Aktierna och fonderna som lockade mest i mars

Stockholmsbörsen (OMXSGI) såg ut att gå mot en nedgång på över 5% under mars i kölvattnet av den senaste tidens bankfrossa men bjöd på en spurt sista dagarna. Det till trots blev det årets första negativa månad och en starkt bidragande faktor var det faktum att banksektorn, som väger tungt i index, föll tvåsiffrigt. Bland våra kunder noterade vi dock snarast en omvänd bankrun, alltså en rusning till att fiska upp förlorarna i banksektorn. Faktum är att bankerna lockade nästan varannan köpkrona under månaden.

Stor oro för en ny finanskris under mars

Mars blev en historisk börsmånad i negativ bemärkelse där kraftig oro för en systemkrasch likt den globala finanskrisen 2008 blossade upp i rekordfart. Det hela tog sin start när Silicon Valley Bank fick akut likviditetskris och kraschade inom loppet av 48 timmar – den snabbaste kollapsen i amerikansk historia. Oron spred sig som en löpeld över världen och intensifierade kundflykten från schweiziska bankjätten Credit Suisse som därefter snabbt gick samma öde till mötes.

Amerikanska FED höjde sin ränta med 25 punkter under mars varpå räntan nu är 20 gånger högre än vid inledningen av fjolåret. En sådan snabb höjningstakt går knappast obemärkt förbi. Bankfrossan under mars satte amerikanska tioårsräntan i fritt fall, vilket gav techsektorn medvind och den upplevdes helt plötsligt som mer av en trygg hamn jämfört med banksektorn.

Renässans för techbolagen i år

Techbolagen har bjudit på en renässans senaste tiden. De aktier som gått bäst i S&P500 sedan årsskiftet är just techbolag. Det är en helomvändning jämfört med fjolåret då Dow Jones överpresterade techtunga Nasdaq med hela 24,3%. Så stor skillnad har vi inte sett sedan IT-kraschens dagar 2001. Ytterligare en intressant spaning är att duon Apple och Microsofts kombinerade vikt i S&P500 nu överstiger 13% vilket är den högstanivån sedan 1978.

Månadens köplista toppas av Handelsbanken, följt av SBB och Intrum.

Det går inte att ta miste på den röda tråden bland aktierna som favoriseras i mars. Det är en solklar omvänd bankrun där aktiespararna frossar i aktier som sjunkit kraftigt på grund av den senaste tidens oro. Samtliga storbanker återfinns på köplistan där den genomsnittliga nedgången uppgår till hela 23%. Två av dem har redan avskilt utdelningen men även med hänsyn tagen till detta är nedgången anmärkningsvärd. Uppenbarligen var nedgången lite för stor för att aktiespararna skulle hålla sig ifrån köpknappen, tvärtom investerar de närmare varannan köpkrona under månaden i sektorn.

  1. Handelsbanken A
  2. SBB B
  3. Intrum
  4. SSAB B
  5. Volvo B
  6. Swedbank A
  7. Investor B
  8. Nordea
  9. SEB A
  10. Cibus

Månadens säljlista toppas av AstraZeneca, Evolution och Meta Platforms.

Den snabba börsfrossan skapade goda ingångslägen i många aktier, men köpen måste ju finansieras på något sätt. Här fick många trygga bojar i börsbukten stryka på foten. AstraZeneca, Evolution och Tele2 är några av vinnarna i OMXS30 senaste månaden. Snittavkastningen för hela säljtoppen är 7% och det under en månad där börsen sjunker över 4%, så säljlistan vittnar om vinsthemtagningar för att stuva om mot bankfrossans förlorare. En omvänd bankrun helt enkelt.

  1. AstraZeneca
  2. Evolution
  3. Meta Platforms
  4. International Petroleum
  5. Africa Oil
  6. NVIDIA
  7. Tele2
  8. Clas Ohlson
  9. Apple
  10. Kindred

Hur har fondspararna agerat under mars?

Mars ser som sagt ut att bjuda på den första negativa månaden i år och den näst sämsta marsmånaden sedan finanskrisen för 16 år sedan. Banksektorns tyngd i index slår extra hårt mot Stockholmsbörsen. Att våra fondsparare favoriserar globalfonder för femte månaden i rad ger dock en stor exponering mot tekniksektorn. Den har gynnats av sjunkande långräntor, något som den senaste tidens oro bidragit till. Det märks inte minst av det faktum att flera teknikfonder tillhör årets vinnarfonder

Globalfonder ger en bredare riskspridning än Sverigefonder och en exponering mot bolag och branscher vi inte får på hemmaplan. Även om fondspararna favoriserar globalfonder återfinns fortfarande större delen av deras kapital i Sverigefonder. Att globalfonder lockar närmare varannan köpkrona förbättrar därmed riskspridningen sakta men säkert över tid.

Intresset för globalfonder följs av Sverigefonder och blandfonder.

Sverigefonder utgör alltjämt basen i fondspararnas portföljer och lär så göra även framåt. Tid och avkastning gör som bekant underverk i ett långsiktigt sparande, så att topplistan ser ut som en repris av de senaste månaderna gör desto mindre.

Att bygga upp en ekonomisk trygghet är lite som att se målarfärg torka, spänning får man söka på andra håll. Att räntemarknaden nu ger betydligt högre förväntad avkastning än tidigare borgar dessutom för att blandfonder kan bli ett mer återkommande inslag på topplistan.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

Fastighetssektorn befinner sig alltjämt i en tuff sits där envist höga inflationssiffror spätt på oron om högre räntor under lång tid. Det riskerar att leda till högre finansieringskostnader och sämre kassaflöden. Sänkta kreditbetyg är ytterligare en riskfaktor som fördyrar upplåning samtidigt som marknaden troligtvis också väntar sig nedskrivningar av fastighetsvärden.

Som om det inte vore nog har den senaste tidens bankfrossa lett till viss oro kring huruvida banksektorn står rustad för att öka sina lånevolymer när fastighetsbolagen ska refinansiera sina lån och då viktar om från marknadsfinansiering till traditionell bankfinansiering. Carnegie Real Estate Index är ned 30% sedan inledningen av februari och 56% sedan toppen 2021. Den naturliga frågan är självklart när utsikterna ljusnar, vilket kan gå fort när det väl händer.

Fonderna som favoriserades under februari

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Aktiespararna Direktavkastning A
  5. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  6. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  7. Avanza Impact by Circulus
  8. Avanza Auto 6
  9. Swedbank Robur Technology A
  10. Spiltan Räntefond Sverige

Nu vankas det utdelningar

Snart lägger vi mars och årets första kvartal till handlingarna. Därmed drar också årets utdelningssäsong igång på allvar. När man mäter börsens utveckling blir det då också viktigt att titta på index som inkluderar återinvesterad utdelning för att få en rättvis bild. OMXSGI visar utvecklingen på hela Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning. Faktum är att sedan finanskrisen 2008 har april varit årets bästa månad med en genomsnittlig uppgång på +4,27%. Inte fy skam med andra ord, låt oss hålla tummarna!

Glad vår på dig,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg