Aktierna och fonderna som lockade mest i april

April har historiskt varit den mest solsäkra månaden på börsen (OMXSGI) med en genomsnittlig uppgång på en bra bit över fyra procent senaste 15 åren. I år fick vi undantaget som bekräftar regeln då börsen istället föll nästan fyra procent. Trots denna citronsura utveckling noterar vi att våra kunders riskvilja gradvis fortsätter öka.

Rejäl återhämtning på börsen från botten i mars

Det kraftiga säljtryck vi såg i inledningen av mars, när utländska investerare dumpade europeiska aktier, har ebbat ut. I stället fick vi en återhämtning som lyfte börsen 18 procent fram till början av april. Efter denna snabba uppgång sjönk temperaturen på börsen i takt med att återhämtningen tappade momentum och mörka makroekonomiska regnmoln hopade sig på börshimlen.

När vi lade april till handlingarna kunde vi konstatera att det blev den första negativa aprilmånaden sedan 2012 då börsen sjönk -0,12 procent och största nedgången under en aprilmånad sedan indexet (OMXSGI) såg dagens ljus år 2002. Månaden är faktiskt så solsäker att vi bara haft negativ avkastning i april vid två tidigare tillfällen de senaste 20 åren.  På andra sidan pölen i USA blev det den sämsta aprilmånaden för teknikbörsen Nasdaq sedan IT-kraschen vid millenieskiftet efter en nedgång på -13,28 procent.

Bolagen har lyckats navigera den snåriga terrängen

Både FED och Riksbanken har nu höjt sina styrräntor varpå marknaden så sakteliga anpassat sin förväntansbild till en mer hökaktig räntemiljö. Bland det som rimligtvis kommer bidra till börsens humör framåt är risk för nya nedstängningar i Kina och den rapportsäsong vi befinner oss i. De rapporter som redan publicerats vittnar om att bolagen på ett imponerande sätt lyckats navigera den snåriga terrängen med utmanande försörjningskedjor, stigande energi- och råvarupriser, komponentbrist och alla de negativa konsekvenser som kriget i Ukraina fört med sig.

Månadens köplista toppas av Volvo B, följt av Alibaba och SBB.

Volvo B är den mest köpta aktien för andra månaden i rad. Aktien utvecklades betydligt sämre än index under april samtidigt som bolaget flaggade för att de i kvartalet behövde reservera 4 miljarder kronor på grund av kriget i Ukraina. Den saftiga utdelningen skapar dock troligtvis en viss krockkudde som bidragit till att locka spararna till köpknappen.

Månadens säljlista toppas av Telia Company, följt av Tesla och Swedbank.

Telia har under lång tid varit en inventarie i den svenska folkaktieportföljen. Sedan bolaget noterades på 85 kronor den 13 juni 2000 har kursutvecklingen dock lämnat en del att önska. Den som köpte aktien vid noteringen har fått en kursutveckling på minus 60 procent. Inklusive återinvesterad utdelning uppgick dock totalavkastningen till 20 procent fram till inledningen av detta år.

Anekdotens romrussin är att inflationen under samma period varit 38 procent. I år har Telia däremot utgjort en trygg hamn på ett stormigt börshav och bjudit på en avkastning som varit högre än för den som ruvat på aktien de senaste 22 åren. Den gradvisa ökningen av riskviljan på börsen är troligtvis en faktor bakom att många nu tar hem lite vinst i Telia för att stuva om i portföljen.

Samtliga tre storbanker med säte i Sverige återfinns på säljlistan i april. Förvisso har de bjudit på en rejäl överavkastning jämfört med index under månaden. Trion har i snitt stigit över 10 procent, men frågan är om Riksbankens räntehöjning på 25 punkter kan öka intresset för sektorn framåt. Det är trots allt första gången sedan 2014 vi får en positiv reporänta och under perioden med negativ ränta underavkastade sektorn rejält.

Annons

Hur har fondkunderna agerat?

Osäkerheten på börsen är alltjämt närvarande, men det lättnadsrally vi såg under mars fram till inledningen av april har fortsatt att öka fondspararnas riskvilja. Globalfonder favoriseras fortfarande och lockar var tredje fondkrona i april. Många globalfonder har gynnats av en rejäl dollarförstärkning under månaden.

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

Sverigefonder gör en stark comeback efter att ha befunnit sig på säljlistan under hela året. Breda Stockholmsbörsen steg över 18 procent under lättnadsrallyt, men uppgången kyldes av under april. Trots detta ansåg fondspararna att det nu var dags att återigen köpa Sverigefonder efter årets större nedgång.

En intressant spaning är att fondspararna nu inte alls är lika intresserade av att köpa energi- och råvarufonder, en kategori många vallfärdade till efter krigets utbrott. Istället letar sig blandfonder in på topplistan vilket vittnar om att fler vill ha ett lite mer defensivt inslag i sitt sparande

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

I slutet av april aviserade Riksbanken en räntehöjning på 25 punkter, vilket innebär att vi nu går mot positiv reporänta för första gången sedan 2014. Det man bör komma ihåg är att många fastighetsbolag ser sina hyresintäkter öka snabbare i tider av inflation, eftersom det är kutym med indexklausuler kopplade till inflationen. Dessutom har många fastighetsbolag även lång kapital- och räntebindning, liksom hyfsat långa kontraktstider och rimliga belåningsgrader. Vi har fortfarande negativa realräntor, men i takt med stigande räntenivåer ökar naturligtvis alternativen till fastigheter. Dessutom finns självklart en risk för nedskrivningar av fastighetsvärden.

En intressant spaning är att fastighetsfonder med svensk eller nordisk innehavsmix säljs medan utländska fastighetsfonder med innehav i exempelvis USA köps.

Fonderna som flest köpte

  1. Avanza Global
  2. Länsförsäkringar Global Indexnära
  3. Avanza Zero
  4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  5. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc

Nu håller vi tummarna för ett mer solsäkert maj som inte ger den utslitna klyschan ”Sell in May and Go Away” vatten på sin kvarn.

Vänligen,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg