En tillbakablick på årets första börskvartal
Samtidigt som vi gick på påskledighet stängde vi också böckerna för det första börskvartalet i år, det blev en svängig historia. Snart är det dags för bolagen att bekänna färg inför rapportsäsongen men innan dess så tycker jag att vi blickar tillbaka lite grann på 2018.
Eftersom vi befinner oss mitt i utdelningstider så är det mest rättvist att titta på indexet SIX30RX som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och inkluderar utdelningen. Året började bra, precis som skolboken brukar säga när man pratar om börsanomalier. Alltså knepiga egenheter som inte riktigt går att förklara, men samtidigt ska vi komma ihåg att vi bara är människor och det är något speciellt med att vända blad och börja på en ny blank sida. Nytt år och nya möjligheter brukar det heta.
Vad har styrt börsen?
Första kvartalet bjöd på en negativ utveckling, närmare bestämt -0,75 % medan de amerikanska indexen föll ännu mer med det äldsta indexet Dow Jones i spetsen som bjöd på en nedgång om -4,9 %.
Fram till 23 januari orkade svenska börsen stiga 4,3 % inklusive utdelningar för att sedan falla -9,6 % fram till 6 februari, det innebär att vi klarade oss på mållinjen ifrån att träda in i en korrektionsfas (en nedgång på minst -10% från toppen). Den stora nedgången i februari inleddes i samband med Non Farm Payroll i USA som mäter sysselsättningen utanför jordbrukssektorn. Det som skrämde marknaden var ett högre lönetryck vilket direkt tolkades som stigande räntor, åtstramande penningpolitik av amerikanska centralbanken FED och försämrade marginaler bland börsbolagen, reaktionen lät sig inte vänta på sig.
Oron visade sig vara lite överdriven och så fort marknaden lugnade sig lite så var det ”risk on” igen med tillhörande återhämtning. Men strax därefter tornade nästa orosmoln upp på horisonten, denna gång var det handelskrig som skrämde investerarkollektivet.
Hur ska man tänka när börsen är orolig?
Den senaste tiden har det varit lite varannan dags börs lite likt en discokula på det lokala diskoteket i ens ungdom som blinkade frenetiskt. Ena dagen får vi ont i magen för vad handelstullar kan leda till för världshandeln om det eskalerar för att andra dagen pusta ut när det kommer information om att USA och Kina närmar sig förhandlingsbordet.
Men hur ska man då tänka när börsen är sur? Jag tycker utveckligen första kvartalet har stora likheter med första kvartalet 2016 då vi satte kaffet i vrångstrupen när vi vaknade upp den fjärde januari för att fira in årets första börsdag men möts av nyheten om att börserna kollapsat i Kina. Det året slutade rätt OK trots den skrämmande starten, Brexit och presidentvalet.
Ju mer långsiktig man är i sitt sparande desto mer is i magen kan man ha. Traditionellt sett tillhör det vanligheten med minst en korrektion varje år, alltså ett börsfall på över -10% från toppen under ett enskilt handelsår. Jag förstår att man kan få lite ont i magen men det är alltså fullt naturligt och lite av skälet till varför aktier har gett högst avkastning historiskt, risk och avkastning hör ihop samtidigt som tiden och avkastningen är de två viktigaste faktorerna att ha på sin sida.
I samband med oroligheterna i februari skrev jag ett blogginlägg om hur man kan tänka just i citronsura börstider. Du kan läsa inlägget här.
Utnyttja en svag börs till din fördel
Ett långsiktigt lönsamt sparande handlar till stor del om psykologi och att inte låta den onda magkänslan ta över när portföljen lyser rött. Det sägs ju att man ska köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt men de flesta av oss gör tvärtom. Förvisso är det tyvärr inte så enkelt som att säga att börsen blir billigare bara för att den sjunkit, det beror såklart på hur företagsvinsterna utvecklas, men över tid tenderar de att stiga.
Personligen brukar jag utnyttja svaghet på börsen när det råder stor oro för att köpa på mig lite mer aktier (eller fondandelar om man så vill). Ofta görs faktiskt de bästa affärerna i de sämsta av tider när man tittar i backspegeln. Det mesta är ju enklast i teorin och svårast i praktiken så mitt bästa tips är att hålla dig lugn i oroliga tider och komma ihåg att om du kunde spara när priserna var dyrare så kanske du borde kunna köpa också när det blivit ”billigare”. För dig som gillar aktier så vill jag att du skriver upp aktier som du skulle vilja äga i portföljen på en lista och ta fram den när en eventuell dipp kommer, vid sidan av att köpa på dig mer i de bolagen du redan har i portföljen, det blir lite mental bokföring och enklare att komma till skott helt enkelt.
Efter regn kommer finansiellt solsken, det ser vi i nedan graf som visar på utvecklingen efter IT-kraschen 2000-2002, Finanskrisen 2007-2008 samt den statsfinansiella oro som rådde 2011 samtidigt som USA fick sänkt kreditbetyg.
Hur agerar du själv när det är lite oroligt på börsen?
/ Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.