Mest köpta aktierna och fonderna i juni

Återhämtningen på börsen har varit enastående och sedan botten 16 mars är stockholmsbörsens breda index upp 38 procent. Det, tillsammans med något mindre illröda makrosignaler, har gjort att spararnas optimism ökat och man nettoköper aktier och fonder för fjärde månaden i rad. Köpen är spretiga och karakteriseras av såväl bottenfiske i kursförlorare som påfyllnad i årets vinnaraktier. Nu väntar en händelserik sommar, där kvartalsrapporterna i mitten på juli blir en viktig värdemätare på om den starka börsutvecklingen varit motiverad. Här mer om hur privatpersoner agerat på börsen senaste månaden.

Aktiespararna köper kursvinnare

Livecasinolevereantören Evolution Gaming är månadens klart mest köpta aktie. Bolaget kom under månaden med ett uppmärksammat uppköpsbud på branschkollegan Netent och i samband med det backade aktiekursen marginellt, vilket spararna alltså såg som ett bra köptillfälle. Köpen i Evolution Gaming sista dagarna i juni är de största någonsin och fyra gånger så stora som köpen under hela fjolåret. Bolaget har en mycket hög tillväxttakt och har länge varit en småspararfavorit. Såväl aktiekurs som antalet aktieägare har dubblerats sedan årsskiftet.

Spararna fyller också på i börsens största investmentbolag Investor. Investor är årets klart mest köpta aktie och antalet ägare i aktien är 40 procent fler än vid årsskiftet. Ett helt rimligt val, med tanke på den goda riskspridning som aktien ger. Bland Investors portföljbolag återfinns såväl välkända noterade bolag, som en hög andel välskötta onoterade innehav. Bolag som annars kan vara svåra för privatpersoner att få exponering mot. Investor har dessutom en lång historik av att generera en överavkastning gentemot index.

På säljlistan hittar vi förutom spelbolaget Netent, som spararna minskar ordentligt på efter uppköpsbudet från Evolution Gaming, säljer man också årets kursförlorare Intrum. Inkassobolaget Intrum har backat 40 procent sedan årsskiftet. Sedan botten i mars är aktien emellertid upp cirka 70 procent och spararna som bottenfiskade i bolaget under hela nedgången, väljer nu att säkra hem en del av de senaste månadernas vinst. Aktien är förvisso lågt värderad, men bolagets höga skuldsättning och osäkerheten kring den reala ekonomins utveckling, får analytikerna att tveka och risken i aktien bedöms vara hög.

Tech i toppen bland fondspararna

Månadens klart mest köpta fonder är teknikfonder. Nästan varannan fondkrona går i juni till teknikfonder. Fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder och fem av de tio fonder som genererat högst avkastning i år, är just teknikfonder. Teknikbolagen hade redan en stark underliggande tillväxt och har nu fått ytterligare vind i ryggen av den accelerering i digitalisering som pandemin och ”stanna hemma”-trenden fört med sig.

Även Sverigefonder lockar och utmärkande för köpen här är att spararna antingen väljer billiga indexfonder, alternativt aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på småbolag. Intresset för aktivt förvaltade Sverigefonder utan ett specifikt småbolagsfokus, är däremot i princip iskallt. Ett vägval som är högst rimligt. En stor Sverigefond som investerar i större bolag blir ofta mycket snarlik en indexfond, men med en högre prislapp. Något som gör det mycket svårt för förvaltarna att generera någon överavkastning.

Säljlistan är tunn, men något som slängs ut är guldfonder. Den stora osäkerheten tillsammans med centralbankernas stimulanser och de mycket låga räntorna, har gynnat guldpriset som stigit till rekordnivåer. Spararna väljer nu att hämta hem en del av vårens vinst, efter att guldfonderna stigit nära 30 procent på tre månader. Oavsett utveckling framåt är det viktigt att man som investerare inte ser en guldfond som en stabil sparform, fonderna är i många fall mer volatila än en vanlig globalfond.

Har du gjort några affärer i juni?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg