5 smarta tips och verktyg för att maxa ditt sparande

Av Felicia Schön

20 dec 22

Share

Det ska vara lätt att spara och investera smart! Här berättar jag mer om våra smarta verktyg och hur du kan maxa ditt sparande i alla tider.

1. Spara smart i billiga indexfonder

Indexfond är en fond som helt enkelt följer prisutvecklingen för ett index. Det innebär att den följer utvecklingen upp och ner för en samling av tillgångar, till exempel aktier på olika marknader runt om i världen.

Det finns alla möjliga typer av indexfonder. I Sverige är det mest populärt med indexfonder som följer Stockholmsbörsen eller en global indexfond, som följer börsutvecklingen på flera marknader runt om i världen.

En stor fördel med indexfonder är att de är billiga. De låga fondavgifterna beror ofta på att fonden passivt följer ett förutbestämt index och inte kräver aktiv förvaltning av en analytiker. Ska du investera i en indexfond bör du inte betala mer än 0,3% i fondavgift.

Våra 6 indexfonder, sorterat efter antal ägare:

1. Avanza Zero (0,0%)
2. Avanza Global (0,08%)
3. Avanza Sverige (0,17%)
4. Avanza USA (0,17%)
5. Avanza Europa (0,19%)
6. Avanza Emerging Markets (0,26%)

2. Spara smidigt med Avanza Auto

Avanza Auto är ett fondsparande med automatisk förvaltning av ditt sparande. Det enda du behöver ta ställning till är hur mycket du vill spara (varje månad eller engångsbelopp) och hur länge du vill spara.

Fördelen med Avanza Auto är att dina pengar investeras och optimeras helt automatiskt. Perfekt för dig som vill låta dina pengar jobba åt dig medan du får tid över till annat. En annan fördel är att även Avanza Auto har slående låg avgift – mellan 0,33 – 0,37%. Enkelt och billigt.

Avanza Auto är uppdelat i 6 risknivåer, där 1 är lägst och 6 är högst. Baserat på dina val får du förlag på risknivåer. Det man ska ta med sig är att risk och avkastning går hand i hand. I Avanza Auto 6 är det större chans att få högre avkastning än i Avanza Auto 1, men också större risk att ett eventuellt fall blir större procentuellt.

Bilden visar jämförelser mellan de sex olika risknivåerna för Avanza Auto

3. Bygg din egen fondportfölj med portföljgeneratorn

Portföljgeneratorn är perfekt för dig som vill göra aktiva val i ditt sparande – men som vill ha lite stöttning på vägen.

Från dina val generas ett förslag på allokering (fördelning) i din portfölj, tex 30% innehav i globala fonder, 20% i Sverige, 20% i tillväxt, 10% i Europa och så vidare. Det som är så bra är att du kan ändra fördelningen och anpassa den efter dina preferenser. För varje fördelningskategori (t.ex ”30% global”) får du även förslag på fonder som matchar den kategorin. Även i detta steg kan du ändra och välja fonder efter dina preferenser. Du kan till exempel filtrera efter rating, avgift, hållbarhet, utveckling och ja – you name it.

Detta alternativ är verkligen toppen för dig som vill involvera dig lagom mycket i din fondportfölj och samtidigt lära dig massvis på vägen.

Annons

4. Gör medvetna investeringar och skapa din hållbarhetsstämpel

Det ska vara enkelt att spara hållbart. Det är många som tänker mer och mer på hållbarhet och vill att investeringar ska göra skillnad och förbättra vår planet och vårt samhälle. Det vill vi uppmuntra! Samtidigt som företag med hållbarhetsfokus blir allt mer efterfrågade kan det även bli en fin investering för dig. Win-win.

Precis som allt annat i livet klappar hjärtat extra för olika ämnen för olika personer. Med hjälp av vårt verktyg Hållbarhetsstämpeln kan du skapa ett urval av fonder som matchar vad som är viktigt för just dig. När du gjort dina val kommer alla fonder som uppfyller just dina kriterier att märkas med hållbarhetsstämpeln.

Kom igång direkt med att skapa din hållbarhetsstämpel.

5. Hitta, samla och maxa din framtida lön med Pensionsjakten

Många bolag tar ut årliga avgifter på dina pensionspengar. Det kan låta lite med 0,65 procent i årlig avgift på kapitalet, men i det långa loppet kan det handla om mer än 1 miljon kronor som du betalar helt i onödan.

Det vill vi ändra på med vår prisbelönade tjänst Pensionsjakten! Pensionsjakten hjälper dig att hitta och samla bortglömda pensionspengar från tidigare arbetsplatser. Så du enkelt får koll på dina pengar – och slipper betala dyra avgifter.

Testa och se om du kan hitta bortglömda pensionspengar som du kan rädda.

Förenkla ditt sparande genom att samla det

Sparar du i aktier och fonder hos flera olika banker? Att samla hela sitt sparande på ett ställe är ett smart drag för att få en bättre överblick över sitt totala sparande. Smidigt och enkelt är det också! För att flytta det till oss behöver du bara 1 minut och ditt BankID.

Välkommen med ditt flyttlass!

Happy saving!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg