Så funkar börspsykologi – hur man kan tänka i oroliga tider

Våra hjärnor har under tusentals år utvecklats för ett kortsiktigt perspektiv som präglats av brist på föda, vilda djur och ständigt skiftande levnadsvillkor. Detta blir en utmaning när det kommer till sparande och investeringar där långsiktighet visat sig vara en vinnande strategi. Men låt oss titta på hur  du kan använda kunskapen om hur dina känslor påverkar dina beslut till din fördel.

Börsens normaltillstånd är stigande

Närheten till panik och stress har under tusentals år varit en förutsättning för att vi ska överleva. Men i dagens bekväma samhälle ställer stress och panik snarare till problem – inte minst när det kommer till sparande. Samtidigt är det faktiskt så att det, historiskt, har varit enkelt att lyckas med sitt sparande då trenden på börsen är stigande. Nedan diagram visar det breda indexet OMXSGI där samtliga bolag på Stockholmsbörsen ingår inklusive utdelningar.

På 20 år har detta index alltså stigit med mer än 1 000 procent. Alla som sparar har därför haft goda förutsättningar att lyckas med sitt sparande. Men i grafen ser vi också svängningarna som kan trigga kortsiktiga beteenden:  positiva år under denna period har börsen stigit +23,9% i snitt medan negativa år inneburit en  nedgång på -18,45%.

Att vara rationell och långsiktig

När börsen svänger övermannas våra hjärnor av allt från rädsla och hopp till girighet vilket gör det svårt att vara långsiktig och rationell när det kommer till sparande. Ett exempel är att när börsen går ner sälja sina investeringar i panik. Det är en helt naturlig reaktion men den är inte den långsiktigt bästa.

Annons

Ett annat exempel är rädslan som kan uppstå vid kraftiga börsrusningar i enskilda aktier. Om vi hoppar tusentals års tillbaka i tiden kan denna rädsla liknas vid den som uppstod för att maten skulle ätas upp av konkurrenter. En viktig överlevnadsinstinkt alltså men inte särskilt hjälpsam när det kommer till investeringar där den kallas för Fear of Missing Out (Fomo) och kan leda till att vi agerar överilat.

Denna bild visar hur dessa båda starka känslor uttrycker sig i ett sparbeteende över tid:

 

För att bli långsiktigt framgångsrik på finansmarknaden gäller det alltså att hålla känslorna i styr. Det är bara då vi kan gynnas av de möjligheter som finns på börsen.

Hur ska man agera?

Det finns ett antal knep att ta till för att lyckas med sitt sparande. Låt oss gå igenom dessa.

Månadsspara

Genom att månadsspara skapar du ett långsiktigt skydd mot börsens tillfälliga svängningar i och med att du kommer att köpa både i uppgång och nedgång. För att göra det riktigt enkelt för dig kan du ställa in både en autmatisk dragning och en automatisk placering som följer den strategi du själv valt ut för ditt sparande. Hos oss på Avanza finns flera alternativ för att enkelt sätta upp ett långsiktigt sparande.

  • I Portföljgeneratorn besvarar du ett antal frågor kring hur länge du vill spara och om du föredrar fonder som fått högst betyg eller låg avgift. Du kan också välja om du bara vill se fonder med låg CO2-risk eller indexfonder. När börsen sen svänger låter du ditt sparande helt enkelt bara ticka på. Någon gång per år kan det vara en god idé att ta en titt om fördelningen är som du tänkt dig. Efter ett år kommer vissa fonder ha stigit, andra sjunkit eller helt enkelt stått stilla. Det innebär att viktningen förändras och du ökar risken i ditt sparande – trots flera olika innehav.
  • Vill du göra det riktigt enkelt för dig kan du välja Avanza auto som automatiskt och löpande optimerar sparande utifrån modern portföljteori. Då behöver du inte fundera över dina känslor eller eventuell rebalansering utan det sköter fonden åt dig.

Investera brett,  långsiktigt och i företag som du tror på

Om du istället själv vill utforma ditt sparande behöver du läsa på ordentligt om de företag som du vill investera i. Genom att bara investera i företag som du förstår och långsiktigt tror på blir det enklare att hantera tillfälliga svängningar. Likaså är det viktigt att du väljer ut 10-15 olika företag från 5-6 olika branscher för att få en bredd i ditt sparande och därmed sänka risken. Även om utvecklingen går framåt vad gäller genomsnittligt antal bolag per aktieägare och är nu uppe i 4,5 bolag behöver de flesta av oss vidga vår portfölj.

Spara en lättillgänglig peng för nedgångar

Det kan vara lockande att köpa mer aktier när börsen går upp men satsa istället på att avsätta en slant som kan användas för köp när börsen går ner och de aktier du har på din bevakningslista är på ”rea”. Det kan också vara en god idé att sätta in dina utdelningar i denna särskilda pott. Det är så klart svårt, för att inte säga omöjligt, att veta när en nedgång är i botten men om du väljer att investera i bolag som du långsiktigt tror på är det enklare att hålla huvudet kallt och investera i nedgången.

Zooma ut perspektivet

Som jag visade ovan är börsens normaltillstånd stigande och detta är viktigt att bära med sig vid tillfälliga svängningar. Om du blir stressad över hur en kurs rör sig, ta då en titt på hur den rört sig på några års sikt för att få en bild av om det är normalläge eller ej. Är turbulensen hög och du är en orolig själ kanske just detta bolag inte är något för dig. Försök förstå den historiska utvecklingen och bestäm dig för om du orkar med när det svänger.

Lycka till!

Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg