Börsen upp 28% sedan botten – kommer utvecklingen hålla i sig?
Mångas sparande har de senaste åren fått känna på de där stora svängarna som börsen är ökänd för att leverera. Höga toppar 2021, djupa dalar 2022 – och nya toppar 2023? Hur utfallet blir får vi se, men som det ser ut just nu verkar börsen minst sagt vara en optimistisk plats för oss börssparare. Här tar jag er igenom börsläget just nu!
Stockholmsbörsen (OMXS30) nådde sin högsta nivå någonsin den 4 januari 2022, för ca 1,5 år sedan. Bara 10 månader senare, i början på oktober 2022, hade börsen fallit med närmare 28%. Men det verkar som att det var det som blev botten. För sedan dess har börsen återhämtat sig rejält.
Sedan botten 2022 har börsen stigit med 28%
Den största återhämtningen, alltså positiva utvecklingen av börsen, skedde redan i slutet av 2022. Men även 2023 startade starkt – en månad in på året var börsen upp med nästan 11%. En lättnadsglädje för många.
Sedan dess upplever jag att börsen har varit mer avvaktande. Den har nu rört sig ganska försiktigt i sidled med några mindre tillbaka-steg under bankoron med Sillicon Valley i mitten på mars. Men därefter snabbt kommit tillbaka på banan igen.
Hittills i år ligger Stockholmsbörsen på 11,6% uppgång. För att återigen nå ”all time high” behöver börsen klättra ungefär 8% till. Om man därtill även räknar med återinvesterade utdelningar, som t.ex inkluderas i utvecklingen i vår indexfond Avanza Zero, har indexet OMXS30GI levererat hela 14% tillväxt i år.
Spaningar framåt 2023
Vad som händer i framtiden vet ingen. Men om vi däremot utgår från det vi vet i skrivande stund så kommer här lite spaningar för resterande del av året.
Börsen är framåtblickande
Det man ska komma ihåg är just det att börsen är framåtblickande – vilket innebär att börsens rörelser tenderar att påverkas av förväntningar om vad som kommer hända framöver. Förra året förväntade sig många kraftiga räntehöjningar och en kommande lågkonjunktur, det ledde till stora fall på börsen.
Räntehöjningar lär stanna av eller vända
Min spaning är att börsen nu varit avvaktande i sidled i ett par månader för att invänta inflationens reaktion på räntehöjningarna, inte bara i Sverige utan även i USA och Europa. Nu börjar det bli tydligt att inflationen vänder ner, med en väldigt tydlig nedåtgående trend i USA – vars inflation toppade redan i somras förra året. Det i sig innebär en förväntan om att räntehöjningarna kommer stanna av och sannolikt även minska inom kommande år.
Osäkerheter i ekonomin fortsatt en risk
En osäkerhet som hänger kvar är hur de mer trögrörliga delarna i ekonomin kommer påverkas. I vilken utsträckning kommer företag tvingas i konkurs? Hur mycket kommer arbetslösheten påverkas negativt? Har vi sett botten på bostadspriserna? Dessa delar av ekonomin tenderar att ha betydligt mycket mer ”lagg” – dvs effekterna blir tydliga långt efter att räntehöjningar har hänt. Därtill är kriget i Ukraina fortsatt en negativ osäkerhet och få kan förutspå utfallet.
Så har börsen fallit och återhämtat sig vid tidigare finanskriser
Historien tenderar att upprepa sig. Och just därför är det alltid intressant att spana tillbaka på hur stockholmsbörsen (OMXS30) rört sig vid tidigare finanskriser.
- IT-bubblan 2000: En krasch utan dess like. Börsen var på 14 månader upp över närmare 110%, för att därefter falla kraftigt. Det tog 3 år innan börsen nådde sin absoluta botten. En stor lärdom från denna krasch är luftslottsvärderingar. Det uppstod då aktiekurser steg omotiverat mycket trots att bolagen i vissa fall inte hade något verkligt värde. Marknaden var alltså väldigt övervärderad.
- Finanskrisen 2008: Börsen föll närmare 60% från toppen juli 2007 till botten som var oktober 2008. Men under det första året efter botten steg börsen med ca 20%. Faktum är att börsen tuffade upp 80% de kommande 6 åren till dess att eurokrisen var ett faktum 2015.
- Oron i Europa/Kinafrossan/Råvarukrisen 2015: Från toppen i slutet på april 2015 föll börsen nästan 28% till botten under drygt ett år. Ett år efter botten var börsen återigen upp drygt 20%.
- Coronapandemin 2020: Börsen föll 34% på knappt en månad. Här var det riktigt snabba vändningar. Bara ett halvår senare hade börsen återigen stigit lika mycket som den ett halvår tidigare fallit. Och fram till toppen i början på januari 2022 hade vi sett en börsuppgång på 85% sedan botten.
- Inflationskrisen 2022: Den botten som har varit, om det nu var botten, skedde i oktober 2022 med en nedgång över 9 månader på 28%. Sen dess har vi som sagt sett en uppgång på 28%.
Här är fonderna som gått bäst hittills 2023
- JPM US Technology A (acc) USD +31,34%
- MS INVF Global Opportunity A +26,68%
- HSBC GIF Mexico Equity AC +27,44%
- Swedbank Robur Technology A +27,15%
- MS INVF Europe Opportunity A +26,98%
- Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD +25,66%
- Skandia Time Global +25,59%
- MS INVF Global Insight A +25,29%
- MS INVF US Advantage A +25,25%
- GP Bullhound Global Technology A +25,20%
Med denna lista blir det tydligt att fjolårets förlorare har varit detta års vinnare. Bland ovan fonder har många innehav i framförallt teknik.
På förlorarlistan hittar vi fastighetsfonder, en bransch som haft det otroligt tufft det senaste året med skenande räntor.
Vill skicka med en friendly reminder att samtliga av fonderna ovan är högriskfonder och aktivt förvaltade med en relativt hög avgift, samtliga över 1% och de flesta närmare 2%.
Här är aktierna som gått bäst hittills 2023*
- Saniona +116,48%
- Empir Group B +87,15%
- Bulten +79,83%
- HANZA +78,08%
- Better Collective +71,38%
- Fagerhult +66,38%
- Storskogen Group B +63,60%
- Xvivi Perfusion +62,30%
- Fortnox +59,40%
- Bufab +57,52%
Blandad kompott på vinnarlistan. Dock även här fortsatt mycket tech och industri. Påminner om att vinnaraktier inte är synonymt med bra köpläge. Gör alltid en egen analys.
Efter regn kommer solsken! 😊
/Felicia
*På Stockholmsbörsen (Large-, Mid-, Small Cap)
All data hämtad 2023-05-22
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.