Aktierna och fonderna som lockade mest i april

April blev en solig månad med en uppgång på +3,64% för breda Stockholmsbörsen inklusive utdelning. Dessutom befinner vi oss mitt i en rapportsäsong som till stora delar bekräftar bolagens starka momentum. Flera omvända vinstvarningar och starka rapporter som kommit in över analytikernas förväntningar präglade månaden.

 

Intresset för börsen är alltjämt stort och aktiviteten bland spararna steg både sekventiellt (jmf mars) och jämfört med förra året. Ju mer börsen stiger desto mer multipelexpansion får vi, alltså att vi betalar mer och mer för varje vinstkrona. Då är det trevligt att se att rapportsäsongen bekräftar optimismen samt att vi får växa in i värderingskostymen, tack vare stigande vinster.

Bra styrfart på börsen

Börsen visade rejäl styrka under månaden samtidigt som rapporterna alltså bekräftade den optimism som nu råder. April har historiskt varit en solig börsmånad där 9 av de 10 senaste åren varit positiva, med en genomsnittlig totalavkastning på 3,5 procent. Sverige sticker ut även i ett globalt perspektiv och rotationen mot mer värdebolag har lett till att OMXS30 under året varit den näst bästa aktiemarknaden efter Vietnam

Avanzianernas favoritaktie lockar

Investor är Sveriges största investmentbolag och det absolut mest ägda bolaget på Avanzas plattform med nästan en kvarts miljon privatsparare. Intresset för bolaget var stort i april då flera noterade portföljbolag rapporterat starka siffror. Samtidigt har det onoterade innehavet Mölnlycke, tillika näst största innehav värdemässigt efter Atlas Copco, aviserat att Cellavisions tidigare VD Zlatko Rihter antagit VD-posten.

Avyttringen av Grand Hôtels ägare Grand Group tillför också Investor kapital som kommer att återinvesteras inom den onoterade delen Patricia Industries och befintliga innehav. Något jag också tror många privatsparare tycker är spännande.

Utöver Investor så köper privatspararna även Tele2 och Telia Company. Telekomoperatörer definieras ofta som defensiva bolag och med den rotation vi nu ser på börsen från tillväxt till värde är det inte konstigt att spararna väljer att trycka på köpknappen. Låga värderingar i relativa termer, hög direktavkastning och aktiekurser som inte hängt med under året är faktorer som bidrar.

Evolution Gaming fortsätter finansiera rotationen

Evolution Gaming är trots platsen på säljtronen fortsatt en favorit bland privatspararna och har nu stigit nästan 100 procent sedan aktien inkluderades i OMXS30 i början på året. Aktien har seglat upp till att bli en av de mest ägda aktierna hos Avanza. Sedan inledningen av fjolåret har antalet aktieägare stigit med 450 procent och 40 procent sedan årsskiftet. Den kraftiga uppgången fortsätter leda till vinsthemtagningar. Trots att det är den mest sålda aktien i april så fortsätter antalet ägare att öka

Sverigefonder lockar fondspararna

Spararna har hittat ett nytt radarpar. För andra månaden i rad favoriseras Sverigefonder och Globalfonder. Rotationen finansieras genom att ta hem vinster i de två kategorier som var ohotade favoriter under fjolåret, nämligen gröna Energifonder och Teknikfonder. Nästan varannan fondkrona går till Sverigefonder under månaden.

Vi ser ett fortsatt fokus på att exponera sig mot global återhämtning. Även om USA är världens största ekonomi och kapitalmarknad så får spararen i Globalfonder en exponering mot fler länder och ekonomier. En Globalfond är ett bra alternativ i ett balanserat sparande. Världen är börsnoterad och denna fondkategori gör att spararna får ta del av den värdetillväxt som sker utanför Sveriges gränser.

Gröna Energifonder är månadens mest sålda fonder

För andra månaden i rad ser vi att spararna tar hem lite vinster i den kategori som både favoriserats och stigit kraftigt under fjolåret. En ombalansering här är helt enligt skolboken.

Fonderna som lockade mest under månaden

Förutom de kategorier som lockade mest under april så är det naturligtvis även intressant att se vilka specifika fonder som favoriserades:

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Enter Småbolagsfond A
  5. Länsförsäkringar Global Indexnära

 

Lycka till med ditt sparande!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza% .

Relaterade inlägg