”.
 • Spara med din familj eller partner
  Vem har sagt att man ska spara själv? Gå ihop med din familj eller partner och starta ett gemensamt sparkonto där alla för över pengar till en gemensam semester. Jag kan också varmt rekommendera att spara ihop med vänner. I vårt kompisgäng lägger vi över 500 kr varje månad till något vi kallar ”Secret Travel”. När vi sparat i ett år åker vi till en hemlig destination som bara en av oss vet var det är. För resten av gruppen är det hemligt ända fram tills vi samlats på flygplatsen. Succé!

Våga vägra semesterhetsen

Jag vill passa på att säga några ord generellt om att resa, då det inte är en uteslutande positiv upplevelse för alla. Att resa långt eller resa överhuvudtaget under semestern är inte alltid en självklarhet, eller ens en möjlighet, och man kan lätt hamna i en situation där man lånar pengar för att kunna åka iväg. Det är inte så konstigt egentligen. Såhär års sköljer våra sociala medier över med perfekta semesterbilder och våra vänners till synes perfekta liv, och det finns förväntningar på att man ska kunna åka på likadana resor själv. Men det är viktigt att komma ihåg att det vi ofta ser av andra liv är inblick genom filter som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

Om du inte har de ekonomiska förutsättningarna just nu så försök motstå frestelsen att ta snabba lån för att åka iväg, och spara till nästa års resa istället. Varför inte passa på att köra en staycation i sommar? Staycation är ett begrepp som uppkom efter finanskrisen i USA då många amerikaner inte hade råd att åka semester och därmed valde att semestra hemma och utforska sitt närområde. Åk till ett närliggande spa över dagen, låna en kompis stuga över helgen, gå på den där konstutställningen som du har velat gå på sedan i höstas eller bara checka in en natt på ett lokalt hotell. Det viktigaste med semestern är inte var du är utan att du faktiskt njuter av ledigheten och inte behöver börja hösten stressad över att betala av dyra lån eller krediter.

Lycka till med sparandet och ha en trevlig semester var du än befinner dig!

/Josefin Wenger, Semesterälskare, Sparcoach på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg