Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i augusti

Av Felicia Schön

04 sep 23

Share

Breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) surnade till rejält under augustis första veckor, och trots en viss återhämtning i sluttampen landade augusti på -3,8% och nu har årets börsuppgång närmare halverats till 6%. Augustis aktiehandel speglas dels av slutspurten på sommarens rapportperiod, dels av börsturbulensen, vilket blir tydligt när avanzianerna säljer aktier till förmån för fonder. Fonderna som favoriseras är även denna månad globalfonder, och ett minst sagt intressant skifte har skett i augustis fondhandel…

Krabbgången som varit på börsen under året bröts i augusti då utvecklingen störtdök både i Sverige och USA efter att USA:s kreditrating sänktes från högsta nivån till den näst högsta nivån. Pessimistiska ord från centralbanksprofiler återupplivade ränteoron som sänkte börsen under resten av månaden. På den svenska börsen har valutaoron gjort svenska investeringar mindre attraktiva i utländska investerares ögon.

Svenska kronan på bottennivåer

Augusti kan inte passera utan att nämna den svaga svenska valutan. De flesta som rest under sommaren har sannolikt känt att det svidigt ordentligt när 50 euro inte längre är 500 kronor, utan snarare 600 kronor. Den svenska kronan har nämligen nått de svagaste nivåerna någonsin mot euron, 11,96 kronor kostade 1 euro den 21 augusti. Svenska kronan har också försvagats mot dollarn, men nådde ”bara” den näst sämsta nivån någonsin, 11,10 kronor.

Rapportrörelser lockade till köp

Sommarens rapportperiod varade en bit in i augusti och några av augustis rapporterande bolag hamnade på månadens köplista, bland annat Nibe och NVIDIA. Nibe nådde inte upp till förväntningarna vilket ledde till ett kraftig kursfall, vilket fick många att klicka på köpknappen (så pass att bolaget hamnade på andra plats över månadens mest köpta). För det amerikanska teknikbolaget NVIDIA var det istället skyhöga förväntningar som sannolikt gjorde att många kunder tryckte på köp redan innan rapporten släpptes – och de som gjorde de lär inte blivit besvikna.

Annons

Sverigefonder byts mot globalfonder

De som haft en stor del globala fonder har gynnats av den svaga svenska kronan de senaste två åren då dollarexponering har gett en extra avkastning på 28% och euron en avkastning på 17%. Bara i augusti har utländska investeringar gett en extra avkastning på 3-5% på grund av försvagningen av kronan.
De gynnsamma globala exponeringarna kan bland annat ses i ett skifte bland avanzianernas fondköp, då vår mest ägda fond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag nettosåldes i augusti och istället nettoköptes systerfonden Spiltan Globalfond Investmentbolag.

Man ska dock komma ihåg att det bara är extra gynnsamt så länge den svenska kronan försvagas, vilket förhoppningsvis inte kommer vara för alltid, så det är alltid bäst att satsa på en portfölj med både utländska och svenska investeringar.

Aktiesparandet i juli

Mest köpa aktierna:

  1. Investor A
  2. NIBE Industrier
  3. Tele2
  4. NVIDIA
  5. SSAB A
  6. Securitas
  7. New Wave
  8. Intrum
  9. Kinnevik
  10. Hexatronic

 

Mest sålda aktierna:

  1. Evolution
  2. SSAB B
  3. Swedbank A
  4. Apple
  5. Handelsbanken A
  6. Investor B
  7. SAAB
  8. Nordea
  9. Tesla
  10. Ericsson

Fondhandeln i augusti

Mest köpta fonderna:

  1. Avanza Global
  2. Länsförsäkringar Global Index
  3. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  4. Avanza Zero
  5. Avanza 75
  6. Swedbank Robur Technology A
  7. Enter Cross Credit A
  8. AMF Aktiefond Global
  9. Avanza Auto 6
  10. Avanza USA

 

Mest sålda fonderna:

  1. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  2. Spiltan Småbolagsfond
  3. Swedbank Robur Ny Teknik A
  4. TIN Ny Teknik A
  5. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  6. Avanza Småbolag by Skoglund
  7. Spiltan Högräntefond
  8. AMF Aktiefond Småbolag
  9. Enter Småbolagsfond A
  10. Spiltan Aktiefond Stabil

Med det var 2023:s sommarbörs över – nu är jag taggad på att se vad börshösten har att erbjuda!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg