Aktierna och fonderna som lockade mest i maj

Nu har vi lagt maj till handlingarna och det är därmed dags att sammanfatta månaden. Årets mest utdelningstäta månad bjöd dessvärre på en nedgång och kikar vi på OMXS30 så har årets samtliga 5 månader nu varit negativa. Det har inte hänt en enda gång de senaste 32 åren. Å andra sidan steg varje månad ifjol fram till september. Efter en nedgång på 15 procent för OMXSGI fram till mitten av maj så bidrog fallande marknadsräntor till en välbehövlig vitamininjektion för riskaptiten varpå börsen därifrån steg 11 procent. I denna svängiga börsmiljö fortsätter vi se en gradvis ökad riskvilja.

Maj inleddes med en historisk flash crash som sänkte börsen närmare 8 procent under några få minuter. Knappt hade vi hunnit smälta upplevelsen innan börsen återigen letade sig ned till nästan samma nivå på riktigt och återbesökte årslägsta från mars. Den här gången tog köparna kommandot vilket fick börsen att leta sig högre upp igen men det räckte inte för att stänga månaden på plus. Nedan ser du att det är en ovanlig syn med så många negativa månader på raken, men å andra sidan gäller det också fjolårets positiva trend.

Den ökade riskviljan har gått hand i hand med fallande marknadsräntor. Sedan 9 maj har marknadsräntorna fallit tillbaka rejält samtidigt som börsen stigit närmare 11 procent. Börsen sätter sin tilltro till en mjuklandning i ekonomin och att kärninflationen visar tecken på att börja närma sig toppen.

Månadens köplista toppas av SBB, följt av Investor och Tesla

Fastighetssektorn har upplevt motvind på börsen under året där stigande räntor varit en starkt bidragande faktor. Under maj när marknadsräntorna föll tillbaka markant fick dock sektorn förnyad energi. SBB som underpresterat fastighetssektorn i år och inte orkat stiga i takt med sektorkollegorna senaste tiden har parkerat sig i botten av storbolagslistan. Spararnas förtroende för SBB är dock till synes cementerat och antalet ägare har ökat 44 procent under året. Den troliga förklaringen till månadens köp handlar om att bottenfiska en eftersläntrare i en sektor med ljusglimtar samt förhoppningar om indexinkludering i OMXS30.

En tydlig röd tråd på köplistan är att spararna tankar aktier i sina favoritbolag som inte hängt med börsen i maj. Topptrion SBB, Investor och Tesla attraherar tillsammans var tredje köpkrona samtidigt som de utgör de mest ägda aktierna i Sverige och USA hos oss.

Månadens säljlista toppas av Swedish Match följt av LeoVegas och Volvo Cars

Säljlistan toppas av två budaktuella bolag där spararna tackat för kaffet och återinvesterat överskottet i månadens eftersläntrare. Detta trots att båda aktierna handlas en bit under respektive budnivå. Det handlar om amerikanska Philip Morris som uppvaktat Swedish Match med en budpremie på 39 procent och MGM Resorts som uppvaktat LeoVegas med en budpremie på 44 procent. Frågan är om det vi nu ser är början på en förvärvsvåg på Stockholmsbörsen?

Annons

Fondspararna rusar till energifonder

Globala energipriser har tvärtemot börsen trendat högre, vilket skapat en rusning till energifonder som lockar var tredje fondkrona under månaden.

Den revansch vi såg för Sverigefonder i april blev kortlivad. Stockholmsbörsens OMXS30 sjönk i maj, vilket innebär att vi nu kan se tillbaka på ett år med enbart negativa börsmånader. Det har inte hänt en enda gång sedan 1990. I kategorin Sverigefonder lockade Avanza Zero flest fondkronor medan småbolagsfonder fick stryka på foten. Förvisso hade småbolagen också en mer utmanande månad, även om de klarat sig avsevärt bättre än storbolagen sedan årsskiftet

Energifonder bjuder däremot på högoktanigt köptryck genom att locka var tredje fondkrona i maj. Den amerikanska WTI-oljan har stigit 6 månader i rad, vilket är den längsta uppgångsperioden på ett årtionde. Nordsjöoljan har samtidigt stigit under 5 av de senaste 6 månaderna. Fondspararnas intresse för energifonder liksom oljepriset närmar sig nivåer vi inte sett sedan tiden strax efter krigsutbrottet.

Oljebolagen trängs i toppskiktet bland vinnaraktierna på Stockholmsbörsen och i USA är det enbart sektorerna samhällsnyttig infrastruktur och energi i S&P 500 som stigit under året. Energisektorn har rusat 63 procent, men väger alltjämt fjäderlätt i index med en vikt väl under 5 procent. Som fondsparare är det klokt att komma ihåg att det svänger. Efter förra pristoppen såg vi oljepriset sjunka 27 procent på 7 handelsdagar, så man bör nog se kategorin som en krydda snarare än ett basinnehav.

Intresset för energifonder följs av globalfonder och blandfonder

Fondspararna fortsätter favorisera globalfonder, vilket ger en god riskspridning över hela världen. Tonvikten ligger dock på den amerikanska marknaden som, givet en osäker omvärld, lär upplevas som en trygg(are) hamn. En intressant detalj är att de sjunkande marknadsräntorna på senaste tiden gynnar teknikbolagen som utgör den enskilt största koncentrationen sektormässigt i amerikanska index.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder

Det är tydligt att fondspararna varit momentumdrivna, givet det ökade intresset för energifonder. Även om Sverigefonder befinner sig i fondspararnas frysbox så har faktiskt Stockholmsbörsen (OMXS30) överpresterat amerikanska börsen den senaste månaden, både i SEK och USD. I takt med sjunkande marknadsräntor har även teknikindexet Nasdaq 100 fått upp farten relativt S&P 500 och flera teknikfonder har letat sig upp på vinnarlistan senaste månaden. De två mest sålda kategorierna börjar således onekligen få styrfart och det blir en nagelbitare om de åter lyckats locka fondspararnas intresse när det är dags att sammanfatta juni månad

Fonderna som flest köpte i maj

  1. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
  2. BGF World Energy A2
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Avanza Zero

Nu välkomnar vi sommarbörsen och håller tummarna för att den blir mindre svängig än året så här långt. Senaste 4 åren har juni bjudit på positiv avkastning medan de 5 åren dessförinnan var negativa. I snitt har juni gett en avkastning på -0,35 % sedan 1990. En intressant detalj är att av 15 negativa juniår så har enbart 4 av dem föregåtts av en negativ majmånad.

Hoppas solen lyser på ditt sparande,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg