Höjt barnbidrag – startskott för barnspar?
Den 1 mars höjs barnbidraget med 200 kr per månad och barn till 1 250 kr. Det är första gången på 12 år som juniorerna får en ”löneförhöjning” och utgör ett toppenläge att starta ett barnsparande eller höja ett befintligt.
Ett sparande på 200 kr per månad kan bli en bra grundplåt för ditt barn den dagen det är dags att prova sina egna vingar och äntra vuxenlivet. Den som sparar hela barnbidraget kan spara ihop så mycket som en halv miljon till myndighetsdagen, givet en avkastning på 7% per år. Dock bör poängteras att barnbidraget ges tills dess att barnet är 16 år, därefter betalas eventuellt studiebidrag ut men det kan ju bli lite klurigare som förälder att övertala sitt barn om att spara hela studiebidraget. Vi utgår helt enkelt ifrån samma avsättning ända fram till 18-årsdagen i detta inlägg.
Varför ska man barnspara?
Svaret kanske kan tyckas vara självklart men förtjänar att utvecklas lite grann. Tid och avkastning är de två viktigaste faktorerna för ett framgångsrikt sparande över tid. I unga år utgörs kostnaderna ofta av blöjor, kläder, leksaker och fritidsintressen medan morgondagens kostnader snarare heter bostad och studier – betydligt mycket större utgifter.
Så anledningen till att barnspara är för de allra flesta att möjliggöra större framtida utgifter för barnen, en grundplåt för vuxenlivet helt enkelt.
Ju tidigare du börjar spara desto mindre slant behöver du sätta av varje månad, tiden gör underverk. Det förutsätter att du investerar slanten på börsen i antingen aktier eller fonder. Om du istället enbart sparar på ett vanligt sparkonto så kommer sparandet inte vara större än summan av insättningarna, plus eventuell ränta. Börsen å andra sidan har historiskt gett en god avkastning över tid och på så sätt kan också sparandet bli betydligt större än summan av insättningarna.
Hur mycket bör man barnspara?
Det beror helt och hållet på familjens egna förutsättningar. Om det är svårt att få ihop ekonomin idag så kanske det är bättre att använda bidraget som en inkomstförstärkning och sedan upprätta ett sparande när den ekonomiska situationen är mer stabil.
Däremot kommer mest troligt de unga årens utgifter förbytas till betydligt dyrare utgifter ju äldre barnet blir. Lite grann av charmen med ett sparande är ju att ju tidigare du börjar spara desto större andel av den totala framtida utgiften kan täckas med den avkastningen som sparandet mest troligt gett. Enklare uttryckt: ju tidigare du börjar spara desto mindre peng behövs sparas varje månad för samma framtida sparkapital. Det faktum att detta är första höjningen på 12 år visar att det inte är något som vi föräldrar kunnat räkna med, så upprätta ett sparande och sätt av slanten till barnet innan du hinner vänja dig med 200 kr mer i disponibel inkomst.
I snitt sparar våra kunder 500 kr per månad till barnen och 800 kr till sig själv.
Hur mycket pengar kan det bli?
Om du sparar motsvarande hela barnbidraget från att barnet föds tills myndighetsdagen så har du sparat ihop 270 000 kr, plus eventuell ränta. I dagsläget är sparkontoräntan i princip obefintlig och understiger dessutom den generella prisökningen i samhället, värdet av pengarna urgröps (tänk dig vad en biobiljett kostade på farmor eller farfars tid).
Om du däremot investerar pengarna på börsen så ger du sparandet en möjlighet att växa över tid. Här är några räkneexempel där vi räknat med 7% årlig avkastning.
- 200 kr/månad i 18 år växer till 84 660 kr.
- 500 kr/månad i 18 år växer till 211 649 kr.
- 1250 kr/månad i 18 år växer till 529 123 kr.
Under perioden 1985-2015 har breda Stockholmsbörsen gett en avkastning på 11% per år (nominella termer: se farmor/farfars biobiljetter). Vi räknar med lite lägre och kanske mer rimlig avkastning i våra exempel och blir facit bättre än så så får det blir grädde på moset. Skulle börsen ge motsvarande den historiska avkastningen framgent så skulle det innebära en miljon lagom till 20-årsdagen. Här kan du räkna själv.
Tilläggas bör att att det självfallet inte finns någon garanti för att ett sparande på börsen kommer ge en positiv avkastning. Historiken är ju det enda vi har att gå på och den visar att ju längre sparhorisont desto lägre sannolikhet för en negativ avkastning. Ytterligare en faktor som minskar risken är att spara löpande.
Hur kommer jag igång med ett barnsparande?
Det tar faktiskt inte mer än några minuter att komma igång med barnsparandet. Du bestämmer hur mycket du vill spara och sen hjälper vi dig att hitta en sparform som passar just dig.
Här kan du snabbt, enkelt och smidigt komma igång med ett barnspar
Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på och vilken sparform som passar bäst
Psst.. det kan finnas de som tycker att man inte behöver barnbidrag om det är så att man kan spara hela bidraget. Där vill jag påminna om att bidraget inte är valbart eller något man ansöker om utan helt sonika ett bidrag man får om man har barn. Om det går till dagens utgifter eller framtida dito bedömer nog den enskilda familjen allra bäst. Tipsa mer än gärna nedan hur just du sparar till barn(en).
Stort lycka till!
/ Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.