Aktierna och fonderna som lockade mest i maj

Stockholmsbörsen sjönk -2,8% i maj vilket innebär att det blev den andra negativa börsmånaden i år. Det stora utropstecknet är fortsatt den amerikanska tekniksektorns kraftiga renässans där Nasdaq 100 stigit närmare 32% från årsskiftet. Fondspararna hade delikat tajming i april då de vallfärdade till teknikfonder för första gången på två år. I maj återgick de dock till gamla hjulspår där globalfonder och Sverigefonder favoriserades. Aktiespararna passade samtidigt på att fylla på i stukade favoritaktier som fallit kraftigt senaste tiden.

Breda Stockholmsbörsen har rört sig sidledes en tid, men under ytan har det varit desto mer turbulent. I maj har vi nämligen sett kraftiga nedgångar i flera av aktiespararnas favoritaktier. Detta till trots fortsätter vi att se tydliga nettoköp.

 

Både Riksbanken (26 april) och FED har under månaden hunnit med att höja sina räntor vilket ytterligare fördyrar bolagens finansieringskostnader och pressar lönsamhet. Frågan är om vi står inför en marginalkompression på börsen och renässans för uttrycket ’Sell in May and Go Away’? Givet de tydliga nettoköpen under månaden är det inget aktiespararna verkar tro på. Ytterligare en positiv detalj är det faktum att vi fått en lösning på det amerikanska skuldtaket, en riskfaktor börsen gott klarar sig utan.

Annons

Månadens köplista toppas av Embracer, följt av SBB B och Intrum.

Aktiespararna ägnar sig åt djuphavsfiske under maj. Köptrion som favoriserats under månaden har inte bara haft motvind, de har snarast fastnat i en tornado. Trions genomsnittliga nedgång från topp till botten under året uppgår till 65%. Alla tre aktier bottnade dock under maj för att därefter stiga närmare 13% i snitt.

Spelutvecklaren Embracer föll närmare 50% i samband med sin rapport där helårsprognosen sänktes kraftigt samtidigt som ett viktigt transformativt samarbete värt omkring två miljarder dollar gick om intet. Aktiespararnas förtroende för bolaget och VD Lars Wingefors är dock till synes intakt. Aktien är den mest köpta under månaden och klättrar dessutom på listan över de mest ägda aktierna hos Avanza, för att parkera sig på plats sju.

Fastighetsbolaget SBB fick sitt kreditbetyg sänkt av Standard & Poor’s under maj, vilket fick aktien att falla kraftigt. Kort därefter ställdes den aviserade nyemissionen in, samtidigt som utbetalningen av den beslutade utdelningen pausades. Nu genomför bolaget en strategisk översyn där styrelsen inte utesluter att sälja hela bolaget. Stor dramatik med andra ord, men aktiespararna som fortsätter köpa verkar spekulera i om det värsta är över.

  1. Embracer
  2. SBB B
  3. Intrum
  4. Investor
  5. Hexatronic
  6. Handelsbanken A
  7. Sdiptech
  8. NIBE
  9. Securitas
  10. JM

Månadens säljlista toppas av Evolution följt av SSAB B och Note.

Aktiespararna finansierar ditt djuphavsfiske genom att ta hem vinst i de bolag som gått desto bättre. Evolution som stigit närmare 40% i år har sett sin ägarskara hos Avanza minska stadigt sedan december 2021, då aktien noterade ett kraftigt kursfall. För SSAB och Note handlar det snarare om vinsthemtagning då båda aktierna gått bra senaste åren samtidigt som ägarskaran i de båda bolagen ökat rejält. De har nämligen närmare fem gånger fler ägare idag än 2020.

  1. Evolution
  2. SSAB B
  3. Note
  4. NVIDIA
  5. Electrolux B
  6. Betsson
  7. Truecaller
  8. Storskogen
  9. Kindred
  10. Avanza

Hur har fondspararna agerat under maj?

Tekniksektorn har fortsatt fart under galoscherna vilket syns av det faktum att samtliga vinnarfonder senaste månaden är just teknikfonder med uppgångar på närmare 20%. Det är en påminnelse om att det efter regn brukar komma solsken. I fjol gick nämligen Dow Jones över 24 procentenheter bättre än tekniktunga Nasdaq, medan det i år är precis tvärtom. Nasdaq är upp kraftigt medan Dow Jones faktiskt sjunkit. Med facit i hand hade fondspararna därmed en delikat tajming i april.

I bilden nedan syns utvecklingen för tekniktunga Nasdaq 100 sedan årsskiftet i grönt och mer värdeorienterade Dow Jones i ljusblått.

Den kraftiga uppgången för teknikfonderna har fått fondspararna att återgå till mer traditionella investeringsalternativ där globalfonder och Sverigefonder tillhör basen i den finansiella tallriksmodellen. Närmare 6 av 10 fondkronor i maj landar i kategorin globalfonder som förvisso indirekt ger en stor exponering mot både USA och teknikbolag.

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och investmentbolagsfonder.

Sverigefonder utgör alltjämt en bas i de flesta fondsparares portföljer då vi föga förvånande har en förkärlek till hemmaplan. Stigande ränteklimat och försvagad valuta gynnar dessutom de två stora sektorerna bank och industri. Framöver återstår att se huruvida industrikonjunkturen försämras eller om marknaden börjar oroa sig för att bankernas bästa tid är förbi. Exponeringen mot fastighetssektorn i kombination med stigande konkurrens om bolånekunderna pressar marginaler och utgör möjlig motvind.

Räntefonder är månadens mest sålda fonder.

Räntemarknaden har kommit tillbaka med besked och är numera ett tillgångsslag att räkna med. Framåt bjuds fondspararna på en god förräntningstakt varpå vi troligtvis lär se fondkategorin gästa köplistan från tid till annan. När riskviljan ökar och fler vill köpa aktiefonder lär det dock ske på bekostnad av räntefonder, vilket är precis vad vi nu ser.

Fonderna som favoriserades under maj

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Avanza Zero
  2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Avanza Global
  5. Swedbank Robur Technology A
  6. Spiltan Småbolagsfond
  7. AMF Aktiefond Global
  8. Cliens Småbolag A
  9. Avanza Europa
  10. Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult

Nu ser vi fram emot sommar och sol. Förutom fjolåret så har faktiskt sommaren varit en rätt solsäker period för breda Stockholmsbörsen senaste åren.

Glad sommar,
Nicklas

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg