Aktierna och fonderna som lockade mest i februari

Stockholmsbörsen rivstartade februari med en uppgång på över 5% under de två första handelsdagarna bara för att kort därefter falla tillbaka på förnyad ränteoro i kölvattnet av starkare konjunktur- och inflationsdata. När vi stängde böckerna för månaden slutade den ändå i positivt territorium, för andra månaden i rad. Om vi zoomar ut perspektivet och tittar på globala indexet MSCI World så sjönk det däremot 1,7%.

Kommer börsen återigen bli mer räntedriven framåt?

Den återhämtning vi sett på börsen sedan fjolårets lägstanivå kom av sig under februari. I takt med inkommande konjunkturstatistik och inflationsdata har oron för att vi går mot en längre tid av högre räntor ökat. Frågan är om vi får se en återgång till en mer räntedriven börs igen? I det korta perspektivet kan det mycket väl bli så.

Tydliga tecken i USA på att småspararna hittat tillbaka till börsen

Trots detta visar data från USA att privatspararnas handel som andel av total omsättning är över rekordnivån från 2021. I Sverige är sentimentsomslaget inte lika tydligt om än vi ser fortsatta nettoköp i februari, både bland aktie- och fondägande kunder.

Annons

Värmande utdelningstillväxt för OMXS30-bolagen

Nu går vi in i utdelningsjägarnas högsäsong, en finansiell sportgren med många anhängare. Samtliga OMXS30-bolag har lämnat bokslut och därmed även presenterat sina utdelningsförslag. Med facit i hand kan vi konstatera att utdelningstillväxten landade på 6,6%. Tittar vi enbart på de 21 bolag som höjde utdelningen så landar siffran på 13,1%. Det är en delikat utdelningstillväxt, eller löneförhöjning i portföljen som jag brukar kalla det.

Månadens köplista toppas av Handelsbanken, följt av SSAB och Nordea.

Aktiespararna favoriserar aktier med hög direktavkastning under februari. Det är tydligt att de positionerar sig inför vårens stundande utdelningssäsong, där topptrion har en genomsnittlig direktavkastning på över 8% inklusive extrautdelningar. Tittar vi på aktiekurserna så har Handelsbanken inte alls hängt med sina sektorkollegor, varpå en del nog också hoppas på en återhämtning kursmässigt. Detta särskilt med tanke på att trenden med stigande räntor ser ut att bestå, vilket gynnar bankerna.

Ståltillverkaren SSAB har stigit över 30% under 2023 och har med all tydlighet visat att svenskt stål biter. Det handlar dock om en cyklisk verksamhet och det är klokt att betänka det faktum att årets föreslagna utdelning överstiger den sammanlagda utdelningen under hela förra årtiondet.

  1. Handelsbanken A
  2. SSAB B
  3. Nordea
  4. Peab
  5. Hexatronic
  6. New Wave
  7. Intrum
  8. Cint
  9. International Petroleum
  10. Neobo

Månadens säljlista toppas av Fortnox, Evolution och Embracer.

Aktiespararna väljer att ta hem vinst i utpräglade tillväxtbolag, som hittills varit relativa vinnare, i takt med att ränteoron mojnat och allt fler börjat tro på att vi passerat inflationstoppen. När vi nu istället ser en förnyad ränteoro är det många som tackar för kaffet och stuvar om i portföljen mot mer utdelning på bekostnad av tillväxt.

En intressant spaning är att Swedbank återfinns på säljlistan med tanke på att aktiespararna till synes favoriserade bank under månaden. Det beror rimligtvis på att Swedbank är den bankaktie som gått allra bäst under året och tillika har den lägsta direktavkastningen.

  1. Fortnox
  2. Evolution
  3. Embracer
  4. Swedbank
  5. H&M
  6. Millicom
  7. Sinch
  8. Kindred
  9. Castellum
  10. Avanza

Hur har fondspararna agerat under februari?

Fondspararna fortsätter att favorisera globalfonder för fjärde månaden i rad. Fondkategorin lockar dessutom varannan köpkrona vilket är närmare tre gånger så mycket som den näst mest köpta fondkategorin, Sverigefonder.

Globalfonder ger en stor exponering mot USA och i ett läge där vi ser förnyad ränteoro är det tänkvärt att FED ligger före många andra marknader i ränteutvecklingen, samtidigt som den amerikanska inflationstoppen så här långt ser ut att ha passerats i juni. När väl ränteoron mojnar lär det kunna gynna återhämtningen för techsektorn, som utgör en icke försumbar andel av den amerikanska börsen.

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

Trots att Sverigefonder sett sig omsprungna av globalfonder de senaste fyra månaderna så utgör de alltjämt basen i fondspararnas portföljer. Vad gäller tillgångsslag så är det tydligt att fondspararna favoriserar aktieexponering, men vi ser även att blandfonder letar sig upp på topplistan för andra månaden i rad.

Givet det ränteklimat vi nu befinner oss i kan man på sina håll näst intill få en aktielik förväntad avkastning på räntebärande placeringar. Därmed har blandfonder blivit mer relevanta än på länge för de som vill få en högre förväntad avkastning än rena ränteplaceringar, men till lägre risk än börsen. Här gäller det dock att ha en tro på att inflationstakten mattas av, då avkastningen just nu är negativ i reala termer, alltså inflationsjusterat.

Turkietfonder är månadens mest sålda fonder.

Turkietfonder är den mest sålda kategorin för andra månaden i rad. Fjolåret bjöd på en ursinnig uppgång på över 200%, eller över 100% mätt i dollar. Då handlade det helt enkelt om att många turkar försökte skydda sina pengar från skyhög inflation. Efter uppgången började vi se en viss korrektion under januari, vilket ledde många fondsparare att ta hem vinster.

Sedan dess har Turkiet drabbats av den fasansfulla jordbävningen som kostat oerhört många människoliv och som ledde till att börsen stängde under fem dagar. Under den perioden byggdes det upp ett säljtryck som vi nu ser effekten av.

Fonderna som favoriserades under februari

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Avanza Global
  2. Avanza Zero
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest
  6. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  7. Spiltan Räntefond Sverige
  8. Avanza USA
  9. Avanza Auto 6
  10. Avanza Auto 5

Med facit i hand blev februari en positiv börsmånad. En kuriosa är att OMXS30 under februari stigit vartannat år de senaste 7 åren. Detta konteras in på kontot för onödigt vetande, om än lite kul. Om vi istället blickar mot mars så har breda Stockholmsbörsen gett en historisk avkastning på 0,86% i snitt sedan 2008.

Mars 2020 bjöd på det snabbaste börsfallet i modern tid där börsen sjönk -33,81% under 18 handelsdagar (med start 20 februari) och där en enskild dag backade -11,1%. Då noterades många negativa rekord. Om vi exkluderar mars 2020 stiger den historiska snittsiffran till hela +1,84% istället.

Sist men inte minst… nu börjar våren närma sig med stormsteg. Skönt!

Avkastning på dig,
Nickas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg