Aktierna och fonderna som lockade mest i mars

Mars ser ut att bli den soligaste månaden hittills under börsåret 2021. Dessutom är det nu ett år sedan börsen bottnade efter coronakraschen, med facit i hand har OMXSGI stigit +87% sedan dess. Som om det inte vore nog så går vi mot den bästa marsmånaden på nästan två årtionden. Tittar vi istället på OMXS30 så är det bästa mars på över 30 år. Men hur har då avanzianerna agerat? Låt oss spana in det!

Mars månad ifjol var historisk på många sätt och vis. Aktiviteten på marknaden saknade motstycke i modern tid. Månaden bjöd dessutom både på en nedgång om 26 procent och en återhämtning om 18 procent. Nu ett år senare ser vi att privatspararnas affärer ligger kvar kring fjolårets rekordnivå, så intresset för marknaden är alltjämt högt.

Spararna plockade upp kursförlorare

Månadens köplista toppas av Volvo, följt av Embracer och Tesla.

Volvo meddelade marknaden att den globala halvledarkris vi befinner oss i kommer att ha en betydande påverkan på tillverkningen under andra kvartalet. Produktionsneddragningarna kommer påverka både intjäning och kassaflöde, något som fick aktien att sjunka. Som mest var aktien ner 10 procent under månaden, vilket fick privatspararna att trycka på köpknappen. Köpen i Volvo är dubbelt så stora som i tvåan Embracer och antalet ägare har ökat 40 procent sedan årsskiftet

Utöver Volvo så återfinns även Embracer och Tesla i topptrion. Båda aktierna noterade en större nedgång under månaden samtidigt som de utgör favoriter bland privatspararna, som nyttjade nedgången till att köpa mer.

Embracer genomförde en riktad nyemission på 7,6 miljarder kronor för att finansiera sin fortsatta förvärvsresa, vilket marknaden till synes uppskattade. Tesla påverkades av den allmänna nedgången bland tech- och tillväxtbolag i USA samtidigt som flera konkurrenter aviserat satsningar inom elektrifiering den senaste tiden. Dessutom mottog marknaden besked om att bolagets marknadsandelar i Europa minskat.

Månadens säljlista toppas återigen av Evolution Gaming som till synes finansierar köpen i kursförlorarna.

Evolution Gaming är en favorit bland privatspararna som gjorde entré i OMXS30 i samband med inledningen av börsåret 2021. Antalet aktieägare har stigit 400 procent sedan början av förra året och 27 procent sedan början av detta börsår. Starten på karriären inom indexet kastar ingen skugga över aktien som stigit 51 procent sedan årsskiftet, mest i hela OMXS30.

För andra månaden i rad ser vi dock vinsthemtagningar bland privatspararna som rimligen bidrar till ombalansering av privatspararnas portföljer. En delikat paradox när en aktie stiger kraftigt samtidigt som vikten i ens portfölj då ökar. Antalet ägare har stigit senaste månaden, trots att det är den mest sålda aktien, vilket återigen vittnar om just vinsthemtagningar.

Varannan fondkrona gick till Sverigefonder under månaden

Stockholmsbörsen med sin karaktäristika av mer traditionell industri, såsom bank och verkstad, har inte hängt med de klassiska favoriterna teknikfonder och förnybar energi den åren. Nu ser vi dock en tydlig rotation tillbaka till mer traditionell industri på bekostnad av fjolårets vinnare. Varannan fondkrona går till Sverigefonder under månaden.

Allt fler bedömer att vi närmar oss slutet på pandemin och tror att det finns en god sannolikhet för en rivstart av världsekonomin. Den tron har gett både stigande långräntor och inflationsoro, faktorer som tagit över stafettpinnen vad gäller orosmoln som globala förvaltare listar. I det klimatet är det många som favoriserar mer exponering mot traditionell industri och värdebolag, vilket Stockholmsbörsen ger.

Intresset för Sverigefonder följs av Globalfonder och Tillväxtmarknadsfonder.

Under fjolåret var det nischfonder som ofta tillhörde favoriterna men nu ser vi att privatspararna målar breda penseldrag. De flesta fondportföljerna med en god riskspridning innehåller exponering mot Sverige, världen och tillväxtmarknader. Det är tydligt att privatspararna positionerar sig mot en bred återhämtning.

Gröna energifonder är månadens mest sålda fonder

Den globala omställningen mot förnybar energi har lockat många privatsparare den senaste tiden. Så till den milda grad att jag pratade om bubblig terräng efter paraboliska uppgångar när jag sammanfattade fondhandeln i januari. Nu ser vi att en av fjolårets vinnarkategori finansierar rotationen mot Sverigefonder. Jag anar att det är en sund ombalansering vi ser.

 

Lycka till med ditt sparande,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg